Отидете към основна версия

18 144 51

Димитър Илиев: Случаят с Милен Цветков е една екзекуция

  • милен цветков-
  • катастрофа-
  • адвокат

Ние като нация търпим ежедневно, почти ежечасно да бъдем тероризирани от подобни нагли шофьори, с арогантно поведение, със скъпи автомобили и с чувство за безнаказаност, които погазват правилата за движение по пътищата

Снимка: БГНЕС

За войната по пътищата, поведението на шофьорите и какво е справедливото наказание за причинена смърт на пътя - коментираха автомобилният състезател Димитър Илиев и адвокатът Димитър Марковски. Според Илиев това е едно заболяване в нашето общество.

"Ние като нация търпим ежедневно, почти ежечасно да бъдем тероризирани от подобни нагли шофьори, с арогантно поведение, със скъпи автомобили и с чувство за безнаказаност, които погазват правилата за движение по пътищата. Това са закони, които са не по-малко важни от другите закони. Ние като общество, като нация трябва да бъдем много непримирими към подобен тип поведение. А поведението на тези хора е такова, защото не се стига изобщо до наказание."

Адвокат Марковски коментира, че в съда вече е трудно, даже невъзможно да се купи справедливост, защото в последно време съдебната практика е доста последователна и солидарна с това, което е възприето и в Европа, и то е свързано с това, че когато има употреба на наркотици или алкохол зад волана, наказанията са ефективни.

"Съдът в никакъв случай не е милозлив към подобен род шофьори. Тази панацея, когато се казваше навремето, че това е непредпазливо деяние, в момента съдът е изключително строг и критичен към такова шофиране", допълни той пред БНТ.

По отношение на наказанието, което ще бъде наложено на Кристиан Николов, адвокатът заяви:

"Във всички случаи той може да доближи максималния размер на това наказание. Съдът трябва и е справедливо да ориентира наказанието си в максималния размер в тази ситуация – към 15 години спокойно може да се ориентира".

Той обясни, че хипотезата за намаляване на 1/3 от наказанието, ако си признае вината, отпада в случай на причиняване на смърт, освен това още един юридически критерий има изключително важно значение тук – самата обществена опасност на това конкретно извършено престъпление.

Димитър Илиев обясни, че проблемът на такъв тип инциденти е вътрешното разкъсване на органите.

"Защото когато тялото е в покой и изведнъж потегли със скорост от примерно 100км/ч, джи натоварването на организма е над 30-40 пъти от самото тегло на организма и тогава се преместват органите вътре в тялото и се получават кръвоизливи. Тук има една много лоша комбинация – употреба на наркотици, приятели в колата – научно е доказано, че когато тинейджърите са в колата, 2/3 се увеличава шансът да направят катастрофа. Случаят е покъртителен. Това е била една екзекуция."

Адвокат Марковски заяви, че отговорността на пасажерите в колата може да бъде сведена до това доколко те са станали свидетели и очевидци на транспортния инцидент, като всеки свидетел има определени законови задължения – в случая да казват истината пред разследващите органи. Ако има прикриване, те могат да понесат такава отговорност за лъжесвидетелстване.

Според него самото поведение на пасажерите в колата на Кристиан Николов е некоректно, което значи, че трябва да бъде отворена една скоба и една въпросителна по отношение на тези свидетели, защото в края на краищата и те имат своето гражданско задължение да останат на мястото на пътния инцидент, да изчакат пристигането на съответните органи и да се обозначат, че са били там, а не да се изпадне в хипотезата на търсене, издирване и т.н.

"Затова и прокуратурата адекватно е предприела и тяхното задържане", допълни Марковски.

На въпроса носи ли отговорност майката на Кристиан Николов адвокат Марковски коментира:

"Ако разследващите установят, че тя е знаела, че синът ѝ е употребявал наркотици и след употребата на тези наркотици му е предоставила ключовете на автомобила, тя също носи наказателна отговорност. Съдът не прави особена разлика между този, който е бил зад волана и този, който му е предоставил ключовете, като е осъзнавал, че той е дрогиран."

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове