13 Март, 2018 09:51, обновена 13 Март, 2018 10:02 22 273 58

Само във ФАКТИ: Служител на НСО изнудва чужд консул

  • нсо-
  • корупция-
  • рекет-
  • консул-
  • никола николов

Поискали 30-40 000 лева от консула на Катар, за да го охраняват

Само във ФАКТИ: Служител на НСО изнудва чужд консул - 1
Снимка: НСО

Скандален и срамен случай на изнудване на чужд консул от ръководен служител на НСО е на път да вкара страната ни в международен скандал, научи ФАКТИ. Ето и хронологията на събитията:

На 7 март на официално посещение в България по покана на българския президент пристига емирът на Катар. Малко преди неговото кацане на Аерогара София в правителствена зала се появява ръководен служител на НСО - Никола Николов, началник на звеното, отговарящо за мероприятията на български охраняеми лица и чуждестранни гости. Присъствието му на летището не е свързано с изпълнение на преки служебни задължения по официалното посрещане. Този факт буди интерес у останалите служители от НСО да следят внимателно действията му. Николов започва безцеремонно да се пазари с консула на Катар – Фахад ал Муссалам, че във връзка с обезпечаване на безопасността на емира трябва да се дадат пари за осъществяване на охраната и транспорта му. В разговора служителят на НСО настоявал за необходимостта от такива средства и успял да „договори“ определена сума.

Важно е да се отбележи, че Николов е служителят, който дълги години носи пушките на един президент - известен ловец и отговаря в НСО единствено за организиране на ловни турове в духа на бившето УБО. По същото време е назначен с “богатия” си професионален опит от няколко години служба за съветник на тогавашния началник на НСО Димитър Димитров. В последствие Николов е издигнат от следващия началник Ангел Антонов (също запален ловец) до началник на звеното, отговарящо за мероприятията на нашите и чужди охраняеми лица, без да се вземе под внимание, че не отговаря на условията за заемане на длъжността - не притежава задължителната магистърска степен. Превръща се в “сивия кардинал” в службата и единствен доверен придружител на началника си Ангел Антонов в многобройните му ловни излети в стопанството в Кричим, обезпечени със стотици хиляди левове от бюджета на НСО, т.е от джоба на данъкоплатеца. Другата му функция вероятно е била да води пазарлъци с чуждестранни делегации, но за това може единствено да се гадае.

На 8 март Николов и помощникът му Димитър Георгиев се срещнали отново с консула на Катар в България Муссалам, за да си потърсят и получат уговорената сума. Става дума за немалко пари - от порядъка на 30-40 000лв.

Георгиев също може да се похвали със “завидна” професионална кариера. Близо 18 години престоява на пост като обикновен изпълнител, без да се отличава с каквито и да било качества. След като негов близък приятел заема отговорен пост в Президентството, прескачайки няколко йерархични нива, той е назначен на висока ръководна позиция в елитното звено за лични охрани. Това става възможно, след като като са погазени редица вътрешноведомствени нормативи.

За срещата на Николов с консула се разчува в НСО и някои служители, участвали в осигуряването на делегацията, заплашили Николов, че ще докладват за случилото се. Николов, уплашен от думите на колегите си, раздал пликове с пари на участниците в обезпечаването на делегацията. Пренебрегнати служители обаче потърсили от него подобни пликове, като го обвинили, че е прибрал голяма част от парите за себе си. Колегата им ги уверил, че техните пликове са прибрани в неговата служебна каса. Случаят обаче се размирисва все повече. Ръководни служители, до които достига горната информация, се уплашили, че към прокуратурата могат да изтекат сведения за случая и тя да започне разследване за получаване на рушвети. Още на следващия ден, 9 март, докладвали на началника на НСО Данчо Дяков. Учудването им било огромно, когато чули от него, че Николов трябвало да бъде извикан и смъмрен, че е задържал за себе си по-голямата част от рушвета. И мъдро се разпоредил, парите да бъдат разпределени „справедливо“. На 12 март Дяков преценил, че на Николов е трябва да се извърши проверка, а една част от рушвета да се “дари” на фондацията на НСО. Вероятно за да се замажат очите на някого, ако все пак се разчуе извън службата.

Случаят събужда много важни въпроси:

Колко пъти служители на НСО са искали и получавали пари от висши представители на чужди държави?

Конкретният случай не е ли изнудване на високо ниво, което срива имиджа на страната ни? Ако чуждестранните гости дадат медийна гласност на това изнудване, не би ли се стигнало до международен скандал?

Как и по какъв начин президентът осъществява контрол върху дейността на НСО?

Кога и как началникът на НСО ще може да бъде проверяван как изпълнява функциите си, нормативните и вътрешноведомствените актове от независим орган?

Как и по какъв начин ще се изкоренят практиките на УБО от дейността на НСО?

Ще потърсят ли правоохранителните органи някаква отговорност от всички замесени в конкретния случай служители?

Адекватен ли е законът за НСО, след като обществото многократно е реагирало негативно на честите скандали, свързани с дейността на службата?

Не е ли крайно време Парламентарната комисия за контрол над специалните служби да се заеме и с НСО?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижся

    176 9 Отговор
    един пич по телевизията дето е бивш нсо от старите кучета си го каза - разгонена хайта на синове и дъщери на бивши дс-та
  • 2 некойси

    154 23 Отговор
    България десетилетие по-късно след управлението на Винету и компания.
    Нищета, мизерия, корупция, престъпност и духовен упадък на нацията.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СссереМ

    54 61 Отговор

    До коментар #2 от "некойси":

    НСО се контролира от въздухаря, така че моментален импиѝчмънт за подлогата на Решетников.

    Коментиран от #8, #23

  • 5 РОМ

    65 18 Отговор
    Пак ли ромите сме виновни,за действията на този човек от НСО.

    Коментиран от #10

  • 6 Амуджа реалист

    81 27 Отговор
    Нагла разпасана команда - направо да ги разформироват! И оня дето мълчи като ..... след срещата си с попа, да се вземе в ръце, да спре да се вози в самолети и да види защо новоназначения от него началник на службата иска част от рушвета...

    Това червените талибани са по-зле и от фесовете на доган
  • 7 Реалист

    87 25 Отговор
    Ами то само един президент се занимаваше активно с лов и отстрелваше защитени от изчезване видове - параванов, със синчето с хотела

    Крадлива червена пасмина - ето какво ни чака ако курни и чалмите пак съставят правителство
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 аз съм

    54 2 Отговор

    До коментар #2 от "некойси":

    Не си прав . Няма корупция , има усещане за корупция ..................
  • 10 гост

    13 7 Отговор

    До коментар #5 от "РОМ":

    не...и за допингираните руски атлети не са виновни, ма за почти всичко друго са.

    Коментиран от #15

  • 11 Георги

    60 4 Отговор
    Нищо ново. Това е типичното поведение на цялата милиционерска шайка. Ако има държава трябва да последва ЗАКРИВАНЕ на тази "служба".
  • 12 Георги

    36 7 Отговор
    Нищо ново. Това е типичното поведение на цялата милиционерска шайка. Ако има държава трябва да последва ЗАКРИВАНЕ на тази "служба".
  • 13 vvvvv

    46 6 Отговор
    Само със закриване и разформироване на ПРЕТОРИАНЦИТЕ. То историята го е доказала
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стара поговорка

    17 7 Отговор
    Хубава работа ама българска
  • 17 Кълвач

    32 25 Отговор
    Еее, голяма работа! Бълха ги ухапала арабите. Те, ако знаят гербавите, как ни стрижат ежедневно лошо ще им стане. Нека се почерпят момчетата за здравето на камилите им.
  • 18 Камшиков

    40 24 Отговор
    Млади хора,на Вас принадлежи бъдещето. Внимавайте да не допуснете връщането на червената номенклатура на власт, защото след това -жална ви майка. Такива като Курнито ще ви направят авразийци, а не европейци. Дори и президента не се разграничава от тях. Видяхме го как седи и клепа като паткан в трици и попчето му набива канчето. Комунистите винаги трябва да бъдат натикани в ъгъла.

    Коментиран от #19, #24

  • 19 Робот

    30 2 Отговор

    До коментар #18 от "Камшиков":

    Тя никога не си е тръгвала от властта, защото глупаци като теб още вярват в идеологии, а Костов им раздаде собствеността и парите.
  • 20 май му убиват гащите на някой

    43 5 Отговор
    Намекът че Р.Радев има нещо общо с това е доста мизерничък . Както изглежда тези миризливци си живеят така от години и добре са се сдушили.
    Айде опитайте нещо с повече въображение.
  • 21 Антон

    36 6 Отговор
    Е това ако е истина, представете си защо мнението на чужденците е такова. А и този катарец не си ли знае протокола? За чий им дава пари на тези.
    Е по тази причина нищо не става в тази държава - по всички държавни служби ,данс, мвр, съд, прокуратура, гдбоп, разузнаване, нсо и подобни работят хора, които нямат нито мотивацията, нито професионалните качесвтва да заемат подобна длъжност.
    Те са там с протекциите на някой по-висш, защото са имали дядо генерал комуняга, вуйчо агент или просто имат близък който работи в системата.
  • 22 007

    24 3 Отговор
    Това не изненадва никого , стара практика да вземат така пари, дори и да е фалшива новина. К.Николов е старо куче слуга на БСП, велик сив кардинал , за Димитров също е вярно- близък на Иво Христов , който му уреди преместването. Ноооо за генерал Дяков това е невъзможно...явно ги е настъпил здраво в НСО и сега хвърлят кал по него ...абсурдно е той да влезе в подобни схеми !!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 некойси

    16 3 Отговор

    До коментар #18 от "Камшиков":

    Според мен червените не са си отивали, работят прикрито и продължават да се разпореждат с държавата ни, без значение управляващата партия.
  • 25 ПЕРО

    14 6 Отговор
    Проверете екипа по посрещането , кой е шеф...звание и заместника му. ...звание. ..голем смях , голям цирк , най-интересното : кой ги нареди така и с каква цел !!!???

    Коментиран от #35

  • 26 Нюкасъл Йорк

    15 1 Отговор
    Тоя Никола се блъска пиян в американското посолство и пак си е номер 1
  • 27 МЯУУу

    23 0 Отговор
    Лелеее, ама това истина ли е ???? Познавам почтенни и класни хора от НСО, но на ниски позиции, явно неудобни за схемите на акулите !!! Г-н Дяков изгонете ги тези,които петнят името на НСО....реформи и то здрави...изчистете къщичката там !!!!
  • 28 БАЙ ГАН4О

    21 4 Отговор
    Какъвто министър председателя такова и нсо то,и най интересното е,че ТРИ мандата управляват все по лошо става и все комунистите им криви тая песен вече се изтърка много,а писателю козяшки (ПОНЕЖЕ СИ ЕДИН И САМО СМЕНЯШ АИПИ АДРЕСИТЕ)
  • 29 ( .)(. )

    8 1 Отговор
    Но всичко е точно...... Защото снощи правих КЕКС КЕКС КЕКС
  • 30 Бивш митничар

    9 3 Отговор
    Наглост !
    А нас митничарите за по 2 евро ни направихте най корумпираните.Скапана и заблудена държава .
  • 31 Балканджи

    13 3 Отговор
    НСО да се разтури, а парите от бюджета да се пренасочат към БАН.
  • 32 Ангел

    12 3 Отговор
    Това са хората на ДОНОСНИКА Гоце, алчни и безскрупулни дегенерати петнящи името на България, за пари са готови и майка си да продадат, нали си спомняте с КОЛКО ни набута с големия шлем, НИЩО НЕ НАПРАВИ, а платихме милиарди, е нали си купи хотел синчето, сега чакаме да видим и малкия син какво ще си / КУПИ / със спестените си пари, а ние овцете пак ще гласуваме защото си искаме Живков и оня стой.
  • 33 ицо

    9 0 Отговор
    България не случайно е определена за най-корумпираната страна в ЕС! Спомням си за лечението на баща ми от сърце някъде около 2003-2005 - да се обърнеш към лекаря, без да предложиш нещо допълнително насреща - това е да си подпишеш смъртната присъда! Взима човекът кутията с бонбони и просто я хвърля сред многото на бюрото си в кабинета. Разбира се, "услугите" на лекарите бяха такива, че баща ми получи някаква инфекция през баналните съдове за преливане на лекарства и кръв, които е нормално да са във всяка болнична стая.

    Отделен въпрос е, че лекарите и всички в тази държава заслужаваме далеч повече като нива на заплащане и стандарт на живот, но ми се струва нередно липсващите пари да се наваксват за сметка на пациентите, а практиката е точно такава.
  • 34 ахахах

    6 0 Отговор
    супер, цигани уууу
  • 35 до Перо

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "ПЕРО":

    Цирка ще по-голям, докато се смееш- почни да учиш и овладей поне един чужд език, за да не си останеш невеж до пенсийка.......

    Коментиран от #38

  • 36 Димитър Иванови

    10 0 Отговор
    То при една проверка всичко ще се докаже - стига в държавата да има хора останали с морал, чест и достойнство което ме съмнява !
  • 37 Каква държава

    6 2 Отговор
    Добре де ????? Едно не мога да разбера ?????? ТОВА НЕ Е ЛИ ПОДКУП бе господа джендджъри и къде е военния съд !!!!!!!!! За нас селяните махало а за вас джумкало с парички #####ужас.
  • 38 ПЕРО

    9 6 Отговор

    До коментар #35 от "до Перо":

    Искаш да кажеш ,че ако знам чужд език ще ме включат в екипа дето раздават пликчетата, а може и в разговорите с консула ???? Предпочитам "невеж " , но с чест и достойнство !!

    Коментиран от #39

  • 39 до Перо

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "ПЕРО":

    За каква чест става дума, щом с "достойнство" яко се заливате с помия един друг, постоянно си гледата кой какво прави и се оплювате от НСО.
    Все нещо или някой друг Ви е виновен.
    Колко от Вас всички отговарят на критериите за елитен бодигард???
    От страни, службата Ви заприличва на детска градина (дайте ми куклите и си вземете парцалките), жалки и хленчещи момченца!
    Главният въпрос е:
    Колко от Вас, отговарят на задължителните критерии за елитен охранител??????????

    Коментиран от #41

  • 40 НСО

    14 1 Отговор
    НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ОТКАЧЕНИ- НСО
    Стари срещу млади, млади срещу стари, шофъори срещу офицери, офицери срещу шофъори, началници срещу генерали, всеки срещу някой ....
    Много отдели, много "началници", малко изпълнители.......
    Сами се плюят, сами ще се затрият!!!
    Много, много злоба, завист и омраза!
  • 41 Ннн

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "до Перо":

    Напълно вярно е това. Породено е от лобита и връзкари, няма избор по качества и конкурси , а по телефонно нареждане !
  • 42 Попин

    6 0 Отговор
    А дали е истина поднесената новина.Викат го, взелия и далия,истината излиза и всеки си носи кръстаааа....

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Случаен

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Попин":

    Ако не е истина журналистката отива на съд , това е голям скандал за НСО , Президента и Катар !!! Би трябвало да има опровержение от засегнатите , а те мълчат...потулват...да премине
  • 44 Случаен

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Попин":

    Ако не е истина журналистката отива на съд , това е голям скандал за НСО , Президента и Катар !!! Би трябвало да има опровержение от засегнатите , а те мълчат...потулват...да премине
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мунчо

    3 0 Отговор
    Днес 19.03.18 има продължение на тази статия ...за мълчанието и спотайването на институциите засегнати от корупционния скандал в НСО
  • 47 Попин

    1 1 Отговор
    Вече не вярвам на нищо всеки пише,пише и.........
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Vodoll

    2 0 Отговор
    Чудя се от какви източници черпите информация ,за вашите обективни статии.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ГАДОВЕТЕЗА РАЗСТРЕЛ

    0 0 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДЕЛОТО - ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА В ДНЕШНИЯ СИ ВИД- БКП СТАВА ГЕРБ! ПО ФАШИСТИ ОТ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ СИ...