Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 09:28 868 2

Игнатов: Време е добрите студенти да плащат по-малко

  • образование-
  • студенти-
  • сергей игнатов-
  • такси
Игнатов: Време е добрите студенти да плащат по-малко - 1
Снимка: БГНЕС

Крайно време е да има диференциация на студентските такси, за да може по-добрите да учат срещу по-малко пари, заяви просветният министър Сергей Игнатов в сутрешния блок на БНТ.

Планираното вдигане на размера на студентските такси до 2/3 от издръжката в  държавна поръчка дава право на гъвкавост на университетите и техните ръководства, обясни министърът, който е скептик, че всички ВУЗ-ове ще използват възможността за увеличение от догодина.

Именно тази опасност изкара няколко дузини студенти в двора на СУ „Св. Климент Охридски“. Протестната готовност на университетските питомци остава, тъй като таксите им за обучение може да скочат с до 16%.

„Крайно време е отличниците да учат безплатно, а студентът, който идва един път в семестър, така леко изтрезнял, да поеме отговорност към публичните разходи“, заяви министърът и призова студентите да се научат да ходят до учебните зали.

„Бюджетът за образование е увеличен със 171 млн. лева и нещо“, изтъкна Сергей Игнатов и коментира, че образованието е финансирано не е по-малко от силовите министерства.

Игнатов коментира и бюджета на БАН, който също стана повод за няколко протеста.

„Той е същия като миналата година. Цялата страна е в криза и всеки трябва да се разполага в своя бюджет“, разясни министърът. Признавайки че парите не достигат, Игнатов прехвърли топката в полето на ръководството на научната институция, което трябвало да решават как да се изразходват парите.

Образователният министър е на мнение, че БАН е изостанала в своето модернизиране, а председателят й Никола Съботинов е зависим от Общото събрание на институцията и не може да прави реформи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 студент

    0 0 Отговор
    Време е определянето на добрите студенти да стане безпристрастно и анонимно, както е на Запад. Ама крайно време е, зва да се избегнат нашите диформации.
  • 2 трибун

    0 0 Отговор
    Уважаеми г-н Игнатов,

    Диференцирането на студентските такси ще развърже ръцете на ректорите на университетите, чрез най-верните си кръгове преподаватели да упражняват терор и тормоз над всички студенти!

    Значи г-н Игнатов вие това искате зависими и страхливи студенти които да не ви затрудняват политическите игрички. Вие и вашето правителство сте лицемери, имайте предвид че падането ви от високо ще бъде много по-тежко за вас, когато започнем да ви освиркваме и да ви задавеме неудобните въпроси.

    Вземете се в ръце докато е време и не пипайте студентските такси!