Last news in Fakti

21 Април, 2020 12:49 18 125 51

Димитър Илиев: Случаят с Милен Цветков е една екзекуция

  • милен цветков-
  • катастрофа-
  • адвокат

Ние като нация търпим ежедневно, почти ежечасно да бъдем тероризирани от подобни нагли шофьори, с арогантно поведение, със скъпи автомобили и с чувство за безнаказаност, които погазват правилата за движение по пътищата

Димитър Илиев: Случаят с Милен Цветков е една екзекуция - 1
Снимка: БГНЕС

За войната по пътищата, поведението на шофьорите и какво е справедливото наказание за причинена смърт на пътя - коментираха автомобилният състезател Димитър Илиев и адвокатът Димитър Марковски. Според Илиев това е едно заболяване в нашето общество.

"Ние като нация търпим ежедневно, почти ежечасно да бъдем тероризирани от подобни нагли шофьори, с арогантно поведение, със скъпи автомобили и с чувство за безнаказаност, които погазват правилата за движение по пътищата. Това са закони, които са не по-малко важни от другите закони. Ние като общество, като нация трябва да бъдем много непримирими към подобен тип поведение. А поведението на тези хора е такова, защото не се стига изобщо до наказание."

Адвокат Марковски коментира, че в съда вече е трудно, даже невъзможно да се купи справедливост, защото в последно време съдебната практика е доста последователна и солидарна с това, което е възприето и в Европа, и то е свързано с това, че когато има употреба на наркотици или алкохол зад волана, наказанията са ефективни.

"Съдът в никакъв случай не е милозлив към подобен род шофьори. Тази панацея, когато се казваше навремето, че това е непредпазливо деяние, в момента съдът е изключително строг и критичен към такова шофиране", допълни той пред БНТ.

По отношение на наказанието, което ще бъде наложено на Кристиан Николов, адвокатът заяви:

"Във всички случаи той може да доближи максималния размер на това наказание. Съдът трябва и е справедливо да ориентира наказанието си в максималния размер в тази ситуация – към 15 години спокойно може да се ориентира".

Той обясни, че хипотезата за намаляване на 1/3 от наказанието, ако си признае вината, отпада в случай на причиняване на смърт, освен това още един юридически критерий има изключително важно значение тук – самата обществена опасност на това конкретно извършено престъпление.

Димитър Илиев обясни, че проблемът на такъв тип инциденти е вътрешното разкъсване на органите.

"Защото когато тялото е в покой и изведнъж потегли със скорост от примерно 100км/ч, джи натоварването на организма е над 30-40 пъти от самото тегло на организма и тогава се преместват органите вътре в тялото и се получават кръвоизливи. Тук има една много лоша комбинация – употреба на наркотици, приятели в колата – научно е доказано, че когато тинейджърите са в колата, 2/3 се увеличава шансът да направят катастрофа. Случаят е покъртителен. Това е била една екзекуция."

Адвокат Марковски заяви, че отговорността на пасажерите в колата може да бъде сведена до това доколко те са станали свидетели и очевидци на транспортния инцидент, като всеки свидетел има определени законови задължения – в случая да казват истината пред разследващите органи. Ако има прикриване, те могат да понесат такава отговорност за лъжесвидетелстване.

Според него самото поведение на пасажерите в колата на Кристиан Николов е некоректно, което значи, че трябва да бъде отворена една скоба и една въпросителна по отношение на тези свидетели, защото в края на краищата и те имат своето гражданско задължение да останат на мястото на пътния инцидент, да изчакат пристигането на съответните органи и да се обозначат, че са били там, а не да се изпадне в хипотезата на търсене, издирване и т.н.

"Затова и прокуратурата адекватно е предприела и тяхното задържане", допълни Марковски.

На въпроса носи ли отговорност майката на Кристиан Николов адвокат Марковски коментира:

"Ако разследващите установят, че тя е знаела, че синът ѝ е употребявал наркотици и след употребата на тези наркотици му е предоставила ключовете на автомобила, тя също носи наказателна отговорност. Съдът не прави особена разлика между този, който е бил зад волана и този, който му е предоставил ключовете, като е осъзнавал, че той е дрогиран."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шибаняка

    26 40 Отговор
    Нe вярвaм мнoгo нa тeoрии нa кoнcпирaции, нo вce нe мoгa дa ce нaчудя, зaщo aрecтувaт cвидeтeлитe нa cтaнaлoтo. Тe кaквa винa имaт, чe шoфьoрчeтo e причинил cмърт. Нaли нe ca кaрaли? Нямaт зaдължeниe дa oкaзвaт пoмoщ при cлучaя, oщe пoвeчe кaквa пoмoщ мoгaт дa oкaжaт нeмeдицинcки лицa тoчнo в тoзи cлучaй? Дa нe би дa имa връзкa c критикитe нa М. Цвeткoв към eдин БХ и рeпoрaтaжитe зa къщa в Бaрceлoнa? Зaщoтo имa прякa връзкa - Бaрбac Гaньoc -> Лъчo Тъпото -> cинчeтo -> шoфьoрa.

    Коментиран от #3, #11, #18, #25, #43, #45

  • 2 Последния софиянец

    13 19 Отговор
    Преди извънредното положение колоните автомобили на Хладилника се движеха с пешеходна скорост. Нямаше начин да се развие голяма скорост. Никога не е имало тежки катастрофи.

    Коментиран от #20

  • 3 Дельо хайдутин

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "Шибаняка":

    Щото са дрогирани.

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    9 45 Отговор
    Ха така. Ми дай тогава да екзакутираме и екзакутора? За кво ни е съд? А? За кво ни е и правителство? Анархия ли искате?

    Коментиран от #8, #14, #17, #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хаберих

    40 1 Отговор
    Да видим какво ще направят полицията и цацаратурата по случая!

    Коментиран от #12, #34

  • 8 Тогава

    33 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    ти какво предлагаш?Ако Милен беше твой роднина сега щеше да виеш...

    Коментиран от #24

  • 9 pbdan

    52 2 Отговор
    Свидетелите са арестувани защото не са искали да дават показания. Ако са знаели, че шофьора е дрогиран не е трябвало да се качват в колата , а незабавно да се обадят в полицията. Тогава белята най-вероятно нямаше да стане. Ако пък и те са били дрогирани трябва да се докаже с какво и колко.
  • 10 Умно село

    46 1 Отговор
    От мутренска държава нищо добро, камоли справедливост!
    Вълкът козината си мени, но нрава – никога!

    Коментиран от #42, #50

  • 11 Отг

    48 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шибаняка":

    Задържани са защото са основни участници и свидетели на престъплението и са избягали. Закона за движение по пътищата гласи че дори да си в друга кола и станеш свидетел на ПТП си длъжен да останеш за свидетел, дори и да не може да окажеш първа помощ.
  • 12 грозната действителност

    34 0 Отговор

    До коментар #7 от "хаберих":

    Първоначален шум, затишие и измъкване по терлици...като случаят Ставийски и безброй други ? Който очаква нещо различно вероятно вярва и в елфи ?

    Коментиран от #23

  • 13 Читател

    25 3 Отговор
    Марковски можел да говори и хубави работи.

    Коментиран от #21

  • 14 Моряк от кариерата

    56 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ами тогава да пуснат убиеца,както пуснаха убиеца от Борисовата градина,дето цялата гимназия барабар с директорката знае кой е убиеца,а само съдията не знае.
  • 15 Умно село

    33 3 Отговор
    България като една човешка длан... и повече на мутри няма да я дам!
    Дано всеки си го "набие в дебелата каска"!
  • 16 чичо

    26 1 Отговор
    Домашното възпитание е главния виновник за „войната"по пътищата,колкото и да не си го признаваме.Сами сме си виновни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Евгений

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шибаняка":

    Задължени са по закон да окажат първа помощ на пострадалите, бягството е наказуемо.
  • 19 Смърт

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Много кух
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 goni

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    Мдаа! Усеща от коя страна духа вятъра!:)
  • 22 Шекспир 1

    40 1 Отговор
    Да сте чували през последните 30 години някъде в колонията някое синче- престъпник да е осъдено?Като се почне от Главата например?И докога синчетата ще дерибействат с цяла тумба бабаити,наречени бодигардове,в родината на Левски,Ботев и бати Бойко?
  • 23 Лутви Местим

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "грозната действителност":

    Мълчи .
  • 24 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тогава":

    Прав си, но затова сме държава, затова имаме закони. Законът трябва да даде възмездие на загубилите от престъплението. Възмездието трябва да е тежко както са тежки и сапътстващите обстоятелства свързани с наркотици и избягал от престъплението в случая. Съгласен съм също, че и суровия удар на закона има най добрия респектиращ ефект в престъпни елементи и действия. Но съм против ЛИНЧ, ние сме правова държава, и всички заедно трябва да се борим машината да работи! Не се примирявайте с корупция! Сигнализирайте! Не се страхувайте да пазите държавната си машина.
  • 25 Манипулация

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Шибаняка":

    Ако имаш книжка кой знае как си я взел кара се курс в БЧК - указване на първа помощ на пострадали при ПТП.

    Иначе цялата врява е щото е Милен Цветков
  • 26 ветеринарен психолог

    46 0 Отговор
    бла,бла,бла... Милен вече го няма. шоφьорчето е тежко болно-диабет, нестабилна стенокардия, лека φорма на невменяемост и други тежки болести несъвместими с еφектвна присъда. 3 месеца максимум и отново ще яхне мощен джип(без книжка) и ще се радва на живота. Е, някъде високо в прокуратурата,някой милостив чичко ще се радва на собствена тузарска вила на екзотично островче. Този φилм сме го гледали по битиви. Казва се ,,житие и страдание грешного максим ставийски...''
  • 27 Ако......

    37 3 Отговор
    Ако искате след тоя случай нещо да се промени и остане в памет на Милен Цветков то трябва да се организира един форум или фондация носеща неговото име. Там да бъдат изнесени факти и доказателства за деяния извършени и извършващи се от подобни дрислювци на богаташи и политици и представяни на европейски организации. Да знаят като отпускат пари на какви ги дават. Въпреки негативното отношение към полиция, смятам че там има свестни хора, които сега трябва да излезнат и кажат какво са преживели. Знам случай за един от Дружба, изпращат го на станало произшествие където заварва размазан луксозен джип с надрусан келеш син на политик. Полицая си пише истината от което следва че застрахователна компания няма да плаща.. Резултата за него, изхвърлен от работа, заплаха за убийство изчезва незнайно из провинцията. Със сигурност има десетки такива

    Коментиран от #30, #32, #33, #35

  • 28 Гост

    29 1 Отговор
    Има много добри методи за лечение на наркопласьори. Примерно ампутация на главата. Ще се излекуват и наркоманите от това.
  • 29 ИС КАМ

    32 1 Отговор
    ИСКАМ СЕГА ДА РАЗСЛЕДВАТ ОТ КЪДЕ СИ Е ВЗЕЛ НАРКОТИЦИТЕ И ДА ИМ РАЗНИЩЯТ ЦЯЛАТА НАРКОМРЕЖА НА ТЕЗИ ГНУСАРИ!!! И ДА ГИ НАТИКАТ ПО ЗАТВОРИТЕ ЗАЕДНО С НЕГО ДОЖИВОТ!
  • 30 Браво

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "Ако......":

    Добра идея. Поне да има къде да се плюнчите.
  • 31 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    27 0 Отговор
    КОЙ Е ЛЪЧО ОТ ГЕРБ?Лъчо Мозъка 2011 год представител на американската компания “ОСТЕОТЕХ“ сащ фирма износителка на ЧОВЕШКИ ОРГАНИ,трупни донори,стволови клетки ,тъкани кожа сухожилия на български граждани и селяни
    ОСТЕОТЕХ изнася човешко месо за САЩ по данни на “Агенция Митници“ м-у 2-3 ТОНА е износа всяка година от България за САЩ,ИСПАНИЯ и Израел
    Заради скандала и лобизма за “Остеотех“ ГЕРБ уволняват ТРИМА МИНИСТРИ на Здравеопазването/Божидар НаневАнна-Мария Борисова,Мирослав Ненков бивши хирурзи и анестиолози/тия дето упояват преди да хирурзите да вземат органите за трансплантации/ СИНЪТ НЕ ПАДА ПО-ДОЛЕ ИЗПЕЧЕН КРИМИНАЛ С ВЪОРЪЖЕН ГРАБЕЖ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ти на колко години си?

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ако......":

    на 5??? бива ли да си толкова наивен? тука е България....

    Коментиран от #37

  • 34 Полицията

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "хаберих":

    в случая си свърши работата, но в каскетатурата и съда всичко ще се замаже.
  • 35 Създаването

    14 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ако......":

    на фондации и други подобни е изпитан метод за симулиране на промени и нищоправене!

    Коментиран от #38

  • 36 Случай

    18 0 Отговор
    Служебна кола в почивен ден????
  • 37 # 33

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "ти на колко години си?":

    На години които смятам че съм научил нещо, мога да кажа нещо от което някой да има полза ( БЕЗПЛАТНО) . Виждал съм по света един баща чийто син загива с приятелката си с мотор. Тоя човек беше направил на една платформа смачкания мотор на сина си и манекени с кървавите дрехи на сина си и момичето така както са загинали. Разкарваше ги по училищата с тинейджъри и ги учеше нагледно на живота
  • 38 Името

    9 3 Отговор

    До коментар #35 от "Създаването":

    Името ли е проблема?? Дойде ми така спонтанно, идеята ми е да има един форум където да висят снимките на тия с геройствата им. Един ден някой може да издаде книга.
  • 39 Мико

    6 9 Отговор
    Подобни инциденти има почти всеки ден. В почти всяка част на света.Автора да не се опитва да ни определя като някакво световно изключение .
    Типично в БГкомунистически стил. Ние сме най най и тн.Ако не ми вярва да погледне в You tube.Там има колкото иска подобни видеа от цял свят. Пияни ,дрогирани шофьори са ежедневие навсякъде.И за съжаление предизвикват и подобни катастрофи.

    Коментиран от #44

  • 40 4567890

    16 0 Отговор
    ако адв. марковски го бяха наели да защитава убиеца друга песен щеше да пее-младо момче сбъркалое иначе е добро ще се поправи и т.н.чували сме го адв.мн. пъти. щот не лапна защитата му.
  • 41 Сиртаки Узавич

    22 2 Отговор
    Откакто Домусчиев/Борисов купиха Нова по странен начин загинаха шефката й Силвия Зурлева, която „падна“ на Нова година по стъпалата в къщата си, а най-видния й журналист Милен Цветков загина на ВЕЛИКДЕН, убит от „дрогиран“. Пита се имат ли тези трагични събития връзка с производителите и разпространителите на наркотици у нас и защо загиват знаещи тайните на властта?
  • 42 GLJ Research

    20 0 Отговор

    До коментар #10 от "Умно село":

    Бащата на убиеца се казва АСЕН АЛЕКСАНДРОВ НИКОЛОВ…, а сега направете връзката с РУМЕН НИКОЛОВ – ПАШАТА и с СИС ИНДУСТРИС … ПРОСТО ВЛЕЗТЕ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ….ИЛИ ПИТАЙТЕ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ДАЛИ ПОЗНАВА ПАШАТА. А сега направете връзка с чичото на РУМЕН НИКОЛОВ – ПАШАТА ,ГЕНЕРАЛ Любен Гоцев - Capo di tutti capi, съдружник на друг от СИК, некой си бойко методиев борисоф по прякор „дебелака“...
  • 43 Анти комунист

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шибаняка":

    За вас комунистите е нормално да избягаш от престъплението, бягаш защото баща ти е Гербо комунист,само си помисли,ти се удряш или те удрят,в несвяст си,аз съм на пътя пеша или зад теб с кола, трябвали да ти помогна,колата ти се запалва, да те оставим да изгориш,има пожарогасители текефони ,ти ако си няма да помогнеш,ще избягаш,чудя се абе вие от гората ли сте хванати,или сте толкова прости и губите връзка с действителноста.
  • 44 Анти комунист

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Мико":

    Още един гербокомунист,който се представя за антикомунист ,израза (типично в бг комунистически стил)е показателен за неговият манталитет,кво'толкова,тва' става на всякъде,тук става въпрос за друго,от което вие, които сте част от Хунтата се страхувате ,да не би случайно народа да се стресне и усети,кои сте вие,да си спомним какво говореше и колко смел и безкомпромисен бе Милен Цветков,той бе рупор на справедливостта,громеше хунтата на която вие бившите комунисти се кланяхте,изказване на Бойко борисов, привличащо на ващо,един нелеп и лош инцидент с фатален край ,и нищо повече ,нито добра дума за Милен светла му памет,той бе един от нас,не от вас комунистче мртсно долно придажно.
  • 45 Lucy in the Sky with Diamonds

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шибаняка":

    Вземи, че прочети статията отново и ще спреш да се чудиш.
  • 46 Маркобесни

    4 0 Отговор
    Адвоката да внимава, защото ще гори в ада!

    Коментиран от #47

  • 47 divok 91

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Маркобесни":

    Аз съм Милен Цветков!Всеки можеше и може да се озове на негово място,затова :НИЕ СМЕ МИЛЕН ЦВЕТКОВ!
  • 48 mama_zaika

    3 2 Отговор
    Народът е казал "Всяко чудо за три дни"..Жалка истина за тия ширини! Векуваме си с тая истина и ще продължим, за съжаление, без значение от ранга на жертвите! И няма сила, която да спре псевдобожественото мислене на мутренска България в следващите 300 години, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Умно село":

    Каква мутренска държава, съдебната власт е несменяема и се е окопала от 90-те! Все едно аз да викам, че е виновна Тройната коалиция
  • 51 MerillDub

    0 0 Отговор
    услуги грузчиков москва цены
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове