Отидете към основна версия

4 255 26

Парламентът прие оставката на кабинета на Бойко Борисов

  • бойко борисов-
  • кабинет
Снимка: БГНЕС


С гласа 209 „за“, 5„против“ и 1„въздържал“ се парламентът при оставката на първия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Гласуваха общо 215 народни представители. Това стана в присъствието на премиера Бойко Борисов, който дойде непосредствено преди самото гласуване.
До това се стигна след близо двуседмични протести срещу високите сметки за ток и негодуванието за смяна на управлението през последните 23 години. По улиците на градовете на България излязоха хиляди с искане за национализация на ЕРП-та и по-ниски сметки за ток, след което хората поискаха смяна на системата на управление.

Борисов каза, че ще излезе пред хората, за да ги помоли да се разотидат и да не се подават на провокации.

ГЕРБ е партия на реда. След малко ще изляза пред парламента, за да благодаря на протестиращите за тяхната подкрепа. Благодаря, че приехте нашата оставка, това каза премиерът Бойко Борисов в парламента. По време на целия дебат той не присъства в пленарна зала, а се появи минути преди да почне гласуването.

На хората отвън ще кажа, че ние сме хора на реда, всеки, който прави каквото и да било различно, ще го считам за провокатор, отбеляза Бойко Борисов.

Всеки, който прави нарушение на реда, ще го смятам не за наш член, а за провокатор. Долна провокация е за протести пред „Позитано”. Аз не ви обвиних за тези с качулките и камъните, каза Борисов.

Борисов се обърна към  Христо Бисеров от ДПС и заяви: Предлагам - да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен. Там се казва, заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган, това каза премиерът минути след гласуваната му оставка.

Отидете, проверете автентичността на този документ, това е по време на вашето управление, досега си мълчах, каза Борисов. Информацията се отнасяла преди 4 години.

ДПС категорично отказва да бъде въвлечена в този конфликт. Спокойната среда е ужасът за ГЕРБ. Вместо танкове, доведохте трактори. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. Той посочи, че според данни на друга партньорска служба в България са се готвели кървави протести в последните дни.

Преди това Борисов излезе пред хората, дошли да го подкрепят. тълпата изригна "Искаме Бойко" и "Победа".

Пръв взе думата вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов, който благодари за гражданската позиция в подкрепа на ГЕРБ. Той каза: "Вие не сте с качулки и сте с открити лица. Само преди минути по искане на премиера бе подадена оставка, която бе приета. Той помоли събралото се множество да се разотиде и Борисов да бъде подкрепен за втори мандат.

Борисов заяви: Молбата ми е да не провокираме насилие, защото сме хората на разума и бъдещето, затова да не се подхожда с омраза, каза Борисов и благодари за подкрепата на хората, дошли с машините и животните пред парламента. Искам да ви помоля за ред, и сега ако ме обичате да се разотидете мирно и тихо вкъщи, призова Борисов. Който отиде на "Позитано" ще считам, че е провокатор. Ние градим паметници, а те ги разрушават. Изборите са тези, които определят подкрепата", каза Борисов.

След това премина през множеството, говорейки с протестиращите и радвайки се на всенародната любов.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове