Отидете към основна версия

20 436 47

Шефът на НСО разпределя рушвет, но не го разследват

  • нсо-
  • катар-
  • рушвет-
  • прокуратура-
  • разследване

„Потулването“ и „замитането“ са обичайните похвати на родните институции

Освен ведомствено ВИП жилище началникът на НСО ген. Данчо Дяков се ползва и с разпънат чадър по отношение съпричастността си към случая с взетия рушвет от катарската делегация!

Замесените в скандала и вече наказани от самия ген. Данчо Дяков служители се кълнят, че за получените от консула на Катар пари са докладвали на самия Дяков през единия заместник - началник на НСО!

За тяхна радост тогава Дяков уверено разпоредил парите да бъдат разпределени между участниците в делегацията. За тази цел ръководни служители са правили списъци на хора, които трябва да получат пари от взетия рушвет!

Учудването на всички било огромно,

когато в един момент, изплашен от медийния шум вече оглавил НСО ген. Данчо Дяков заявил, че нищо не знае за случая и дори назначил проверка. В резултат на нея наказал служителите, за които сам преди това се разпоредил да получат пари!

След започване на прокурорската проверка повечето служители очаквали началникът да бъде разследван наравно с тях,

тъй като имал пряко участие в разпределянето на рушвета.

Но по тяхна информация това засега не се е случило!

Припомняме, че на 7 март на официално посещение в България по покана на българския президент Румен Радев пристигна емирът на Катар. Малко преди неговото кацане на Аерогара София в правителствена зала се появява ръководният служител на НСО - Никола Николов, началник на звеното, отговарящо за мероприятията на български охраняеми лица и чуждестранни гости.

Това се случва, въпреки че присъствието му на летището не е свързано с изпълнение на преки служебни задължения по официалното посрещане. Този факт буди интерес у останалите служители от НСО да следят внимателно действията му. Николов започва безцеремонно да се пазари с консула на Катар – Фахад ал Муссалам, че във връзка с

обезпечаване на безопасността на емира трябва да се дадат пари

за осъществяване на охраната и транспорта му. В разговора служителят на НСО настоявал за необходимостта от такива средства и успял да „договори“ определена сума.

На 8 март Николов и помощникът му Димитър Георгиев се срещнали отново с консула на Катар в България, за да си потърсят и получат уговорената сума от порядъка на 30-40 000 лв.

Скандалът се разраства и в него се замества сегашният началник на НСО.

В отговор на молбата ни за коментар по вече изнесената информация, от Президентството ни посъветваха да насочим въпросите си към НСО, откъдето следвало да получим отговор. Освен до НСО насочихме въпросите ни по случая и към Главния прокурор, като очакваме реакция от двете инстанции.

За съжаление се създава впечатлението, че

президентската институция не знае или не иска да знае какво се случва в НСО.

А именно Президентът следва да реагира на сигнали за злоупотреби и нередности в службата. Работата на НСО е изключително отговорна, но липсата на обществен контрол в службата е изградила възприемането ѝ като структура, предоставяща единствено облаги.

И не само това - НСО функционира в условия на пълна непрозрачност, а Президентът като неин принципал следва да повдигне завесата, криеща от обществото случващото се в в нея. Защото тази завеса ни връща към мрачните времена на УБО, когато управниците не смятаха, че дължат обяснения на народа, а пък гражданите не смееха да питат.

Надяваме се, че

„потулването“ и „замитането“ не са обичайните похвати на родните институции,

претендиращи да са част от лицето на европейска България. Шефът на НСО ген. Данчо Дяков е лицето на най-добрите практики в родината ни – разпределя рушвет от близо и 40 000 лв., но и обитава луксозен апартамент срещу символичен наем.

Това много напомня за влияние или превишаване на служебните права,

но все пак отговорът е в компетенцията на Военно-окръжна прокуратура. Ако тя въобще има смелост да се произнесе за този казус.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове