Last news in Fakti

21 Ноември, 2011 11:10 983 0

Студенти искат премахване на плоския данък

  • студенти-
  • такси

Повишаването на таксите е неморално, категорични са младите

Студенти искат премахване на плоския данък - 1
Снимка: БГНЕС

Исканото повишаване на студентските такси е неприемливо и недопустимо. Това заявяват от Съюза на младите и студентите (СМС) в изпратена до медиите позиция относно исканото повишаване на семестриалните такси на студентите и Държавен бюджет 2012.

В период на тежка икономическа криза, тези мерки ограничават и намаляват възможността на българските студенти да продължат образованието си и би довело до елитизиране на университетската институция, заявяват студентите. Повишаването на таксите е неправилно и неморално, категорични са младите.

Защото българските студенти трябва да запълват бюджетните дупки, питат от Съюза. Каква е справедливостта и принципността в изготвянето на Държавен бюджет 2012, в който икономическите несгоди се заплащат от бедния народ, а икономическите ползи остават за малцина избрани? Как е възможно големите фирми в България да не заплащат данък печалба, а заможните 5% българи да са натрупали спестявания от 41 млрд. лв в банките, питат още студентите.

„Само 5,5% от приходите са заложени на Корпоративен данък и под 3% за други данъци (имуществени). 90% от приходите в Държавния бюджет се падат на косвените данъци ДДС и акцизи, които се събират чрез ежедневните покупки и сметки на нас - българските семейства и на ДОД и вноски по Социални и здравни осигуровки, които се заплащат от всеки един от нас", посочват от СМС.

От Съюза на младите и студенти се обявяват за премахване на плоския данък при ДОД и за повишаване на корпоративния данък на 20% още от Бюджет 2012.

„Нека управляващите покажат, че се интересуват от техния народ, а не единствено към имащите 5%. Нека покажат, какво ги прави по-различни от техните предшественици", призовават студентите и посочват, че са готови да призоват колегите си на справедливи протести, ако политиката на разделение на управляващите не се промени.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА