Отидете към основна версия

5 688 99

Протест на "БОЕЦ" ще поиска съд за всички отговорни за полицейското насилие. Адв. Камен Добрев за ФАКТИ

  • адв. камен добрев-
  • камен добрев-
  • боец-
  • протест-
  • полицейско насилие

"Младен Маринов, Ивайло Иванов, Христо Терзийски, Георги Хаджиев и Радослав Сотиров - това са основните виновници, които изпълняваха указанията на #КОЙ", посочи адв. Добрев

Адв. Камен Добрев; Снимка: ФАКТИ

Протест с искане за съдебни процеси срещу всички лица, отговорни за полицейското насилие на протестите миналото лято организира гражданско сдружение „БОЕЦ“. Протестът ще се проведе на 17 август при Народното събрание и ще започне в 09:30 часа.

След като в петък временната парламентарната Комисия за разследване на полицейското насилие показа кадри, на които се вижда как полицейски служители бият, ритат, влачат и унижават протестиращи български граждани на 10 юли 2020 година, беше свикано извънредно заседание на Народното събрание, което ще започне утре – 17 август, в 10:00 часа и на което народните представители ще изслушват вътрешния министър Бойко Рашков с данни по казуса.

Протестът на „БОЕЦ“ ще посрещне народните представители утре, като протестиращите ще се съберат в 09:30 часа в градинката срещу служебния вход на Парламента.

„Кадрите на зверски пребитите от полицията мирно протестиращи млади хора зад колоните на Министерски съвет, които станаха публични, ни задължават да продължим битката за истината, както и да потърсим отговорност на всички по веригата — от мутрите в униформи, които ритаха и биеха беззащитните граждани, през техните преки ръководители, до Младен Маринов, Христо Терзийски и Бойко Борисов!“, пишат от „БОЕЦ“

„Маринов и Терзийски трябва позорно да бъдат изхвърлени от парламента, а Борисов обвинен и всички те да носят персонална отговорност за тази мерзост“, допълват те.

От ФАКТИ разговаряхме по темата с адв. Камен Добрев от гражданско сдружение „БОЕЦ“.

Вчера от прокуратура разпространиха информация, от която става ясно, че е разполагала с показания запис отдавна и че са повдигнати обвинения на четирима души. Въпросът обаче е доколко разследването е било ефективно, след като единствените последствия са административни наказания. „Това говори за лично укривателство“, коментира адв. Добрев факта, че прокуратурата през цялото време е разполагала с видеото. „Година след случката ние не знаем има ли откази за образуване на досъдебни производства от страна на прокуратурата. Вчера разбрахме, че тя се е самосезирала. Това говори за тежка липса на прозрачност, на публичност“, допълни той.

Припомняме, че в последните дни стана ясно, че имената на полицаите във видеото са били известни както на МВР, така и на прокуратурата още от миналата година. По случая от 10 юли беше направена вътрешната проверка и бяха наказани четирима души. Най-тежкото наказание едва сега стана ясно, че е две години забрана за повишаване в длъжност.

„Тези хора първо са изпрани от дисциплинарните състави в Инспектората към МВР (б.р. Дирекция "Инспекторат"). На следващо ниво прокуратурата е прикрила както записите, така и извършените деяния, така и самите лица. Една година по-късно от ръководството на Министерството на вътрешните работи с недомлъвки и без конкретика се говори, че има наказани. Видяхме какви са наказанията – забрана за повишаване в длъжност за две години. Това наказание се намира някъде по средата от всички общо шест предвидени наказания в Закона за МВР. Тежестта на наказанието по никакъв начин не отговаря на кадрите, които ние виждаме и то на лице на ръководна длъжност – говоря за Андон Андонов.

Вещите лица в дисциплинарното производство установяват, че той носи лична пряка отговорност не само за своите действия – вижда се как млати в палката вързани и отдавна обезвредени лица, които не показват по никакъв начин агресия и не могат да бъдат заплаха за полицейските служители, но и за това, че той лично е разпоредил тези лица да бъдат отвеждани зад колоните“, обясни адв. Добрев.

Непълно ненужна агресия и саморазправа“, категоричен беше той. „И това се случва на прага на Министерски съвет. Можем само да си представим какво се случва по бусовете и в полицейските управления“, допълни адв. Добрев.

Припомняме, че към 10 юли 2020 година Андон Андонов е на ръководна позиция в СДВР. Към настоящия момент, според думите на вътрешния министър Бойко Рашков, е служител на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

„Да не се досетиш, че на прага на една от най-важните институции има камери и всичко се записва, значи, че си в тежко състояние на афект. Не зная как тези хора са минали психотест. Действията им не са в отговор на нападение към някой от тях. От кадрите не става ясно задържаните лица да са проявили агресия към конкретен служител. Дори и да са проявили такава агресия, след като са неутрализирани, не разбирам защо трябва да продължава не само саморазправата, но и унижението към тях“, каза още адв. Камен Добрев.

На въпроса какви щяха да бъдат наказанията за такива действия в една правова държава, адв. Добрев отговори: „Щяха да са най-тежките наказания, но уволнението щеше да е най-малкият проблем с тези хора. Щяха да бъдат освен оповестени публично, защото те влияят пряко на Министерството на вътрешните работи. В момента МВР е с около 7-8% доверие сред обществото и това пряко влияе на репутацията на всички служители. Непосредствена отговорност за това има цялото ръководство. Забележете кои са най-големите защитници на биячите от онзи ден – това е ръководството на ГЕРБ, което означава тотално политизиране на МВР. След като двама министри на вътрешните работи станаха депутатите от ГЕРБ, за какъв професионализъм можем да говорим? Те продължават да защитава биячите, като правят някаква аналогия, че имало хулигани. Да, имаше хулигани и провокатори, никой не им потърси отговорност, те не бяха задържани“.

„Вижда се, че всички данни, които бяха изнесени от самите потърпевши, се потвърждават едно към едно от тези записи. Разголената гръд, снимките, всичко е едно към едно, както го казват и се вижда, че е било така“, допълни той.

„Дисциплинарните състави към Инспектората към МВР при такава бруталност заявяват, че виновникът е извършил неправомерно действие, но има издадена заповед, с която ограничават и самият съд. Самият съд – визирам решението на Административен съд – София град, обективно и всестранно изследва случилото се. Само че той е ограничен дотам, където е заповедта, а заповедта е издадена от ръководството на МВР. Там се посочва, че те по вътрешна преценка са счели, че това нарушение е за такова наказание. Не зная какво трябва да стане, за да накажат някого с уволнение и по-тежко наказание – може би убийство“, каза още адв. Камен Добрев.

„До края на деня ще разберем имената на тримата младши-инспектори, които бяха посочени само с инициали. Аз мисля, че отговорните лица са много повече от тези трима и техния началник. И от видеозаписите се вижда, че отговорните са доста повече. Отговорността на МВР обаче е много по-голяма и тя не е само до този побой. Проблемът датира още от 2019 година. Разбира се, във времето много преди това, но през 2019 година на протестите, които от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и „БОЕЦ“ организирахме срещу номинацията и избора на Гешев за главен прокурор, си спомняме как десетки непоканени лица се сляха с нас и провокираха. Бяха изключително агресивни, немалка част от тях бяха в нетрезво състояние. Тези хора търсеха конфликт. Има кадри как представителите на СДВР и жандармерията отказват да ги отстранят. Доводът им беше, че това е открит протест и всеки може да дойде. Тези хора нито знаеха кой е Иван Гешев, нито какви са исканията. Тогава само нашата гражданска мъдрост не ни докара до саморазправа.

Същото се случи и на 24 октомври 2019 година (б.р. при избора на Гешев, когато гражданите, протестиращи срещу него, не бяха допуснати до пространството пред сградата на ВСС, където имаше акция в подкрепа). Тогава СДВР обслужи Недялко, организира се едно абсолютно незаконно събитие пред ВСС от търговско лице – „Пик Нюз“, гражданите бяхме изтикани и отново проявихме мъдрост и не влязохме в конфликт с тези хора, които бяха охранявани от плътни кордони.

Същото се случи и на 11 юли 2020 година на „Росенец“. Тогава бяха застрашени не само здравето и живота на хората, а според мен беше застрашен и етническият мир. ОДМВР Бургас и ръководството на МВР тогава позволиха, при заявено от по-рано събитие, в петък вечерта – на 10 юли, на място да бъдат допуснати симпатизанти на ДПС и то съвсем умишлено. Да не се сетиш какво може да стане, да не допускаш какво би могло да стане… Едно посягане или нагрубяване щеше да доведе до последствия, които не мога да си представя. Етническият мир беше умишлено поставен под въпрос. Карадайъ няколко пъти се обръщаше към симпатизантите да се спрат агресорите, визирайки нас“, припомни адв. Камен Добрев от „БОЕЦ“.

За всички тези действия – и от 2019, и от 2020 година, отговорност носи цялото ръководство на МВР: тогавашният министър на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на ГДНП Христо Терзийски, директорът на СДВР Георги Хаджиев и на ОДМВР Бургас Радослав Сотиров. Това са основните виновници, които изпълняваха указанията на #КОЙ“, категоричен беше адв. Добрев.

Не само не виждаме да са понесли отговорност, но и тези хора са депутати и продължават със същата настоятелност да защитават действията на тези полицейските служители. Не искам да обобщаваме, сигурен съм, че в системата има хора, които също осъждат тези действия. МВР обаче е като гробище. Няма как помощ отвътре да се очаква. Самият Бойко Рашков заявява, че трудно му се оказва съдействие, че тези записи никой не му ги е предоставил. Съставена е била комисия, за да отиде и да ги вземе”, допълни Камен Добрев.

„Всичко това е плод на години наред отрицателен подбор и политизиране на самата система. Послушковците и сега продължават да са там и то на възлови места и не съдействат на ръководството на МВР. Заради тези години отрицателен подбор трябва да минат години, за да бъде изчистена системата и хората, които са заемали ключови места и са били лоялни към ГЕРБ, просто да бъдат отстранени“, смята адв. Добрев.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове