Last news in Fakti

8 Декември, 2011 15:52 930 0

Игнатов: Студентите се поддават на манипулации

  • сергей игнатов-
  • студенти-
  • университети-
  • такси

Издръжката на университетите се увеличава, заяви образователният министър

Игнатов: Студентите се поддават на манипулации - 1
Снимка: БГНЕС

Студентите имат право да протестират, но ме притеснява, че се поддават на манипулация и не е вярно, че средствата от бюджета за студентски стипендии за 2012 г. са намалени, те се увеличават с 6 млн. лева и са общо над 31 млн. лева. Това коментира пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов

В преходните и в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет се предвижда таванът на студентските такси, който сега е в размер на една втора от базовия норматив за издръжка на студент, да стане две трети от издръжката. Студенти от висши училища сформираха обединен стачен комитет срещу предвиденото увеличение на студентските такси за учебната 2012/2013 година.

Не е вярно, че издръжката на университетите се намалява, а напротив – увеличава се с 11 200 000 лева. Така за 2012-а тя става над 261 млн. лева, заяви министър Игнатов. Той коментира, че всеки би искал повече, но това са реалните пари.

За пореден път министър Игнатов съобщи, че през 2012 г. 15 млн. лева ще бъдат разпределени допълнително между университетите за диференцирано финансиране на отделните професионални направления. Така най-добрите висши училища, ще получат до 25% повече средства, а през юни 2011 г. получиха по 10%, добави той.

„Разрешава се през 2012 г. студентските такси да се вдигнат до две трети, но моят разговор с ректорите показва, че те нямат такова намерение”, коментира Игнатов. По думите му с предложението в закона се дава възможност на ректорските ръководства според техните приоритети да решат кои студенти искат да подкрепят повече - отличниците или социалнослабите. „Ако университетите вдигнат таксите, то това ще са собствените им приходи”, заяви министър Игнатов. 

На въпрос защо е било направено предложението за увеличение на студентските такси, Сергей Игнатов заяви, че основната цел е да има повече уважение към публичните разходи, тъй като държавното висше образование се финансира от нашите данъци. Той заяви, че ако започне студентска стачка, неговият план за действие ще е да изпълнява бюджета на държавата, а студентите имат право да протестират, както всеки български гражданин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА