Last news in Fakti

21 Август, 2018 06:30 20 308 47

Шефът на НСО разпределя рушвет, но не го разследват

  • нсо-
  • катар-
  • рушвет-
  • прокуратура-
  • разследване

„Потулването“ и „замитането“ са обичайните похвати на родните институции

Освен ведомствено ВИП жилище началникът на НСО ген. Данчо Дяков се ползва и с разпънат чадър по отношение съпричастността си към случая с взетия рушвет от катарската делегация!

Замесените в скандала и вече наказани от самия ген. Данчо Дяков служители се кълнят, че за получените от консула на Катар пари са докладвали на самия Дяков през единия заместник - началник на НСО!

За тяхна радост тогава Дяков уверено разпоредил парите да бъдат разпределени между участниците в делегацията. За тази цел ръководни служители са правили списъци на хора, които трябва да получат пари от взетия рушвет!

Учудването на всички било огромно,

когато в един момент, изплашен от медийния шум вече оглавил НСО ген. Данчо Дяков заявил, че нищо не знае за случая и дори назначил проверка. В резултат на нея наказал служителите, за които сам преди това се разпоредил да получат пари!

След започване на прокурорската проверка повечето служители очаквали началникът да бъде разследван наравно с тях,

тъй като имал пряко участие в разпределянето на рушвета.

Но по тяхна информация това засега не се е случило!

Припомняме, че на 7 март на официално посещение в България по покана на българския президент Румен Радев пристигна емирът на Катар. Малко преди неговото кацане на Аерогара София в правителствена зала се появява ръководният служител на НСО - Никола Николов, началник на звеното, отговарящо за мероприятията на български охраняеми лица и чуждестранни гости.

Това се случва, въпреки че присъствието му на летището не е свързано с изпълнение на преки служебни задължения по официалното посрещане. Този факт буди интерес у останалите служители от НСО да следят внимателно действията му. Николов започва безцеремонно да се пазари с консула на Катар – Фахад ал Муссалам, че във връзка с

обезпечаване на безопасността на емира трябва да се дадат пари

за осъществяване на охраната и транспорта му. В разговора служителят на НСО настоявал за необходимостта от такива средства и успял да „договори“ определена сума.

На 8 март Николов и помощникът му Димитър Георгиев се срещнали отново с консула на Катар в България, за да си потърсят и получат уговорената сума от порядъка на 30-40 000 лв.

Скандалът се разраства и в него се замества сегашният началник на НСО.

В отговор на молбата ни за коментар по вече изнесената информация, от Президентството ни посъветваха да насочим въпросите си към НСО, откъдето следвало да получим отговор. Освен до НСО насочихме въпросите ни по случая и към Главния прокурор, като очакваме реакция от двете инстанции.

За съжаление се създава впечатлението, че

президентската институция не знае или не иска да знае какво се случва в НСО.

А именно Президентът следва да реагира на сигнали за злоупотреби и нередности в службата. Работата на НСО е изключително отговорна, но липсата на обществен контрол в службата е изградила възприемането ѝ като структура, предоставяща единствено облаги.

И не само това - НСО функционира в условия на пълна непрозрачност, а Президентът като неин принципал следва да повдигне завесата, криеща от обществото случващото се в в нея. Защото тази завеса ни връща към мрачните времена на УБО, когато управниците не смятаха, че дължат обяснения на народа, а пък гражданите не смееха да питат.

Надяваме се, че

„потулването“ и „замитането“ не са обичайните похвати на родните институции,

претендиращи да са част от лицето на европейска България. Шефът на НСО ген. Данчо Дяков е лицето на най-добрите практики в родината ни – разпределя рушвет от близо и 40 000 лв., но и обитава луксозен апартамент срещу символичен наем.

Това много напомня за влияние или превишаване на служебните права,

но все пак отговорът е в компетенцията на Военно-окръжна прокуратура. Ако тя въобще има смелост да се произнесе за този казус.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    39 60 Отговор
    Една жена на пазара казала...аман от слухове

    Коментиран от #8

  • 2 112

    53 91 Отговор
    Какъвто президента, такива и от НСО.
  • 3 хроно граф

    85 14 Отговор
    Навремето, като четяхме за загнилия капитализъм си мислихме, че е некадърна пропаганда. И верно така излезе - то не е "загнил капитализъм", ами кенефна демоНОкрация.

    Коментиран от #12

  • 4 Тони

    71 8 Отговор
    Със сигурност българите от чужбина ще се върнат.
  • 5 Stefko 88

    60 45 Отговор
    С тая вратовръзка....от далеч му личи. Комунист-русофил. Дете на номенклатурата..... боклук.

    Коментиран от #6, #24

  • 6 балама

    44 11 Отговор

    До коментар #5 от "Stefko 88":

    И кои са баш демократите - Рамада Кунев и Пръмова, може би!?

    Коментиран от #10, #14

  • 7 zevzek

    58 8 Отговор
    Господина започна службата си в Симеоновград.Келеша беше физкултурник и солоташак на висше стоящите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    14 9 Отговор
    Браво на пича.Да продължава в същуя дух.Само така.
  • 10 007

    17 21 Отговор

    До коментар #6 от "балама":

    Някой много го боли от структурните промени , които ген.Дяков прави и най-вече от освободените 20-тина работещи от години пенсионери, та е решил да хвърля кал по него ! Явно сте на прав път г-н Дяков , продължавайте смело напред, махнете и заместниците си, подредете и почистете къщичката на НСО от слагали. ....успех !!

    Коментиран от #11

  • 11 балама

    24 7 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    "Къщичка" или може би кочина, или кенеф!?
  • 12 123

    16 22 Отговор

    До коментар #3 от "хроно граф":

    НСО е наследство от социализма. В Белгия и Холандия такива структори няма!
  • 13 ТОА

    25 16 Отговор
    Нещо платена статия ми се струва нещо, имаме доста по сериозни проблеми от това скалъпено недоразумение от герб
  • 14 Stefko 88

    16 7 Отговор

    До коментар #6 от "балама":

    Демокрация е имало само на пиратските кораби. Другаде е неприложима. А тоя си е проболшевишка червена к#рва! И за съжаление армията е пълна с такива главно в офицерския състав. Българофили липсват ! Преклонението пред чужда държава не е патриотизъм!

    Коментиран от #47

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 sadisty

    26 6 Отговор
    Това е част от войната управляващи - Президент, с тази разлика, че президента им го бута здраво а тия мятат кйорфишеци
  • 17 У лево е Крим

    16 3 Отговор
    - Ти да видиш! - А бе това звучи като приказка... - Ако е вярно, то някой трябва да яде сопата - няколко пъти!
  • 18 гост

    30 7 Отговор
    Поредният боклук на хранилка….че и генерал го направили. Какво е направил за държавата и с какво е заслужил този чин? Абе щом такива като ББ са генерали ...за какъв авторитет да говорим.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕРО

    24 12 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Този "боклук" е работил в централа на НАТО, оценен и уважен като военен !!! Боклука си ти , злобен трол от ГЕРБ ! Антонов беше боклука от НСО , разследван от военна прокуратура и потулен случай от управляващите , за награда дипломатически пост получи !!!??? Е, кой е боклука , тук ????
  • 21 Шиш

    17 6 Отговор
    Г-го Атанасова, защо нищо не пишете и не търсите отговор от Военна прокуратура по казуса ген Антонов бивш шеф на НСО ???? Та нали вие писахте за злоупотребите му в особено големи размери и.......сега мълчите ??? Какъв е резултата , защо няма обвинение , искайте отговор от прокуратурата вместо да се чудите как да измисляте вина на Дяков , в случая Катар!

    Коментиран от #22, #27

  • 22 Кво туй

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "Шиш":

    Тя тая няма хал хабер кво става, просто копи - пейст статии
  • 23 Кво туй

    23 3 Отговор
    А иначе по темата, много ефтино се опитват да отклонят вниманието от много сериозни теми като ожилването на близо 300 хиляди от олимпик и наще държавници и какво ли още не
  • 24 8888

    6 11 Отговор

    До коментар #5 от "Stefko 88":

    Уважаеми Stefko 88, ако случайно ти хрумне да сравниш образованието си, социалното си положение и финансовите си възможности, с тези на който и да е "Комунист-русофил" или "Дете на номенклатурата", ще се окаже, че боклука си само и единствено ти ! :-) Бегай да търкаш билетчета.............

    Коментиран от #45

  • 25 ИШКВМ

    11 5 Отговор
    ТИЯ СА НАЙ АРОГАНТНИТЕ НАРУШИТЕЛИ НА ПЪТНИ ЗНАЦИ.
    ВЪОБЩЕ НЕ СПАЗВАТ НИКАКВИ ПРАВИЛА.А НИЕ КАТО ГИ ВИДИМ КАК КАРАТ И НИЕ КАРАМЕ КАТО ТЯХ„

    Коментиран от #37

  • 26 The TRAPPER

    6 1 Отговор
    и ся ко прайм ?
  • 27 sonia

    15 4 Отговор

    До коментар #21 от "Шиш":

    бившия на НСО Девън Дейвис беше близък на борисов избран лично от пyтьо плевнята. Като дойде нашия президент г-н Румен Радев го погнаха с разследване, оня веднага беше посъветвен от огнебореца да подаде оставка и да ходи консул в Санкт Петербург
  • 28 Грую

    12 2 Отговор
    Искайте рушвети, но после да знаете че затова няма инвеститори или поне качествени такива, а мошеници на дребна каквито са самите искащи рушвета!
  • 29 БРМ

    9 4 Отговор
    Нема да закачате генерала,че такава служба нема по света.
  • 30 Баш Майсторът

    18 4 Отговор
    За завършилият ВИФ Дяков,се знае.Познавам го лично,Пълна мижетурка.От познанството си с президента е на този пост.Чеп за зеле не става.Няма ги вече истинските воени,милеещи за родината.
  • 31 Пистолет

    3 3 Отговор
    Смърт !
  • 32 ооо7

    5 3 Отговор
    Я напиши и кой ти е информатора като си толкова смела журналистка:)
  • 33 да ама не

    5 5 Отговор
    Специално за автора на статията - след назначението на гген. Дяков, президентската институция знае какво се случва в НСО. Защо авторът не описва предприетите действия от ген. Дяков? Къде е г-н Николов? Приключила ли е проверката на прокуратурата? Аман от псевдожурналисти със съмнителна репутация! Малко обективност няма да Ви е излишна!

    Коментиран от #39

  • 34 Jek

    11 0 Отговор
    Това за НСО си е практика. Идва чужда делегация и им предлагат услугите си: от 20 - 40 000 евро. Тук е станала грешка, защото в плика някои от служителите са получили: "Благодарности от посолството на Катар", а не пари. Някой се е направил на хитър и е прибрал повече парици. Това е самата истина.
  • 35 Бесен

    8 2 Отговор
    Абе бутра... ама с пагони! Те тия сичките са такива!
  • 36 Зевса

    6 1 Отговор
    Без "одобрение" на Зевса един пирон не можещ да забиеш в тази държава, а камо ли да назначиш шефа на гавазите му.
  • 37 Шофи

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "ИШКВМ":

    Има режим на придвижване тролчо. ....добре го знаеш , пише го и в закона! !! Не си на малкият им пръст по можене на колегите от НСО и от завист ръсиш глупости !!! Скрий се някъде та сянка и млъкни като ти е малко акъла
  • 38 другия

    9 1 Отговор
    Само боко е безгрешен. Респект.
  • 39 Керемидчиев

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "да ама не":

    За обективност не плащат, а да омаскариш някой по заявка на силния на деня си е далаверата. На кой му пука вече за истината.
  • 40 Реалист

    5 0 Отговор
    Аз пък не съм скандализиран от тези "разкрития". Вие как си мислите, че се купуват суперскъпите (за стандарта ни) български жилища от по 200 хил. евро, нови коли, как се изучават деца в чужди университети??? Със заплата от 1000 лв. чисто и пазаруване в Т-Маркет и Била? Помислете пак! За реалните неща си трябват реални кинти, не робски надници!
  • 41 E хе хе хееее

    5 2 Отговор
    Комунизма си отива... да ама не . Блажени са вярващите.
  • 42 E хе хе хееее

    5 2 Отговор
    Абе не разбрахте ли че от депутат нагоре включително нищо не се счита за престъпление, затова и цацата си мълчи.
  • 43 Варан

    2 1 Отговор
    Слуховете може да са инсинуация,но ген.Дяков нека вече да доказва,че...няма сестра.
  • 44 Шошо

    2 0 Отговор
    Подкрепям "башмайстора"и "гост" в изявленията си
  • 45 Stefko 88

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "8888":

    Еми на фона на две висши мога да споря по темата за образованието. Що се отнася до парите имам , но не колкото крадливите номенклатурчици и децата им. А и те повечето са с подарени дипломи от мама и тате червени свине. Не ме сравняват моля с тази пасмина нагаждачи.
  • 46 Никола

    1 1 Отговор
    Срам за пагона, соц феодали чистка на старите. Рачо Петров става на 25 ген. командващ щаба на армията. Що е израсли преди 89 е за скраб.
  • 47 Боне крайненеца

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Stefko 88":

    Като ти чета глупостите глупостите ,май си роднина на дядо Стефчо ,ама той разказваше весели историй
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове