Last news in Fakti

13 Април, 2018 17:48 10 537 39

Автобусът ковчег се движил с 96 км/ч. и 43-ма пътници

  • катастрофа-
  • тракия-
  • автобус-
  • вакарел

Изпълнителният директор на фирма "Юнион Ивкони" Георги Атанасов заяви пред Дир.бг, че автобусът се е движил с 96 км/ч. по магистрала "Тракия" в момента на удара

Според резервационната система за билети на фирмата, в него са пътували 43-ма души.

Автобусът се е движил по маршрут Бургас-София, като в Сливен шофьорите са се сменили и зад волана е седнал 33-годишен водач, допълни Атанасов. В района на 27-ия километър край разклона за Вакарел, лек автомобил се е завъртял и е ударил странично автобуса, който се е преобърнал.

При катастрофата, станала около 11.25 часа, загинаха шестима души, а 22-ма пострадали са транспортирани в болница. Сред пострадалите има и дете.

4 от пострадалите бяха докарани в Спешното на "Пирогов". Сред тях са 3 възрастни и 1 дете.

13-годишното момче премина през детска противошокова зала на "Пирогов", където му се направиха прегледи от мултидисциплинарен екип и изследвания. Момчето беше качено по спешност в детския хирургичен операционен блок. Там му поставиха дрен, за да възстановят достъпа на кислород до организма.

Майката на момчето също остава в болницата, но в травматологията на "Пирогов". На другата пострадала жена, се наложи да бъдат направени и високоспециализирани изследвания, които показаха наранявания, които налагат тя да остане в пироговската хирургия.

40 г. мъж, пък беше прегледан и изследван в Спешното отделение. Той е с контузия на главата и след обработване беше освободен от болницата.

"Поднасям искрените си съболезнования на близките на загиналите в днешната тежка катастрофа на АМ „Тракия”. Надявам се всички пострадали бързо да се възстановят. От страна на болниците и институциите са предприети всички мерки за оказване на помощ на нуждаещите се", написа в официалния си профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Цветан Цветанов също поднесе съболезнованията си на близките на загиналите при инцидента. "Поднасям съболезнования на близките на загиналите при тежката катастрофа на магистрала "Тракия". Пожелавам и бързо възстановяване на пострадалите. Уверен съм, че компетентните институции ще положат всички необходимо усилия, за да открият причините за тежкия инцидент и да не се допускат повече жертви и инциденти по пътищата", написа още той.

Разследването се осъществява под наблюдението на Окръжна прокуратура-София, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На място работи екип от разследващи полицаи от Областна дирекция на МВР - София, под ръководството на дежурен прокурор, както и на заместник на окръжния прокурор. Продължава извършването на оглед на местопроизшествието, като паралелно с това се провеждат и разпити на свидетели.

Предприети са действия и за изземване на необходимата документация от фирмата - превозвач, собственик на автобуса. Създадена е необходимата организация за незабавно назначаване на необходимите експертизи - на първо място съдебномедицински експертизи на пострадалите лица.

Започналото досъдебно производство е за нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, от което по непредпазливост за причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице.

Причина за днешната тежка катастрофа с автобуса край Вакарел най-вероятно е "пътен инцидент, който касае и друго превозно средство", коментира на извънреден брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че пътната инфраструктура не е причина за днешната катастрофа.

Два екипа на ИА "Автомобилна администрация" и прокуратурата разследват случая и извършват техническа експертиза на място. Екипи на МВР са в офиса на фирмата-превозвач "Юнион Ивкони".

Министър Московски каза, че техническото състояние на автобуса е добро, машината има удостоверение за техническа изправност, на 6 февруари т.г. е извършен технически преглед, за който има видеофайл. Конкретният автобус, извършвал превоза, е вписан в лиценза на превозвача.

Шофьорът на автобуса е с валидни свидетелство за управление, удостоверение за психическа годност и дигитална карта, са установили проверяващите екипи. В момента те продължават проверката по цялата документация - за спазване на графиците, медицински прегледи, валидност на пътния лист и др. Министър Николай Нанков информира, че са предприети действия по изместване на автобуса, за да се нормализира трафикът на автомагистрала "Тракия" в натоварения петъчен ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дионтей

    41 1 Отговор
    Изпотрепа се народа по тези пътища! Ясно е, че мерките на правителството не помагат даже напротив. До сега такова чудо не е имало, хората умират като хлебарки по пътища. А това да те бият на пътя си е като да ти кажат "здравей - здрасти"!
  • 2 Гого

    10 76 Отговор
    33-годишен водач кога взе книжка кога натрупа опит че да вози хора????

    Коментиран от #4, #19, #20

  • 3 Гого

    27 14 Отговор
    водачите какво да гледат по напред пътя другите участници в движението или за скрити джендари с камери който принуждават водачите не да гледат пътя ами за капани на полицията!

    Коментиран от #23, #24

  • 4 Жаросмин

    59 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Ти не четеш ли че кола е ударила реиса и се е преобърнал и 50 години стаж да имаш нищо не можеш направи

    Коментиран от #5, #7, #10, #37

  • 5 Антон

    17 27 Отговор

    До коментар #4 от "Жаросмин":

    Вервай ти че кола въшка у ударила автобуса и го е обърнала......
    По-скоро рейса е тръгнал да изпреварва колата, като шофьора нито е погледнал в огледалото нито е подал мигач. При изнасянето са се чукнали и рейсаджията подплашен е врътнал волана рязко надясно и резултата не е закъснял.

    Коментиран от #17, #25

  • 6 Хайл

    18 16 Отговор
    Аз пак бих попитал как една кола под тон може да обърне рейс,без той да е минал през нея?
    Май ше се окаже грешка на шофьора...

    Коментиран от #39

  • 7 Азазел

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Жаросмин":

    Така пише, но е възможно шофьора на автобуса инстинктивно да е направил маневра, която да е повлияла. Не знам какво е състоянието на колата, но за да обърне автобуса с тази разлика в масите, трябва и тя да е доста смазана. Жалко за загиналите и дано всички пострадали се оправят по-бързо.
  • 8 Хайл

    18 9 Отговор
    Аз пак бих попитал как една кола под тон може да обърне рейс,без той да е минал през нея?
    Май ше се окаже грешка на шофьора...
  • 9 Гост

    26 4 Отговор
    Защо няма нито една дума за водача за лека кола, кой е той, колко има стаж, пил ли е...жив ли ? Сигурен съм че шофьора на автобуса не е виновин, а изглежда така че вече е назначен като виновен. Опасявам се че пак на някое "синче" ще му се размине...

    Коментиран от #11

  • 10 Гого

    14 9 Отговор

    До коментар #4 от "Жаросмин":

    едно време имаше изискване преди да добиеш право да возиш хора тряба да имаш определен стаж в предходна категория и когато докажеш че имаш стаж тогава се явяваш на изпит сега това го няма за жалост-защо голяма част от катастрофите стават от млади водачи които нямат опит!
  • 11 селянин

    16 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Жена е..карала е Фиат Пунто,при него сервото на волана е електрическо,и ако нещо се скапа в електрониката,то воланът блокира,стой като заварен.Първите думи и бяха,,волана блокира,,..това е мое мнение,може и да греша..

    Коментиран от #29

  • 12 Къртев

    23 4 Отговор
    Моите съболезнования!
    Чисто и просто вината е в самите нас. Няма никаква култура на пътя, няма толерантност, няма съобразителност. Професионалните шофьори, колкото и стаж и опит да имат, не могат постоянно да предотвратяват подобни произшествия. Аз също, като професионален водач с 17г. стаж съм гледал и преживявал такива нелепи инциденти и всичко идва само от наглост, горделивост, неспазване на основни елементарни правила и несъобразителност към пътната обстановка. Всичко това е убиеца по пътищата. Превенцията е в самите нас, ние да започнем да мислим за живота си и живота на останалите участници. Не бива да допускаме такива инциденти, тук не е виновна държавата.
  • 13 Гого

    4 10 Отговор
    Каква вина бе човек какви глупости говориш по какви пътища караме в какви дупки влизаме постоянно ако рейса е изкал да заобиколи дупка с кола отстрани какво се получава?????стига лозунги от весниците да погледнем изтината!!!
  • 14 КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ ТРЕПАТ

    7 7 Отговор
    ТОЛКОЗ по-малко СОЦИАЛНИ отчисления, хляб, вода, ПЕНСИИ, БОЛНИЦИ, пощи, общински служби и услуги, училища и др. Дермокрацията е УТОПИЯ за геноцид срещу населението.
  • 15 Шуменец

    12 6 Отговор
    Многократно съм се возил на такива автобуси и никога не са карали със описаните 96км.
    Винаги са карали със висока скорост.

    Коментиран от #21

  • 16 сашо

    9 2 Отговор
    Спазване на графиците, медицински прегледи, валидност на пътния лист,що за глупости да се проверява на място сп.път следи от гуми,свид.показания.
  • 17 незнайко

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    Не Ви е сигурна логиката ! Рейса е ударен отляво !!! Според Вас е изпреварвал отдясно, но това е нормалното платно за движение !!! Истината е, че шофьора на рейса е загубил контрол след като колата го е ударила. Не е възможно тази "въшка" да избута рейса !!! Водача на автобуса е искал да предпази колата от повече удари и е минал в аварийната лента но не го е овладял !!!
  • 18 Слон

    12 2 Отговор
    По тахографа лесно може да се разбере с колко се е движил автобуса. Ако 96 км/ч е истинската скорост, то значи нищо не е нарушил. Поне откъм скоростен режим. Сега трябва да се изясни кой колко е карал. Това също го пише в дигиталните карти на водачите. На човек, който не е видял нищо в стажа си, като шофьор, наистина е чудно как това може да се случи. Автомобилът тежи 1 тон. Автобусът около 15. Без пътници и багаж. Леката кола без проблем може да спука гумата на автобуса. Налягането в тях е около 8 бара. Гумата гърми, автобусът тръгва на ляво рязко и се обръща. Така предполагам се е случило. Сега, тук също има доста въпросителни. Знам как се вадят психотестове и карти за професионална компетентност. Това вече остава на съвестта на ДАИ и транспортната фирма.
  • 19 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Гого, ами 70годишни ли да карат автобуси. Че на 33 би трябвало да има 15 години стаж като шофьор и 12 като шофьор на автобус.

    Коментиран от #27

  • 20 Баща ти

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    На колко да вземе бе х.йо.....? Да ги вози на 55 и да го чакам да получи инфаркт заради жена му и кредити ли
  • 21 123

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Шуменец":

    След като имат ограничител на 100 км/ч ти как разбра че кара с 160 км/ч примерно... обясни ми да разбера

    Коментиран от #32

  • 22 селянин

    11 0 Отговор
    Гледах снимките от дрон,автобуса се е,,влачил,,повече от 100 м,и се накланя в канавката,не виждам мантинела преди катастрофата,а след нея има,ако е имало може би нямаше да се обърне по този начин..
  • 23 kiro

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Ти си редовен темерут в авариината лента.
  • 24 Даа

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Това е най-точния коментар спрямо това какво правят шифьорите в последния месец след като купиха тия нови камери
  • 25 Каруцар

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    Като врътнеш на дясно се обръщаш на ляво бе Антончо.
  • 26 Емигрант

    7 3 Отговор
    Ако няма дървета или билбордове покрай пътя ,то ще има канавки по половин метър без защитни мантинели -това е основната причина да се избиват хората.
    Какво да правим като пътищата от бай Тошово време се строят от ИДИОТИ без нужната квалификация..
  • 27 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Прав си, ама няма грамотни хора за да направят сметката дето ти си я направил, те даже не знаят за какво им говариш
  • 28 БОКО

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Причина за днешната тежка катастрофа с автобуса край Вакарел най-вероятно е "пътен инцидент, който касае и друго превозно средство", коментира на извънреден брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски.
    Най-слабия министър на транспорта!Защо ли е в толкова правителства!Обяснете си сами!
  • 29 ДЮна

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "селянин":

    При движение със 100-120км/ч и елементарна смяна на лента няма и да разбереш, че електроусилвателя е спрял да работи, освен по индикацията червен волан на таблото.
    Воланът не блокира, а става много много тежък.
    И се усеща при движение с ниска скорост.
  • 30 vasik atanasova

    3 0 Отговор
    АЙДЕ СТИГА С ТЕЗИ ЛОШИ НОВИНИ
    ДАЙТЕ НЕЩО ХУБАВО
    ПРИМЕРНО
    КРАСИВА ЖЕНА
    И КРАСИВА КОЛА
    ДНЕС ЦЯЛ ДЕН САМО ЗА ТОВА ГОВОРЯТ
    БУУУУУУ
  • 31 Юююбряяяяя

    0 0 Отговор
    "Всекиму е присъщо да греши, но само глупавият упорства в грешката" - Аристотел
    Трепете се сами като улични псета па после трябва да си връзваме на пишките черни байраци!
  • 32 Шуменец

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Ти ако си карал кола със години разбираш със колко се движе автобуса и без да гледаш километража.

    За ограничителя няма да обяснявам как го манипулират.

    Коментиран от #33

  • 33 Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Шуменец":

    Малко водачи могат да си позволят да нарушават драстично правилника за движение. На магистрала автобусите могат да се движат със 100 км/ч максимум. Наистина ми е трудно да повярвам, че някой ще кара със 140 или 160, когато има тахографи и дигитални карти, които помнят по 28 дена назад. Т.е., нарушаваш в България, спират те в Унгария и ти късат дупарат от глоби. Друг е въпросът, че манипулации не са невъзможни. Но лично аз съм заплашвал водач, че ще бъде свален от автобуса и сменен.... :-) Може и от мен.
  • 34 onq s konq

    0 2 Отговор
    Ако беше с беенве никога немаше да стане тва ама с рено е напълно възможно да се врътнеш и направо спорет мене Те тва е !
  • 35 GP 0067

    0 0 Отговор
    Автобусът е с доста по-висок център на тежестта спрямо колата, която е с много по -нисък такъв от него. Освен това имаме скорост от 96 км/ч.
    При един удар ниско долу встрани по автобуса, центробежната сила изхвърля автобуса нагоре и той става неуправляем..........Това е.......

    Коментиран от #36

  • 36 Слон

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "GP 0067":

    И къде точно долу вляво го видя този удар? Че аз огънато от лявата страна на автобуса не видЕх. :-)
  • 37 hmhmhm

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жаросмин":

    Я помисли малко как 30 тонен рейс ще бъде ударен от кола 2тона и той ще се обърне и то странично.
  • 38 abv

    0 0 Отговор
    Моето мнение за случая. Единствения вариант автомобила да повдигне автобуса е да се забие много рязко пред задната гума. По изказването на водача на автобуса видях една грешка от негова страна. След като е бил повдигнат от лявата страна човека е навъртял ляв волан което е абсолютна грешка, защото това е довело до още по рязко накланяна в дясно на автобуса и падане в канавката.
  • 39 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хайл":

    Как два небостъргача в САЩ падат от огън със скорост равна на свободно падане, а трети - който не е ударен от нищо, пада и той пак така? Ей така, като не е истина. Експерите да се изкажат, но е малко вероятно тон кола, която не е пострадала сериозно от контакта, нито пък автобуса има сериозни следи от ляво, да са довели до преобръщане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове