Last news in Fakti

12 Август, 2020 12:19 5 432 86

Възмущение от дарението на фондация „Гети” за „чинията” на Бузлуджа

  • бузлуджа-
  • гети

Дарението предизвика множество реакции на недоволство и възмущение сред пострадалите от комунистическия режим

Даряването на средства от фондация "Гети" за възстановяване на "летящата чиния" на връх Бузлуджа е гаф с тежки репутационни щети, както за самата фондация, така и за Америка. Такава позиция изрази съпредседателят на Атлантическия съвет Димитрин Вичев във връзка с публикация на страницата на американското посолство във "Фейсбук", в която се изказва благодарност към "Гети" за съпричастност към "архитектурното наследство на България".

"За възстановяването на този символ на "завинаги победилия комунизъм в България" и на победата на диктатурата над свободата, управляващият борд на американската фондация "Гети" дарява стотици хиляди долари. Това не е паметник на изкуството и културата. Това е паметник на престъпниците, а не на жертвите им." - коментира съпредседателят на АСБ пред faktor.bg.

Той се надява, че 13 - членният управителен борд на фондацията ще се запознае с истинската история за създаването на този "паметник" и ще отмени решението си за дарението.

"Знае ли бордът на фондация "Гети", че комунистическата Държавна сигурност, филиал на съветското КГБ, бе по-страшна от нацисткото Гестапо и пазейки комунистическата власт от "престъпници" като нас, на какви мъчения подложи мен и съратника ми в следствения арест на софийската улица "Развигор"? В това време комунистите строяха "паметника си", посрещаха дипломатически представители по градовете на България, организираха световни детски асамблеи, за да покажат пред света "превъзходството на комунизма, щастието и благоденствието на народа и държавата".

Знае ли бордът, че такива "престъпници" като нас после ги пращаха в Софийския централен затвор в зловещото Седмо отделение при осъдените рецидивисти и осъдените на смърт за тежки криминални престъпления? Наричаха ни "врагове на народната власт". Комунистите винаги са се идентифицирали с народа и всичките си престъпления вършеха "в името на народа и за неговото благо". (...) Знае ли бордът, че хора бяха в затвора за "шпионаж", само защото са разговаряли с американски граждани в България или са чели и разпространявали забранена "вражеска" американска литература? Знае ли бордът на фондация "Гети", че за българите Америка е била винаги мечта, но не като извор на блага и богатства, а като символ на свободата и демокрацията? Знае ли бордът на фондация "Гети", че хиляди българи си отидоха от този свят недочаквайки страната ни да се освободи от съветското комунистическо иго? Знае ли бордът на фондация "Гети", че в България след 9.09.1944 г. комунистите избиха около 30 000 български граждани и до 1990 г. подложиха на репресия над 300 000 граждани чрез лишаване от свобода, уволнение от работа, изключване от училища и университети, изселвания от родните им места и конфискация на имуществото им? (...) Знае ли бордът на фондация "Гети", че през 2000-та година българският парламент обяви комунистическата партия в България за престъпна организация, а нейният режим на управление през периода 1944-1989 г. за престъпен?

Знае ли бордът на фондация "Гети", че Европейският парламент обяви 23-ти август за Европейски ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма и от 2009 г. в целия Европейски съюз този ден се отбелязва като ден за възпоменание на жертвите на нацизма, фашизма и комунизма, защото престъпленията на сталинизма и хитлеризма са еднакви..." - казва още съпредседателят на АСБ.

Той напомня , че представителите на бившата комунистическа партия никога не поискаха прошка за престъпленията си.

"Убеден съм, че Америка е велика не защото е най-богатата страна, а защото повече от две столетия тя е символ на свободата, демокрацията и солидарността с поробените от диктаторски режими народи." - подчертава Дмитрин Вичев.

Дарението на фондация "Гети" предизвика множество реакции на недоволство и възмущение сред пострадалите от комунистическия режим.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ШИБАЛАНКО КОЛЕВ

    36 11 Отговор
    да се изрита хасанката от българия само злини ни сполетяват откак е тук,има погледа на крюела дьо вил
  • 3 1221

    95 13 Отговор
    Абе какви са тия "Атлантически съвет"? За 3 дне чета 10-та статия за тях. Какви са те, че да си позволяват да се месят във вътрешни работи на суверенни държави? В случая става въпрос за САЩ, а я предните статии и за самата България. Кой ги е назначил тия, кой и с какви пари им плаща?! Ко стаа тука, изобщо?

    Коментиран от #41, #59

  • 4 1221

    46 13 Отговор
    Абе какви са тия "Атлантически съвет"? За 3 дне чета 10-та статия за тях. Какви са те, че да си позволяват да се месят във вътрешни работи на суверенни държави? В случая става въпрос за САЩ, а я предните статии и за самата България. Кой ги е назначил тия, кой и с какви пари им плаща?! Ко стаа тука, изобщо?

    Коментиран от #13, #43

  • 5 985

    74 12 Отговор
    По големи глупости не бях чел скоро
  • 6 троцкист

    37 6 Отговор
    САЩ е социалистическа страна от има нема 19г
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 a nie

    78 16 Отговор
    Дмитрин Вичев от АСБ се страхуча, че част от неговите пари които получава, ще отидат за Бузлуджа. Важно е неговия джоб да е пълен, а парите на хората, които са платили построяването на паметника, да отиват на вятъра.
    Всеки паметник е сам по себеси една история, добра, лоша, но история и ние не трябва да я забравяме.

    Коментиран от #42

  • 9 габровец от варна

    45 13 Отговор
    Добре бе защо така? От целия народ е това..Пощенски марки имам с това нещо,дето са ги купували хората,кинти да дават да строят.Земай краварските кинти и толкоз. То и без туй някой ще ги открадне.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 От Атланическия Съвет

    41 10 Отговор

    До коментар #1 от "Criminal":

    А в Атлантическия океан може ли да се фърлиме? Питам от името на целия съвет
  • 13 Ми кви са

    31 9 Отговор

    До коментар #4 от "1221":

    некви измекяри са
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Алфа Вълкът

    19 28 Отговор
    Аз съм за, да се реставрира напълно паметника на Бузлуджа и всички съветски паметници да се преместят там и да не направи платен парк-музей.

    Коментиран от #22, #23

  • 16 лошо

    3 9 Отговор
    До тук само отпадъци.
  • 17 Бай Ганьо

    30 10 Отговор
    След повече от 100 години, бай Ганьо си остава бай Ганьо......булгар, булгар.
  • 18 Бурканбанк

    36 10 Отговор
    А при даренията на "Америка за България" за "Да, България" на Христо Иванов никой не се възмущава. Защо ли?
  • 19 Герб На върха Винаги

    4 20 Отговор

    До коментар #10 от "Псевдоним":

    На коя култура бе ,трегер ?
  • 20 соросня

    60 7 Отговор
    Пълни глупости от соросоидни продажници! Сградата архитектурно няма аналог в света и защо да не бъде съхранена !? По тая логика дай да разрушат египетските пирамиди, защото са построени от фараони робовладелци !?

    Коментиран от #25, #40

  • 21 Последния Софиянец

    39 13 Отговор
    А знаят ли в САЩ колко са жертвите на комунистическия режим на Бойко Борисов?Да им кажа.2 000 000 .
  • 22 Алфа Вълкът

    13 9 Отговор

    До коментар #15 от "Алфа Вълкът":

    *да се направи парк-музей.
  • 23 Герб На върха Винаги

    8 25 Отговор

    До коментар #15 от "Алфа Вълкът":

    Аз съм да му турят два импулсни матора ,и пайрум към ЛОната

    Коментиран от #55

  • 24 резервист

    42 9 Отговор
    Тоя атлантик знае ли как е финансирано строителството на тази сграда? А какви усилия са били нужни за построяването и точно на това място? Това е върхово строително постижение! И спокойно може да се превърне в паметник на жертвите. Май много би му харесало да стане втори Бъки Бомбаджията. Изглежда не е построил нищо със собствените си ръце, щом те цени чуждия труд. И кого съветва в същност този Атлантически съвет?

    Коментиран от #28, #86

  • 25 Герб На върха Винаги

    4 17 Отговор

    До коментар #20 от "соросня":

    Безаналоговая хихихи

    Коментиран от #39

  • 26 Мавзолей за живия Вожд от Банкя

    15 5 Отговор
    А, защо не там мавзолея, където вожда да се положи?
  • 27 ПАТРИОТ

    29 7 Отговор
    Няма да де учудя ако този така наречен Атлантически съвет, който определи протестите в България за пуч, сега да обявят и хибридна война на САЩ.От изкуфели кукуригалници всичко може да се очаква.
  • 28 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    10 25 Отговор

    До коментар #24 от "резервист":

    Финансирано е от никого ,работеха на робски начала трудоваци и местни бригади ,които се изпоразболяха от височината,за слава на тъпата ви компартия

    Коментиран от #36

  • 29 Хобито ми е да разплаквам майка ти

    7 14 Отговор

    До коментар #14 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Защото той е българин и иска да живее в родината си, продажнико.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Още един на бунището на историята

    25 3 Отговор
    Димитрин Вичев е съпредседател на сдружението „Атлантически съвет на България“. Той бе едно от най-атрактивните протестни лица през годините срещу ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. На настоящите митинги срещу правителството и главния прокурор обаче г-н Вичев отсъства.

    Защо ли !?

    "Обяснението" му е просто, като на всеки "атлантик" - Протестиращите щели да ни обвържат с Русия и да излезем от ЕС.
    Ти да видиш "атлантическа" логика ! А може и да е "логика" на провален бизнесмен ? :))
  • 32 666

    18 2 Отговор
    Бившите червени сега са най-големи евроатлантици. Шарена премяна,а отвътре гнили. Името на тази фондация странно как прилича на "Гепи"
  • 33 Д-р Менгеме

    8 11 Отговор
    Фондацията сигурно е еврейска, т. е. - комунистическа... Нормално е да дават пари за тази руина.... Демокрацията си е Демокрация....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Откомври ще бъде Мйа

    4 14 Отговор
    Да го изривят ще е най- добре

    Коментиран от #63

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 миш

    19 2 Отговор
    Тия пострадалите на колко годин са,90-100?САЩ,СИМВОЛ НА СВОБОДАТА ОТ ДВА ВЕКА?Ало,а виж календара,почети малко или тия през 50-те -60-те години,не даваха още черните да се возят и учат заедно белите,а къде линчуваха по улиците,а тия ли купуваха хора на пазара?
  • 38 Хобито ми е да разплаквам майка ти

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Американците като ровят скъпо, да не би да мрат по-различно? Българинът не ще да става курбан на изтрещял бомбаджия или на поредният превъртял наркоман с автомат, в някое училище или магазин. Българинът предпочита да си отиде в родината, заобиколен от близките си, на преклонна възраст. Търси си фенове в друга държава. Анадолската ти пропаганда не върви тук.
  • 39 соросня

    19 2 Отговор

    До коментар #25 от "Герб На върха Винаги":

    На сороснята най-лесно й е да руши, а не си дават снетка, че ще минат години и такива сгради, символи и пр., ще носят луди пари от туризъм на държавата и никой от нивите поколения няма да помни Тодор Живков, неговия наследник Бойко Борисов и т.н.!
  • 40 амчи

    5 10 Отговор

    До коментар #20 от "соросня":

    Скоро и тва може да стане.В Хамериката вече ги свалят паметниците свързвани с робовладелчеството
  • 41 ХХХХ

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "1221":

    По паспорт са Български граждани.
    По душа продажници без морални скруполи.
  • 42 ХХХХ

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "a nie":

    Абсолютно вярно.
    Народ, който забравя историята си е обречен да я повтаря.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Другия с коня

    8 9 Отговор
    След като е обявена със Закон за престъпна Комунистическата Партия,какво прави в Парламента като депутат от БСП коалиция Генералния секретар на БКП...Какво прави в Парламента БСП като правоприемник на БКП 20 години след обнародването на този Закон.....Ей такива странни въпроси си задават Пострадалите от Комунистическия Режим....И защо ТЕ отново искат да Управляват с Метеж и Пуч...

    Коментиран от #51

  • 45 ърп

    17 4 Отговор
    Около 99 % от тези в Белене бяха там напълно заслужено и те си го знаят и до днес.След 89-та,всичките тези престъпници се изкараха репресирани и борци за демокрация.Каква наглост..
  • 46 До продажните душици

    24 3 Отговор
    За сведение на пенещите се от злоба и видиотени продажни душици, построеното на Бузлуджа Е ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА. По мнение на една камара кадърни архитекти, "паметника" е истинско високо постижение като архитектура и изпълнено строителство. И да - народът събираше пари, за да се построи тази уникална сграда, докато хора като оплакващия се в това словоизлияние е бил в ареста. А е бил в ареста най-вероятно поради някакви действия против републиката и в интерес на други държави. Вярно, че сега това звучи нелепо, защото всеки родоотстъпник дори се хвали, че е "евро-атлантик", а останалите българи са русофили и едва ли не предатели, ама ние и затова сме на този хал - без национално самосъзнание, без самочувствие и на дъното на всички класации в Европа. Да ни е честит новия евро-атлантическия "морал", каквото и да означава това, освен изцеждане на едни държави за сметка на други, "по-напреднали"...
  • 47 Сиктир

    22 5 Отговор
    Кои са тия пострадалите???
    Бандитите бяха по затвори и лагери да работят , и да изкупуват прегрешения. Защо нормалните хора не са пострадали ???
    Крайно време е да се заяви ясно , че в социализма се изгради работеща държава, със социални придобивки и правов ред. Законите бяха еднакви за всички и виновните бяха наказвани . Сега тези виновни се изкараха едва ли не герои. Е не сте герои , а правилно наказани. Виждаме сега такива като Бойко , Велчев , Костов как ни се присмиват вместо да са в затвора и по трудови лагери.
  • 48 А бе

    6 15 Отговор
    Достойната наследница БСП защо не отказа дарението? За партия със стогодишна история не е ли срамно да харчи капиталистически пари,особено от фондация на милиардер!
  • 49 Въпросче

    16 2 Отговор
    И колко точно "множество реакции" предизвика дарението? Една или две? :)
  • 50 Ха ха

    5 4 Отговор
    Фондацията "Гепи"?!
  • 51 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "Другия с коня":

    Партията им е обявена за престъпна. Партията им е вършила беззакония и античовешки престъпление. Те не са. Тя, партията сама.

    Коментиран от #57, #78

  • 52 КАЗАНОВА

    6 3 Отговор
    ЖЕРТВИ ЛИ СТЕ ПРЕДАТИЛИ ДОЛНИ СТЕ КАТО СЕГА УПРАВЛЯВАЩИТЕ МАЛКО ВИЕ БИЛО

    Коментиран от #72

  • 53 Шайба

    4 7 Отговор
    Грешите,паметникът е в чест на първата кацнала летяща чиния в България.Високо евоюлирали същества от 5-то измерение осъществили контакт на правителствено ниво и направили България официален член на Междугалактическата Федерация и то само заради песента Делю Хайдутин,където случайно я чули,докато кръстосвали из Космоса и решили,че тук има разумен живот.Нашите мили родни комунисти,веднага взели това за знак,че Комунизмът има бъдеще не само на планетарно,но и на Космическо ниво,та се опитали да болшевизират и скъпите си гости,но след като извънземните културно изслушали лекцията по Марксизъм и Ленинизъм,се метнали обратно на летящата си чиния като казали,че нямат търпение да споделят високия комунистически идеал с Галактическия съвет,а след това да го разпространят и на Вселенско ниво.Отпрашили на мига и дори нямало време да посетят мавзолея на Г.Димитров,за да отдадат почит на мумията,но бързането им било оправдано,все пак щели да разразпространяват червената идея из Космоса.Оттогава никой повече не ги е видял,нито чул,но пък комунистите още пазят надеждата,че един ден те ще се завърнат с новината,че са обединили всички пролетарии из Вселената,а комунизмът триумфира като единствения възможен път за мирно и справедливо съществуване.

    Коментиран от #75

  • 54 Criminal

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Не съм червен нито син умнико......бял българин съм и не мисля, че паметниците са за събаряне, защото който не си знае историята е обречен..........отивай да плачеш със снимката на Тити.............
  • 55 Criminal

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Герб На върха Винаги":

    Това да не ти е джамия, бе патладжан.........
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Другия с коня

    3 6 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    В другите соц държави си направиха Лустрация на членувалите в Ком партиите.Тук не допуснаха до властта човек,който да го направи,заради Народа си.Жалко.Оше два милиона ще избягат от Олигарсите..
  • 58 комуняга

    15 2 Отговор
    Аз пък си я харесвам чинията и искам да си я гледам от близо и от вътре. Това е история, това е произведение на изкуството. Приятно е за излети и фотографи. Само вие мрънкате, дето видават трохички от някъде, а вие си мислите, че като ги вземате, мнооого ще израстнете и ще продължите с чекмедженцата...
  • 59 Антим

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "1221":

    Това са едни антибългарски безмозъчни същества. Спонсорира ги Сорос
  • 60 Мнение

    16 1 Отговор
    Ето знаех си че атлантическия съвет на България са доказани престъпници. И днес ни управляват такива престъпници и дегенерати които не могат с честен труд да си изкарат хляба. Това в миналото са били утайкатя на обществото ни а днес ни управляват . Затова сме на този хал.
  • 61 Све

    16 3 Отговор
    От личен опит, гаранция България до 1989 г беше ПО-ДОСТОЙНО, по-справедиво, по-културно, по-сигурно и по-добро място за ЖИВОТ ЗА БЪЛГАРИТЕ ! Само идиоти и лъжци биха казали нещо друго !

    Коментиран от #68

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Велин

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "Откомври ще бъде Мйа":

    Интереси разсъждения на автора!? Как след 45 терор и убийства населението на България от около 6,5 млн стана почти 9 млн!?!? По думите на такива, като този автор даже сексът беше забранен!!! И как са раждали българките без секс,а !?!? Ония 30 000 избите „интелигенти” знаем, че са една лъжа. Както след 9-ти септември се поавиха активни борци от къде ли не така и след 1989 г. се нароиха от криминални престъпници „десиденти”. Не казвам, че не е имало политически репресирани ама пък всички затворници да са били по времето на соц-а такива е наивно и смешно!

    Коментиран от #81

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 свършиха балъците

    8 1 Отговор
    Поредния изтрещял атлантически ненормалник . Сигурно е много недоволен че по времето на бай Тошо не е могъл да се издигне по вече от водопроводчик. Ама комунистите му виновни.

    Тоя неуспял футболист - Джапона сега върл атлантик с некролог в джоба.
    Все такива аматьори се тикат на хранилка. Физкултурници , пожарникари , футболисти....
  • 66 me be re

    11 2 Отговор
    Добър или лош, комунизмът е част от нашата история. Това е нещо което НЕ може да се промени, така че не виждам нищо лошо паметника да се възстанови и от него да се изкарват някакви пари.
  • 67 Един

    6 0 Отговор
    А знае ли Димитрин Вичев колко индианци, японци, виетнамци, кубинци, афганистанци, сирийци са избили американците? А ? А как този е "оживял" след и сред комунистическите репресии?
  • 68 Шайба

    0 7 Отговор

    До коментар #61 от "Све":

    Спомням си,че беше толкова хубаво,та чак стреляха на месо по границата дръзналите да забегнат от комунистическия рай.За тяхно добро е било явно,иначе щяха да деградират като хора на запад при гнилия капитализъм.

    Коментиран от #69, #71

  • 69 Избор

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Шайба":

    нямаш. Или живееш в резерват или в джунгла...
  • 70 ФАШИТИТЕ СЕ ВЪЗМУЩАВАЛИ

    7 0 Отговор
    ФАШИСТИ 31 ГОДИНИ МИЗЕРУВАМ ЗАРАДИ ВАС СПРЕТЕ СЕ С ВАШИТЕ ИЗМИСЛЕНИ РЕПРЕСИИ ЖИВЯХТЕ И ЧЛЕНУВАХТЕ В БКП А ПОСЛЕ СТАНХТЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ОТРИЦАТЕЛИ НА САМИТЕ СЕБЕ СИ !ОТ КОМУНИСТИ СТАНАХТЕ ФАШИСТИ 31ГОДИНИ ФАШИЗЪМ !СТИГА!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 БРАВО

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "КАЗАНОВА":

    ИЗКЛЮЧИЕТЕЛНО СМИСЛЕН КОМЕНТАР ПОКОЛОН ПРЕД ВАС !С ФАШИСТИ ТАКА СЕ РАЗГОВОАРЯ!
  • 73 Кой

    10 0 Отговор
    Уважаемия Димитрин Вичев, знае ли колко туристи искат да видят Бузлуджа и колко ще печели България от паметика? А е бивш главен счетоводител през социализма от Шумен,бивш бизнесмен милионер, предприемач и работодател след 1989г.Бил ограбен през 2010г. от брат си, когото винаги е спасявал и от децата му, на които винаги е помагал – да израснат, да се изучат. Те са ОПГ от няколко души, в която са брат му Вичко Вичев, жената на брат му Елена Вичева, децата им, частният съдебен изпълнител Асен Тонев и техните близки и приятели. В историята си замесва и силните на деня, без които безобразията не биха могли да се случат – хора на Борисов и Цветанов с протежето му скандалната прокурорка Ася Петрова и активисти на ГЕРБ в Шумен. След това започват да се съдят. Това се е отразило на Димитрин Вичев. Той бе срещу ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. Сега обаче обръща палачинката. Защото силните на деня са го купили. Той сега им служи, защото като резултат частният съдебен изпълнител Асен Тонев от Шумен, е окончателно осъден на 3 години затвор за кражби и злоупотреби със служебно положение и укриване на данъци. Така Димитрин Вичев се отплаща.
  • 74 БАЦЕТО-КОШМАРА НА БСП И НА....... РАДЕВ

    0 5 Отговор
    УМИРАЩИЯ ЗАПАД ДАВА ПАРИ ЗА ЧИНИЯТА НА УМРЯЛАТА ПАРТИЯ....СМЕХ,СМЕХ
  • 75 Скептика

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "Шайба":

    Шайба, успя да ме разсмееш от сърце, желая ти лек ден
  • 76 Фондация Гети

    6 0 Отговор
    Вичев знаем всичко това, много добре сме обмислили нещата бъди спокоен за нашите пари
  • 77 Паменик Бузлуджа

    12 0 Отговор
    Завърших в Германия и имам много приятели немци. Преди 2 дни ми се обади един приятел немец, който е дошъл в България с автомобил специално, за да отиде на Бузлуджа и да види Паметника. Защото този Паметник е уникален и има много малко такива в древността. Ако се ремонтира,а районът се почисти и оправи, много туристи ще започнат да посещават Стара Загора и Казанлък, градове с древна история и паметници, датиращи още от древните траки и от римско време.Всичко това в съчетание с планинските и морските ни курорти би било много голям приход за България. Вижте турците какво правят с нашата българска църква Свети Стефан. Не ние българите, а турската община събира таксите, които посетителите заплащат, дори и само да си направят една снимка. Ами, сега нашумялата византийска църква Света София, която направиха действаща джамия , но не унищожиха стенописите на църквата, за да идват и туристи християни, които ще гледат, ще снимат и ще оставят пари в Турция. Същото трябва да бъде и за нас Паметника на Бузлуджа!

    Коментиран от #82

  • 78 Хаджиментов

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Италианската мафия е решила да приложи челния български опит. Ще преименуват Коза Ностра в "Дружество на благородните девици" и ще станат легална организация, ще влязат официално в управлението на държавата, а всичките им членове с магическа пръчка ще станат по-чисти от моминска сълза.
    Няма да има нужда дори да се извиняват за убйствата и терора. Като БСП.
  • 79 Факт

    6 0 Отговор
    В новата ни история за младите хора Бузлуджа е архитектурен паметник а не символ на комунизма. Ако направят и едно кафене там ще е безценно с тази гледка.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Шайба

    1 4 Отговор

    До коментар #63 от "Велин":

    Населението нараства из цял свят,не само в България,след войни обикновено така става,а през 70-те години са така наречения бейби-бум и отприщването на сексуалната революция.Този световен процес няма как да не се отрази и на България въпреки,че тогава сме затворена за света страна.Можеш ли да спреш гората да се разлиства?!Та мисълта ми е ,че комунистите нямат нищо общо с нарастването на населението,то расте въпреки тях.Сега пък сме в демографски колапс и населението прогресивно застарява,не само в България ,но и по света,плодят се единствено страните от третия свят,понеже нямат друг шанс да оцелеят и хвърлят колкото се може повече деца на света,осланяйки се на хорската милост,пък да ги гледа кой му е на сърце и има възможности.
  • 82 Шайба

    1 5 Отговор

    До коментар #77 от "Паменик Бузлуджа":

    Браво на турците,много са напред с материала,даже и евреите не са се сетили още да си обърнат синагогата на джамия за повече туристи и приходи,ама така е,парица е царица,както казват материално ориентираните,няма тука комунисти,религии и тинтири-минтири,печалбата е важна,пък туристът е особена порода будала и чудесна дойна крава,откъдето е минал всеки се е облажил,нищо че след него трева не никне.
  • 83 БСП....ВЕЧНАТА ОПОЗИЦИЯ

    2 5 Отговор
    КАПИТАЛИЗМА ДАВА ПАРИ ЗА ЧИНИЯТА НА БСП...А МИЛИАРДЕРИТЕ ОТ БСП СЕ КРИЯТ КАТО МИШОЦИ...СМЕХ,СМЕХ
  • 84 незнайко

    2 0 Отговор
    ХАЙДЕ СЕГА СЪБОРЕТЕ И НЕГО, КАКТО МАВЗОЛЕЯ ! НИЕ СМЕ НЕБЛАГОДАРЕН НАРОД . Какво общо има постройка с режима ? Като бутнаха мазолея какво спечелихме ? ЕДИН ГОЛЯМ !!!
  • 85 Друг път

    0 0 Отговор
    Ама само от комунизма са останали паметници, пък тъпанарите на Бойко не могат на него една плоча да му издигнат, камо ли паметник. На едно място пишеше на плакат за Тодор Живков, че това което той е изградил вие не можете само да му го боядисате.
  • 86 От Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "резервист":

    Кога ще се потърси отговорност на Бакърджиев и компания за взривяването на Мавзолея? Уж порицаваха комунистите за взривяването на църквата СВ. Крал, пък се оказа, че и те същите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове