Отидете към основна версия

10 549 39

Автобусът ковчег се движил с 96 км/ч. и 43-ма пътници

  • катастрофа-
  • тракия-
  • автобус-
  • вакарел

Изпълнителният директор на фирма "Юнион Ивкони" Георги Атанасов заяви пред Дир.бг, че автобусът се е движил с 96 км/ч. по магистрала "Тракия" в момента на удара

Според резервационната система за билети на фирмата, в него са пътували 43-ма души.

Автобусът се е движил по маршрут Бургас-София, като в Сливен шофьорите са се сменили и зад волана е седнал 33-годишен водач, допълни Атанасов. В района на 27-ия километър край разклона за Вакарел, лек автомобил се е завъртял и е ударил странично автобуса, който се е преобърнал.

При катастрофата, станала около 11.25 часа, загинаха шестима души, а 22-ма пострадали са транспортирани в болница. Сред пострадалите има и дете.

4 от пострадалите бяха докарани в Спешното на "Пирогов". Сред тях са 3 възрастни и 1 дете.

13-годишното момче премина през детска противошокова зала на "Пирогов", където му се направиха прегледи от мултидисциплинарен екип и изследвания. Момчето беше качено по спешност в детския хирургичен операционен блок. Там му поставиха дрен, за да възстановят достъпа на кислород до организма.

Майката на момчето също остава в болницата, но в травматологията на "Пирогов". На другата пострадала жена, се наложи да бъдат направени и високоспециализирани изследвания, които показаха наранявания, които налагат тя да остане в пироговската хирургия.

40 г. мъж, пък беше прегледан и изследван в Спешното отделение. Той е с контузия на главата и след обработване беше освободен от болницата.

"Поднасям искрените си съболезнования на близките на загиналите в днешната тежка катастрофа на АМ „Тракия”. Надявам се всички пострадали бързо да се възстановят. От страна на болниците и институциите са предприети всички мерки за оказване на помощ на нуждаещите се", написа в официалния си профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Цветан Цветанов също поднесе съболезнованията си на близките на загиналите при инцидента. "Поднасям съболезнования на близките на загиналите при тежката катастрофа на магистрала "Тракия". Пожелавам и бързо възстановяване на пострадалите. Уверен съм, че компетентните институции ще положат всички необходимо усилия, за да открият причините за тежкия инцидент и да не се допускат повече жертви и инциденти по пътищата", написа още той.

Разследването се осъществява под наблюдението на Окръжна прокуратура-София, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На място работи екип от разследващи полицаи от Областна дирекция на МВР - София, под ръководството на дежурен прокурор, както и на заместник на окръжния прокурор. Продължава извършването на оглед на местопроизшествието, като паралелно с това се провеждат и разпити на свидетели.

Предприети са действия и за изземване на необходимата документация от фирмата - превозвач, собственик на автобуса. Създадена е необходимата организация за незабавно назначаване на необходимите експертизи - на първо място съдебномедицински експертизи на пострадалите лица.

Започналото досъдебно производство е за нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, от което по непредпазливост за причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице.

Причина за днешната тежка катастрофа с автобуса край Вакарел най-вероятно е "пътен инцидент, който касае и друго превозно средство", коментира на извънреден брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че пътната инфраструктура не е причина за днешната катастрофа.

Два екипа на ИА "Автомобилна администрация" и прокуратурата разследват случая и извършват техническа експертиза на място. Екипи на МВР са в офиса на фирмата-превозвач "Юнион Ивкони".

Министър Московски каза, че техническото състояние на автобуса е добро, машината има удостоверение за техническа изправност, на 6 февруари т.г. е извършен технически преглед, за който има видеофайл. Конкретният автобус, извършвал превоза, е вписан в лиценза на превозвача.

Шофьорът на автобуса е с валидни свидетелство за управление, удостоверение за психическа годност и дигитална карта, са установили проверяващите екипи. В момента те продължават проверката по цялата документация - за спазване на графиците, медицински прегледи, валидност на пътния лист и др. Министър Николай Нанков информира, че са предприети действия по изместване на автобуса, за да се нормализира трафикът на автомагистрала "Тракия" в натоварения петъчен ден.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове