Last news in Fakti

29 Май, 2020 22:56 1 851 24

Йордан Цонев: Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка

  • йордан цонев-
  • ддс-
  • ставка-
  • ресторанти

''Ние не можем да направим множество диференцирани ставки, поради фискална причина'', категоричен бе зам.-председателят на ПГ на ДПС 

Йордан Цонев: Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка - 1
Снимка: БГНЕС

''ДПС подкрепя диференциацията на ДДС да не е табу, т.е. единната ставка да не е табу'', това заяви в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

''Ниските преки данъци и малко по-високи косвени данъци отговарят на структурата на българската икономика'', категоричен бе Цонев.

Той припомни, че през 2008 година Световната банка е дала на България награда за най-добре реформирана данъчна система, защото отговаря на структурата на българската икономика. ''Оттогава досега ние подкрепяме тезата, че ДДС не трябва да се пипа и ставката трябва да е единна. От друга страна обаче, от 2007 ние сме член на ЕС и като погледнете само България и Дания имат единна ставка, всички други имат множество диференцирани ставки. Ние не можем да направим множество диференцирани ставки, поради фискална причина. 12 млрд. почти влизат в бюджета от ДДС. От преките данъци влизат общо по-малко от половината от приходите от ДДС. По-малко от 5,5 млрд. лева. Диференциацията на ДДС, ако се извърши, както е в Германия, ние нямаме отговор какво правим с фиска'', коментира икономистът.

''Има сектори, определени групи стоки, за които можем да направим тази крачка да диференцираме данъка'', добави депутатът.

''Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси и детски стоки трябва да е за постоянно, защото няма голямо отражение върху фиска'', аргументира се той.

''Ние нямаме заплати и стандарти като в Германия, Франция и Великобритания. Нямаме голям обем от заплати, при който личният данък да пълни голяма част от хазната'', каза още Йордан Цонев.

''Подкрепяме създаването на държавна петролна компания, но условието е тази компания да действа пазарно и да не се допускат държавни дотации към нея", обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС

"Ние сме убедени, че колкото по-малко държавата участва в икономиката, толкова по-добре. Но има сектори и пазари, в които държавата трябва да се намеси, за да оправи изкривяванията там. Един такъв пазар е петролният. Това е причината да подкрепяме създаването на държавни бензиностанции. Така ще може да се изправят недъзите на този пазар и да се прекратят всички картелни споразумения в сектора'', допълни той по темата, касаеща намерението на държавата да строи държавни бензиностанции, с които да уравновеси пазара на горива в страната.

Цонев се върна и на своето предишно участие в ''Панорама'', когато скандализира ефира с думите си, че в извънредното положение може да се лишим от свободата на словото, ако това ще помогне да се спасят човешки животи. Той аргументира това си изказване по следния начин: ''Ограничаването на свободата на словото аз го разбирам като самоограничаване на всеки като личност, като общественик - да се внимава какво се казва. Тук говорим за лично усещане и съвест, да замълчиш и да спасиш човешки живот. Някои хора не спряха да говорят, че всички трябва да излизаме, да не носим маски и да създаваме стаден имунитет. Виждаме какво става сега в Швеция със стадния имунитет. Тези хора не облякоха лекарски скафандър и не спасяваха човешки животи. При тях самоограничаване на словото нямаше.''


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    6 0 Отговор
    Ако изобщо е мярка....
  • 2 asd

    15 2 Отговор
    Бивше крупие, сегашен финансов гуру/мозъчен донор ...
  • 3 Мъдрец

    15 2 Отговор
    Всичко в този живот е временно, др. Цонев. Само алчността и ибрикччииството са вечни. Благодаря, че ви има! Без Вас щя да плюя по улиците - заради вас съм възпитан, имам по какво да плюя. Което и правя....

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ашколсун

    13 1 Отговор
    ДПС трябваше да е временна мярка а докъде я докарахме

    Коментиран от #11

  • 6 Асан

    17 1 Отговор
    По време на чума да сваляш данъци на кръчмари е престъпление.Така лишаваш пробитата хазна от приходи.Лично аз няма да стъпя в кръчма да пия ракия —менте и кучешки кюфтета.

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пи пи

    4 16 Отговор
    ВСИЧКО КАЗАНО ОТ ЦОНЕВ Е МНОГО ТОЧНО И ПРАВИЛНО

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 нашия

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ашколсун":

    спокойно времето е наш-ще ги отмием като прахоляк-стават грешки нали знаеш
  • 12 оня с коня

    1 12 Отговор
    Това което казва Цонев си е Елементарната и простичка Истина,гарантираща Успех на Българската икономика и Здравословно състояние на Фиска.А ако някой не ги разбира тия неща или НЕ ИСКА да ги разбере,то си е негов проблем.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 asd

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Ходи при румънците да им обясняваш как не могат те такива неща да правят ... мозъчен донор такъв.
    Пардон...мозъчен фискален донор!
  • 16 Васил Левски

    9 0 Отговор
    Турците и турските ратаи ли командват в Републиката?
  • 17 Гойко Митич

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Колега слизай от коня,още си на фаза магаре.Материята е блудкава за теб.
  • 18 Дългото чорапче

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пи пи":

    Имам чувството ,че зад този ник се крие самия Цонев
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Junip

    4 1 Отговор
    Да ве. И като им свалят ддсто на търгашите от слънчака каква полза.... Уж пък очаквали да поевтинеят услугите за да сме потребявали повече в заведенията. Еми те и на гърците така им свалиха ддсто и се оказва, не само че не са поевтинели услугите , а напротив поскъпнали са до момента.
    Отделно като поевтиня горивото къде се регулираха цените на стоките. Преди скочи горивото ееехх мее....скъпо трябва да вдигнем цените...пада бетон. Сега какво като стигне горивото старите си цени за литър отново ли ще реват как им става скъпо на мишоците?

    И какво да им съжалявам на дискотеките примерно, а и не само тях....надценката на алкохола с 200% или минералната водичка от 50/60 ст на 2/3 лв? Па и по-фрапантни случаи са ми разказвали. То тези заведения ако фалират ще се избави страната от отпадъка на запада дошъл за евтини проститутки и алкохолче.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    1 1 Отговор
    100%мажоритарен вот!Така партиите няма да си съставят листите,а ще се избират от всеки избирателен район само местни кадри,обичащи своя избирателен район и ще се борят за благоденствието му!Така,че пропорционалната избирателна с-ма за България трябва да остане в историята!
    Ще се спра на два положителни момента в мажоритарната изборна система единият е, че дългосрочно мажоритарните системи водят до това умствено по-добри кандидати да стават народни представители и политици. И второто много ценно е, че мажоритарната система ражда по-стабилни правителства и по-стабилни управления.
  • 23 Повече от 12 години

    2 2 Отговор
    Повече от 12 години крадливия бизнес пести от въведения по времето на тройната коалиция "плосък данък".Пестеше годишно около 30-35 % от разликата между този данък и "прогресивният данък",който и така управляващите до сега с тъпо упорство не искаха да го въведат.Това бяха депутатите от всички партии,защото всички са обвързани с бизнеса,а премахването на "плоският данък" ще им намалят печалбите.Но така държавният бюджет е недофинансиран и затова и сега правителството не може да подпомага всички,както го правят западните страни от ЕС.Затова трябва от 2021 година да се премахне "плоския данък" и да се въведе "прогресивния данък.
  • 24 никой

    1 1 Отговор
    Прав е, че ние нямаме големи заплати като в Германия, Великобритания и пр. А защо заплатите ни са ниски?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове