Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 14:16 1 011 2

Студентите на СУ скочиха срещу таксите

  • студенти-
  • су-
  • университет-
  • св. климент охридски-
  • такси-
  • образование

В същото време тече избор на нов ректор на Алма Матер

Студентите на СУ скочиха срещу таксите - 1
Снимка: БГНЕС

Студенти излязоха на протест в двора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, възмутени от планираното увеличение на таксите им за обучение. Причината е, че проектът за Бюджет 2012, който вчера мина през одобрението на депутатите на първо четене, предвижда промяна на определянето на размера на таксите, чрез която те могат да се повишат с 16%.

Днес най-старият университет у нас избира ректор, като за поста се борят четирима. Денят за прост не е случаен и защото днес е световен ден на студентите.

Организаторите от движение „Призив“ са изчислили какви ще станат семестриалните такси, ако увеличението бъде въведено – 1051 лв. ще се плащат за природни науки, информатика, архитектура и инженерните специалности, а 457 лв. за педагогика, администрация и управление, икономика и туризъм. Таксите за медицинските специалности пък могат да скочат с над 1000 лв.

Младите хора не изключват възможността протестите да се разраснат и да излязат извън двора на университета.

Към момента паричното изражение на таксите не може да е повече от 50% от определената годишна издръжка на един студент. Предвижда се летвата да се вдигне до 2/3, които студентът сам ще осигурява за обучението си държавна поръчка. А това, според сметките на младите хора, ще ги задължи да плащат до 16% повече, за да учат висше образование.

„В нашата родина България ние, студентите, от години изпитваме всевъзможни притеснения и натиск от различните власти и бизнеса. Непрекъснато се намаляват държавните пари за висшето и средното образование. Таксите се покачват ежегодно, а от 2012 се предвижда просто шеметно им увеличение. Убеждават ни, че няма по-хубаво нещо от това да се теглят кредити, които при тази безработица и мизерия, могат да бъдат единствено от полза на банкери и свързани с тях политици и академици“, пише в посланието за протеста на организаторите от движение „Призив“. 

Преди дни представители на студентски съвети на няколко наши ВУЗ-а се срещнаха с просветния министър Сергей Игнатов, но решение не произлезе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xxx

    0 0 Отговор
    Посочените по-горе цени за семестър, за година или за цялото следване са?
    Бъдете по-конкертни, защото така не става ясно.

    п.п. Преди 10 години таксата за семестър в СОУ беше в порядъка на 100-120 лв
  • 2 псевдо описател

    0 0 Отговор
    ..."Организаторите от движение „Призив“ са изчислили какви ще станат семестриалните такси"...
    поне така пише в текста....