Отидете към основна версия

1 864 24

Йордан Цонев: Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка

  • йордан цонев-
  • ддс-
  • ставка-
  • ресторанти

''Ние не можем да направим множество диференцирани ставки, поради фискална причина'', категоричен бе зам.-председателят на ПГ на ДПС 

Снимка: БГНЕС

''ДПС подкрепя диференциацията на ДДС да не е табу, т.е. единната ставка да не е табу'', това заяви в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

''Ниските преки данъци и малко по-високи косвени данъци отговарят на структурата на българската икономика'', категоричен бе Цонев.

Той припомни, че през 2008 година Световната банка е дала на България награда за най-добре реформирана данъчна система, защото отговаря на структурата на българската икономика. ''Оттогава досега ние подкрепяме тезата, че ДДС не трябва да се пипа и ставката трябва да е единна. От друга страна обаче, от 2007 ние сме член на ЕС и като погледнете само България и Дания имат единна ставка, всички други имат множество диференцирани ставки. Ние не можем да направим множество диференцирани ставки, поради фискална причина. 12 млрд. почти влизат в бюджета от ДДС. От преките данъци влизат общо по-малко от половината от приходите от ДДС. По-малко от 5,5 млрд. лева. Диференциацията на ДДС, ако се извърши, както е в Германия, ние нямаме отговор какво правим с фиска'', коментира икономистът.

''Има сектори, определени групи стоки, за които можем да направим тази крачка да диференцираме данъка'', добави депутатът.

''Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси и детски стоки трябва да е за постоянно, защото няма голямо отражение върху фиска'', аргументира се той.

''Ние нямаме заплати и стандарти като в Германия, Франция и Великобритания. Нямаме голям обем от заплати, при който личният данък да пълни голяма част от хазната'', каза още Йордан Цонев.

''Подкрепяме създаването на държавна петролна компания, но условието е тази компания да действа пазарно и да не се допускат държавни дотации към нея", обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС

"Ние сме убедени, че колкото по-малко държавата участва в икономиката, толкова по-добре. Но има сектори и пазари, в които държавата трябва да се намеси, за да оправи изкривяванията там. Един такъв пазар е петролният. Това е причината да подкрепяме създаването на държавни бензиностанции. Така ще може да се изправят недъзите на този пазар и да се прекратят всички картелни споразумения в сектора'', допълни той по темата, касаеща намерението на държавата да строи държавни бензиностанции, с които да уравновеси пазара на горива в страната.

Цонев се върна и на своето предишно участие в ''Панорама'', когато скандализира ефира с думите си, че в извънредното положение може да се лишим от свободата на словото, ако това ще помогне да се спасят човешки животи. Той аргументира това си изказване по следния начин: ''Ограничаването на свободата на словото аз го разбирам като самоограничаване на всеки като личност, като общественик - да се внимава какво се казва. Тук говорим за лично усещане и съвест, да замълчиш и да спасиш човешки живот. Някои хора не спряха да говорят, че всички трябва да излизаме, да не носим маски и да създаваме стаден имунитет. Виждаме какво става сега в Швеция със стадния имунитет. Тези хора не облякоха лекарски скафандър и не спасяваха човешки животи. При тях самоограничаване на словото нямаше.''

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове