Last news in Fakti

18 Ноември, 2011 09:51 1 077 0

Сергей Игнатов: Бюджетът за образование е много добър

  • софия-
  • сергей игнатов-
  • бюджетът-
  • за образование
Сергей Игнатов: Бюджетът за образование е много добър - 1
Сергей Игнатов - Снимка БГНЕС /архив/

Бюджетът за образование е много добър от гледна точка на кризата, в която се намираме. Това каза в рубриката "Гореща точка" министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите му за следващата година парите за образование са 2,747 млрд. лв., което е увеличение със 171,2 млн. лв.

От тях над 70 млн. лв. са през централния бюджет за пряко финансиране на образованието и науката. Има и над 90 млн. лв. за съфинансиране по европейски проекти, обясни министърът.

Не очаквам протести в сферата на образованието, но е възможно да има, каза Сергей Игнатов. Според него дори и да се увеличат парите, те така се разпределят, че никога не стига. Дори да налеем още пари някъде пак може да има протести след време, е мнението на Игнатов.

Увеличаване на тавана за таксите дава възможност на по-мотивираните хора да учат и да се развиват. Така образователния министър коментира вчерашния протест на студентите срещу предложението за увеличаване на тавана за таксите.

Младите хора протестират срещу вдигане на възрастта за пенсиониране, защото така са научени, добави Сергей Игнатов. Според него цялата интелектуализация на трудовия процес в света води до това, че хората могат до по-късна възраст да работят. Това е и по-здравословно, заключи министърът.

От БАН не заминават масово в чужбина, а отиват в различните катедри на университетите, категоричен е Сергей Игнатов. По думите му решаване на проблема на БАН е в ръцете на самата академия.В година на криза се протяга ръка на обсерваториите и планетариумите, добави Игнатов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА