Отидете към основна версия

5 443 86

Възмущение от дарението на фондация „Гети” за „чинията” на Бузлуджа

  • бузлуджа-
  • гети

Дарението предизвика множество реакции на недоволство и възмущение сред пострадалите от комунистическия режим

Даряването на средства от фондация "Гети" за възстановяване на "летящата чиния" на връх Бузлуджа е гаф с тежки репутационни щети, както за самата фондация, така и за Америка. Такава позиция изрази съпредседателят на Атлантическия съвет Димитрин Вичев във връзка с публикация на страницата на американското посолство във "Фейсбук", в която се изказва благодарност към "Гети" за съпричастност към "архитектурното наследство на България".

"За възстановяването на този символ на "завинаги победилия комунизъм в България" и на победата на диктатурата над свободата, управляващият борд на американската фондация "Гети" дарява стотици хиляди долари. Това не е паметник на изкуството и културата. Това е паметник на престъпниците, а не на жертвите им." - коментира съпредседателят на АСБ пред faktor.bg.

Той се надява, че 13 - членният управителен борд на фондацията ще се запознае с истинската история за създаването на този "паметник" и ще отмени решението си за дарението.

"Знае ли бордът на фондация "Гети", че комунистическата Държавна сигурност, филиал на съветското КГБ, бе по-страшна от нацисткото Гестапо и пазейки комунистическата власт от "престъпници" като нас, на какви мъчения подложи мен и съратника ми в следствения арест на софийската улица "Развигор"? В това време комунистите строяха "паметника си", посрещаха дипломатически представители по градовете на България, организираха световни детски асамблеи, за да покажат пред света "превъзходството на комунизма, щастието и благоденствието на народа и държавата".

Знае ли бордът, че такива "престъпници" като нас после ги пращаха в Софийския централен затвор в зловещото Седмо отделение при осъдените рецидивисти и осъдените на смърт за тежки криминални престъпления? Наричаха ни "врагове на народната власт". Комунистите винаги са се идентифицирали с народа и всичките си престъпления вършеха "в името на народа и за неговото благо". (...) Знае ли бордът, че хора бяха в затвора за "шпионаж", само защото са разговаряли с американски граждани в България или са чели и разпространявали забранена "вражеска" американска литература? Знае ли бордът на фондация "Гети", че за българите Америка е била винаги мечта, но не като извор на блага и богатства, а като символ на свободата и демокрацията? Знае ли бордът на фондация "Гети", че хиляди българи си отидоха от този свят недочаквайки страната ни да се освободи от съветското комунистическо иго? Знае ли бордът на фондация "Гети", че в България след 9.09.1944 г. комунистите избиха около 30 000 български граждани и до 1990 г. подложиха на репресия над 300 000 граждани чрез лишаване от свобода, уволнение от работа, изключване от училища и университети, изселвания от родните им места и конфискация на имуществото им? (...) Знае ли бордът на фондация "Гети", че през 2000-та година българският парламент обяви комунистическата партия в България за престъпна организация, а нейният режим на управление през периода 1944-1989 г. за престъпен?

Знае ли бордът на фондация "Гети", че Европейският парламент обяви 23-ти август за Европейски ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма и от 2009 г. в целия Европейски съюз този ден се отбелязва като ден за възпоменание на жертвите на нацизма, фашизма и комунизма, защото престъпленията на сталинизма и хитлеризма са еднакви..." - казва още съпредседателят на АСБ.

Той напомня , че представителите на бившата комунистическа партия никога не поискаха прошка за престъпленията си.

"Убеден съм, че Америка е велика не защото е най-богатата страна, а защото повече от две столетия тя е символ на свободата, демокрацията и солидарността с поробените от диктаторски режими народи." - подчертава Дмитрин Вичев.

Дарението на фондация "Гети" предизвика множество реакции на недоволство и възмущение сред пострадалите от комунистическия режим.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове