Отидете към основна версия

874 2

Игнатов: Време е добрите студенти да плащат по-малко

  • образование-
  • студенти-
  • сергей игнатов-
  • такси
Снимка: БГНЕС

Крайно време е да има диференциация на студентските такси, за да може по-добрите да учат срещу по-малко пари, заяви просветният министър Сергей Игнатов в сутрешния блок на БНТ.

Планираното вдигане на размера на студентските такси до 2/3 от издръжката в  държавна поръчка дава право на гъвкавост на университетите и техните ръководства, обясни министърът, който е скептик, че всички ВУЗ-ове ще използват възможността за увеличение от догодина.

Именно тази опасност изкара няколко дузини студенти в двора на СУ „Св. Климент Охридски“. Протестната готовност на университетските питомци остава, тъй като таксите им за обучение може да скочат с до 16%.

„Крайно време е отличниците да учат безплатно, а студентът, който идва един път в семестър, така леко изтрезнял, да поеме отговорност към публичните разходи“, заяви министърът и призова студентите да се научат да ходят до учебните зали.

„Бюджетът за образование е увеличен със 171 млн. лева и нещо“, изтъкна Сергей Игнатов и коментира, че образованието е финансирано не е по-малко от силовите министерства.

Игнатов коментира и бюджета на БАН, който също стана повод за няколко протеста.

„Той е същия като миналата година. Цялата страна е в криза и всеки трябва да се разполага в своя бюджет“, разясни министърът. Признавайки че парите не достигат, Игнатов прехвърли топката в полето на ръководството на научната институция, което трябвало да решават как да се изразходват парите.

Образователният министър е на мнение, че БАН е изостанала в своето модернизиране, а председателят й Никола Съботинов е зависим от Общото събрание на институцията и не може да прави реформи. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини