Last news in Fakti

14 Април, 2018 19:02 17 219 31

Ексследовател: Само удар с колата нямаше да измести автобуса

  • вакарел-
  • тракия-
  • катастрофа

Ексследователят Георги Илиев допусна, че задните гуми на автобуса на „Тракия” са минали върху предното дясно колело на колата, която се удари в автобуса.

Ако имаше само съприкосновение, в никакъв случай автобусът нямаше да бъде изместен в канавката, категоричен бе следователят пред bTV.

Автобусът се е движил в своето платно, с разрешена скорост. Автобусът е тежък, а леката кола е около 1 тон, така че лекият автомобил не би могъл да го изтласка, отбеляза Илиев.

По думите му експертизата по случая ще отнеме не по-малко от месец и половина – два.

Шестима загинаха, а над 20 души бяха ранени при катастрофата. Днес е ден за траур.

Бившият следовател отбеляза, че инцидентът е станал при много благоприятни условия за движение – сух асфалт, със съвършено нов автобус и отпочинали водачи. Може би става дума за невнимание или грешка на водачката на лекия автомобил, посочи Илиев.

„Не знаем по каква причина водачката на лекия автомобил е допуснала да има съприкосновение с автобуса. Не ни е известно след това съприкосновение какво разстояние е изминал автобусът до падането си и какви са били действията на водача. Не знаем също дали водачът въобще е бил в състояние да управлява след удара”, заяви бившият следовател.

Шофьорът на автобуса Веселин Георгиев разказа, че в огледалото е видял, че тръгва да го изпреварва „Рено”, което в един момент рязко е завило към автобуса. Шофьорът на автобуса се е опитал да го овладее, но не е успял, тъй като по думите му вече е бил на две гуми. Това го е отклонило в канавката, където автобусът се е преобърнал.

От вчера текат разпити на 29-годишната жена, управлявала лекия автомобил, която е задържана за 24 часа. Пред разследващите тя е обяснила, че по време на изпреварването е чула странен звук от двигателя и се е навела, за да намали радиото. Тогава губи управление. Дни по-рано колата ѝ е била на ремонт и затова се учудила от звука, е разказала още жената.

През 2016 г. ѝ е отнета книжката за употреба на алкохол за 10 месеца. Днес ще стане ясно дали ще бъде задържана за 72 часа след изтичането на 24-часовата мярка. Задържан е и нейният спътник, който е бил заедно с нея в колата.

Петима пострадали при катастрофата остават с опасност за живота, съобщиха от болница „Св. Анна”, където бяха настанени 10 души. Късно снощи е приключила операцията на най-тежко пострадалата жена, интервенцията е продължила повече от 8 часа. Оперирани са общо шестима души, предимно с фрактури на горните крайници. По-леко пострадалите най-вероятно ще бъдат изписани в понеделник.

В „Пирогов” бяха откарани четирима пострадали. Двете жени и детето са без опасност за живота и в стабилно състояние, а мъжът вече е изписан. Нужда от кръводарители към този момент няма.

Ударът от лекия автомобил е причината за катастрофата с автобуса на магистрала „Тракия”, каза управителят на фирмата превозвач Георги Атанасов. Според него фактите са ясни и неоспорими и не може да има интерпретации. Атанасов отхвърли категорично версиите за проблем с автобуса или с неговия шофьор.

„Това е злощастен инцидент, няма как да търсим под вола теле”, коментира Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    12 22 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Атанасов отхвърли категорично версиите за проблем с автобуса или с неговия шофьор....“ естествено, че така ще каже- нали иначе трябва да предявява регресен иск срещу шофьора- негов служител и отговорността специално за обръщането на автобуса на дясната му страна , ще е на водача на автобуса! Иначе най- нормалното нещо след съдебно установяване на вината на причинителя на обръщането на автобуса, пострадалите лица и законните наследници на 6тте жертви, да насочат финансовите си претенци точно към него и то в съдебно производство, чрез граждански иск....

    Коментиран от #30

  • 2 Manitou

    39 21 Отговор
    Още една пияница уби 6 човека, ако се взимаше книжката завинаги за употреба на алкохол сега хората щяха да са живи. Затвор!!!

    Коментиран от #15

  • 3 Истината

    69 1 Отговор
    Абе аз съм човек с доста развито пространствено и кинематографско мислене ама никак не мога да си представя защо, аджеба, някой ще се "НАВЕЖДА" да намаля радиото? Тя да не си е сложила уредба на пода на реното?
  • 4 Дебил

    42 2 Отговор
    Да не се е навела да лапне нещо? Не е било радиото...
  • 5 ТАС

    27 0 Отговор
    То и на мен, като ми казаха, че кола може да се преобърне по таван при преминаване през 4м широк портал ми се видя невъзможно, но има запис от охранителна камера в нета, как става.

    http://bgflash.com/flash/51491/най-лошите-жени-шофьори-на-света.html
    на: 1мин и 56 сек.

    Явно щом има жена шофьор зад волана всичко е възможно,
  • 6 дами

    31 24 Отговор
    Повредите на л.к.от дясно са минимални/поне на снимките/.От това следва,че водача на автобуса има също вина.Заспал,разсеян,слабо клалифициран или наѝ-вероятното по тези ширини ..тъп.
  • 7 язък

    22 7 Отговор
    Този следовател да е чувал нещо за кинетична енергия
  • 8 Ads

    61 3 Отговор
    Колата е ударила автобуса и неговия шофьор е свил първо рязко надясно за да се отмести от допира с колата и после за да изправи посоката на движение на автобуса е свил рязко в ляво и автобусът е вдигнал левите колела и е легнал в дясно в канавката.

    Коментиран от #12, #22

  • 9 Ads

    10 0 Отговор
    Нещо такова https://www.facebook.com/groups/ViralVideos999/permalink/190837665033825/
  • 10 Водач

    7 5 Отговор
    На преобърнслия се автобус гумите на предният мост
    са в позиция на дясно навит волан???Как така?Защо?

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Благой

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ads":

    Много достоверна версия!
    Пред мен преди време точно по този начин се преобърна една Тойота Версо. Рязко в дясно да избегне удар в мантинелата...после рязко в ляво->камшичен удар и се преобърна по таван...след това се завъртя счупи мантинелите на посредата и влезна в насрещното!Тойотата се движеше с около 120км/ч някъде..
    А този голям автобус и 90 са му нужни да се преобърне..
  • 13 Бай Благой

    12 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ударът от лекия автомобил е причината за катастрофата с автобуса на магистрала „Тракия”, каза управителят на фирмата превозвач Георги Атанасов.
    Е какво може да кажат тия мошеници освен да се защитят....?
    Тия тиквеници редовно пращат по един шофьор да прави курс Сл.Бряг - София - Сл. бряг.
    Майка ми колкото пъти е пътувала с тия измекяри Юнион Ивкони - толкова пъти е бил един и същ шофьор на отиване и на връщане. Това са над 12 часа шофиране.
    Само че - както се пееше в онази песен - за милиони няма закони...нали собственика е депутат от ДПС..
    Само бесене му е майката в тая оканяна държава...
  • 14 хахо

    13 3 Отговор
    Бе, че е имало контакт имало е, но следите по рейса се виждат само боя. По-скоро колкото вина има и жената, толкова и шофьорчето. Видял е в огледалото удара и се е опитал да се отдръпне и айде у канавката. Случая си намирисва на паникьосване. Той го разказа така, че едва ли не от удара рейса се изкантарил на десни гуми и се обърнал. Стига де. Не е възможно при такъв лек контакт, дори и с 120 да е карал.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ципрас

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Водач":

    Защото е опитал да свали на пътя лявата страна, която се е вдигнала във въздуха след резките маневри на шофьора на рейса.
  • 17 предполагам

    9 8 Отговор
    удара е бил в задната лява гума ,
    в резултат на което тя е забавила своето въртене и в същото време задна дясна гума започва да се върти много по бързо , тъка е устроен деферинциала на задния мост ,
    затова автобуса тръгва на ляво и който и шофьор да е ще завърти кормилото на дясно .но без никакъв ефект ,
    защото управлението вече идва от задния мост.
    на същия принцип има строителни машини които нямат кормило и завиващи колела , но са много маневрени . само променят скороста на колелата и могад да се завъртят почти на място.и тежат над осем тона с нисък център .а се обръщат доста лесно и то само при скорост 20 км/ч

    Коментиран от #18

  • 18 Трифонов

    2 11 Отговор

    До коментар #17 от "предполагам":

    Точно нещо такова е... или това, което обяснява следователят. Ще стане ясно и 1 млн. % е сигурно, че вината е на идиотката със 100 годишната бънгия. Правила е нещо в колата тъпанарката, завъртяла е волана (без да се усеща к'во прави) и си е мушнала десния рог на ръждивия дръгел под автобуса. Задните, леви колела са минали отгоре и от там... е ясно какво последва... И така... имаме чисто нов автобус, който се движи със скорост под 100 км. ч. и над 20 годишен дръгел в ръцете на малоумна идиотка... който, между другото, също се движи с далеч под допустимата скорост... И 6-ма убити, десетки ранени, ден на траур... Докато не забранят старите коли... така ще е!!!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 goni

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Трифонов":

    Проблема е в задкормилното устройство! И аз не харесвам бракми в който и да е смисъл на думата! То, пък кой ли ги харесва! Ама, в случая бракмата не е колата!
  • 20 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Трифонов":

    Изобщо не си в час ! Забраната ще е за "задкормилните" устройства , а старите коли сами ще си отпаднат като навлезнат автономните елктромобили !
  • 21 ИВАН

    7 3 Отговор
    Ми като са били прекрасни условията, тоя професионален водач на автобуса спал ли е, та не е овладял машината ?
  • 22 Петър

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ads":

    И аз точно така си ги представям нещата, неадекватна реакция на шофьора на автобуса, какво толкова има да правят следствия с месеци? Не е негова вината, но ако беше можещ и човек с правилни реакции, резултатът щеше да е един блъснат отстрани автобус, а не толкова животи на вятъра. Жалко!
  • 23 ИВАН

    6 4 Отговор
    Все нови версии за катастрофата, обаче всичките гледат да накиснат жената, но и за малоумните е ясно, че шофьора на автобуса изби хората с неумелото и неадекватно управление ... колата му блъснала гумата, влязла под него, повдигнала го ... де бре, де бре
  • 24 Шофьор

    4 1 Отговор
    Колата съвсем спокойно може да навлезе в автобусното пространство ако шофьорът говори по телефон, настройва радио, пали цигара или с две думи - невнимава за пътната обстановка. Толкова са нормални недисциплинираните шофьори по пътищата, че на никой не прави внимание. Че дори като му направиш забележка, се дърли.
  • 25 Красо Зелето

    5 8 Отговор
    Вие наистина повечето сте психически не добре ! Ако бяхте на мястото на шофьора на автобуса дали щяхте да овладеете автобуса ? На дали ! Случилото се е станало на прав участък и шматката с Реното е завила и се е набутала под задното колело на автобуса ! От там подскача задницата и хората в автобуса изпадат в паника и се таркалят в противоположната страна /дясната/ от към канавката. Колкото и да е добър шофьора, това е жива маса, която се движи ! И да иска няма как да овладее автобуса ! Тежеста не я владее той, тежеста са пътниците и те определят на къде да се наклони автобуса в такава ситуация. За мен шофьора няма вина, Вие ще го изкарате, че трябва да следи всяка кола през цялото време докато изпреварва ! И какво ? Ще избегне ПТП със 100км/ч ? Луди сте !
  • 26 Тошо

    4 4 Отговор
    Колеги шофьори надявам се повечето от вас имат деца и тези деца имат колички със дистанционно управление.
    Нека се позаиграем малко със тях и ще установим следното: лекият автомобил се е приближил много близо до автобуса , водачката завърта волана на ляво за да се отдалечи и задната страна на предна дясна гума се опира във ламарината която е равна , грайферът на гумата зацепва във ръба на ламарината и повдига автобуса на височина колкото е висока гумата. Всичко това е много по лесно изпълнимо при 95 км/ч. Пробвах го със количките , те не развиват такава скорост но за съжаление става всеки път . Така че за мен всичко изгежда просто .
    Лека им пръст на загиналите.
  • 27 SAAB

    4 3 Отговор
    Тоя следовател и той за пожарникар ли е учил ?
    Казусът е кристално ясен и е обяснен от физиката .....вероятно има и уравнение ! Автобусът е изведен от траектория с помощ на водачът му ! Това е неоспоримо.......Рязката маневра + високият център + масата и скоростта на автобуса ! Опитват се да "доброто " име на компанията ....познайте защо ! Да произшествие има ......НО автобусът е обърнат от неговият водач !
  • 28 сашо

    3 2 Отговор
    Жена шофьор индианец боксьор и негър скиор те таково нещо няма.
  • 29 5555

    3 2 Отговор
    Самия факт,че постоянно сменят версиите и следователите, говори че се мъти нещо.Тая версия- колело върху колело - изсмукана от пръстите,явно с определена цел.Пък и рейс на Ив Кони с 90км на магистрала- адйде моля- за разлика от следователите пътуваме ре- довно и имаме наблюдение от първа ръка. Ако карате с 100 км и накой отведнъж ви стъпи на предно дясна колело--- нито реното щеше да е в това състояние нито пътниците в него..Имало е инцидент безспорно,но шофьора на автобуса е реагирал крайно неадекватно,още по- вече,че сам признава,че е следил изпреварването в огледалото.Тая женица ако я притиснат още ще каже,че нарочно го е направила.Май ще защитим нечии интереси.
  • 30 Темид

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    И.... намери си Юриста под вола теле.
    Нищо не става от теб.
  • 31 мечоооу

    0 0 Отговор
    кр6ъъъъц!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове