Само във ФАКТИ: НСО: Разширяващата се хранилка

Няколко ръководства не изпълняват целесъобразно и професионално законовите си функции

Публикувана: 4 Юли, 2018 11:07
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 16473
Само във ФАКТИ: НСО: Разширяващата се хранилка
Снимка: НСО
ШРИФТ ПЕЧАТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще разхищава ли и новото ръководство на НСО грешни държавни средства?

Този въпрос е резонен след последните изявления на началника на НСО ген. Данчо Дяков за необходимостта от допълнителни финансови средства за службата.

Все пак трябва да припомним и това, което не се случва в обвитата в тайнственост служба!

Раздутата администрация от времето на Ангел Антонов не е съкратена, напротив назначени са „на хранилка“ още нови служители, приближени на новия началник.

Създадените многобройни междинни ръководни звена с дублиращи функции и високи заплати продължават да функционират, т. е. да лапат грешни държавни пари.

Функционалният анализ за някои длъжности, който трябваше да се направи, за да се оптимизират възнагражденията на служителите, които ги заемат, така и не се извърши. Новото ръководство трябваше да се прецени защо една и съща работа се извършва

и от сержанти, и от офицери при почти двойна разлика в заплащането между тях.

В условията на ограничен държавен бюджет и недофинансирани различни сфери на обществения живот е уместно да се прецени дали е редно да се издържа служебна столова с 25 - 30 души персонал.

Също необходимо ли е да има длъжности сервитьори, които са военизирани и дори са офицери и имат една - единствена задача да обслужват президента и съпругата му!

Важно ли е да има длъжности фотографи, отново военизирани с единствена задача да обикалят света с държавни средства и да фотографират властимащите!

Не е ли задължително да се приемат правила за разпределяне на работното време и неговото отчитане, за да се направи реална преценка дали числения състав на службата е достатъчен или прекалено раздут? Ако е раздут, това означава само едно - има разхищаване на държавни пари! В тази връзка много е интересно как НСО с дефицит 12-14% за служители, както разкри ген. Дяков, се справи с многобройните и тежки мероприятия по линия на българското европредседателство, без да се налага полагането на дори един час извънреден труд от някой от служителите.

Трябва да се има предвид, че на моменти бройката на делегациите с охрана от НСО надхвърляше 30. Нормално е да се попита какво ще правят всичките тези служители и за какво трябва да им се плаща държавна заплата, когато председателството приключи.

Ген. Дяков е интересно да отговори на обществото

и колко са старшите офицери - полковници, подполковници и майори от общия брой военизирани служители. Това са длъжности с 2000 лв. и по-високо месечно възнаграждение! Когато ген. Дяков иска увеличение на заплати не е етично да се замазват очите на обществото като се подхвърлят размери на основните месечни възнаграждения в НСО. Честно е да се казва, че към него се начисляват: проценти прослужено време до 40%, добавка за звание, специфичен процент НСО до 30%, порционни пари 120 лв. Така заплатата на сержантите съответно на офицерите достигат до 1500-1600 лв. и 2200-2300 лв.нетно. Това не включва заплатите на началниците. Трябва да се знае и че всички служители веднъж годишно получават пари от бюджета за облекло 450-600 лв. и пътни пари при ползване на отпуск.

В същото време 1,2 млн. лева са неизплатените обезщетения за гардовете от Националната служба за охрана, които са се пенсионирали. Парите дори са поискани от финансовото министерство. Това е парадокс – вместо да се търси оптимизация на службата, нейната администрация се раздува с нови назначения.

Изводът от всичко написано до тук е, че :

Ген. Дяков все още не си е научил урока. Необходимо е да се осъществява ефективен външен контрол върху службата, тъй като практиката показва, че вече няколко ръководства не изпълняват целесъобразно и професионално законовите си функции.

НСО се нуждае от спешна реформа, а не от допълнителни бюджетни средства, всичко друго би било разхищение!

След разследване на ФАКТИ един от висшите шефове в НСО - Никола Николов, беше уволнен дисциплинарно в средата на май. Началникът на звеното, отговарящо за мероприятията на български охраняеми лица и чуждестранни гости, беше освободен от позицията си два месеца след скандалния случай с катарския консул Фахад ал Муссалам, който бе изнудван за сума от порядъка на 30-40 000 лв.

Припомняме, че на 7 март на официално посещение в България по покана на българския президент пристигна емирът на Катар. Малко преди неговото кацане на Аерогара София в правителствена зала се появява Николов. След публикация на ФАКТИ започна вътрешно разследване в службата.

В началото на годината в службата започна проверка от военна прокуратура срещу бившия началник Ангел Антонов.

Той беше разследван, че е ловувал в ловното стопанство „Кричим",

а излетите му там са били маскирани като командировки. Имало нарушения и в автопарка – роднина на Антонов е карал автомобил, предоставен на НСО за тест драйв.

В проверяваните сигнали се твърди, че генералът, който е запален авджия, ловувал в “Кричим” сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба. Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките за дивеч били маскирани като командировки. Същевременно нито един от държавните мъже, които НСО е призвана да охранява, не е пребивавал в бившия имот на Царя, а още по-малко е водил на лов там чужди държавници.

Служители на НСО разказват, че животът на Ангел Антонов е бил подвластен на две страсти – скъпите автомобили и лова. Имал личен служебен парк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал части за ремонт на служебния си мерцедес, но ги ползвал за личния. БМВ било пребоядисано и опразнено от оборудване, за да се вози с него Антонов.

Той превърнал служебния магазин за стоки от първа необходимост в склад за ловни трофеи. Коли от провинцията разтоварвали в него дивечово месо. В стола на службата се правели туршии и компоти за шефа по рецепта за диабетици. Антонов отглеждал в двора кучетата си. Веднъж едно избягало и офицери от НСО го дирили по София. Дежурен автомобил носел дрехите му на химическо чистене…

Припомняме, че Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен на поста от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството през 2014 г.

НСО продължава да работи без ясна законова рамка. Всички западни служби за охрана се намират под строг парламентарен и граждански контрол. НСО продължава да работи на тъмно и без ясни правила. Назначенията в нея стават след договорки.

Припомняме, че и бившият вече началник на НСО Ангел Антонов напусна поста си, така както влезе в службата – с неспазване на нормативната уредба. Още преди да бъде подписан президентският указ за освобождаването му, Антонов беше назначен за генерален консул в Санкт Петербург от правителството. Това стана ясно от справка в правната система на Министерския съвет. На 2 февруари – петък, неприсъствено правителството взе решение да назначи Атонов за генерален консул в Санкт Петербург, докато указът на президента Румен Радев, с което шефът на НСО е освободен от поста, е подписан пет дена по-късно - на 7 февруари.

Според Закона за НСО шефът на службата се назначава и освобождава след съгласувателна процедура между президента и Министерският съвет.

И накрая време е за „уво“ в НСО. Службата да престане да бъде военизирана и да заработи по прозрачни и ясни правила.

Време е ген. Данчо Дяков „да свали“ генералските пагони.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Ал Гор
Бившият вицепрезидент на САЩ обвинява Доналд Тръмп за... глобалното затопляне
Тръмп, предвид идеите, които представи, ще ни прати към климатична катастрофа"

Още бисери
ТОП 5