Отидете към основна версия

7 881 22

Йордан Апостолов: Не купувайте изкуствено създадени продукти

  • йордан апостолов-
  • професор димитър домозетов-
  • земеделие-
  • субсидии

Защо еврофондовете не се насочват към районите, където културите ще се развиват най-добре, пита проф. Димитър Домозетов

Йордан Апостолов, Снимка: БГНЕС

"Всяка котловина и долина е със своите природоклиматични условия. Кюстендил има сумарна годишна температура от -30 до +40 градуса на мъртвата точка на долината. В тези условия се създават вкусовите качества на плодовете. Отглеждат се с много по-малко труд от другите региони".

Това заяви пред NOVA бившият шеф на Института по овощарство в Кюстендил проф. Димитър Домозетов.

Той сподели, че правим земеделие от морското равнище до 2000 м надморска височина.

Домозетов попита защо еврофондовете не се насочват към районите, където културите ще се развиват най-добре и какъв е ефектът от милиардите, които се изляха в селското стопанство. "Целта е да произведем, ефектът не е постигнат. Трябва да знаят какво прави всяко едно стопанство", смята експертът.

Бившият депутат и земеделец от Добруджа Йордан Апостолов апелира да не се купуват изкуствено създадени продукти.

"Хората се борят пиперът да бъде с еднаква дължина. Но вкусът го няма", поясни той. И разкри, че започнахме да засаждаме круши в Добруджа.

"Имаме пластичност и запазено почвено разнообразие. Следим хумусни съдържания, провеждаме експерименти и опити, за да опазим почвите. Много е лесно да превърнеш почва в пясък, обратното е трудно", заяви Апостолов.

По думите му на българските полета трябва да гледаме високодоходни суровини, които да създават висок БВП. Така че да можем да изнасяме преработена продукция, който да бъде тласък на земеделието, да достигне над 30% участието в БВП.

Агрохимикът Живка Ганчева, която се занимава се със съхранение на почвеното плодородие посочи, че само 12,5% от почвите в целия свят са подходящи за отглеждане на земеделски култури. От тях 6,5% са в умерения пояс, в който сме и ние.

Според нея средата на отглеждане влияе на вкуса и на качеството на отглежданите култури. "Едни и същи сортове, отгледани на различни места, имат различни качества. Това се дължи на микроклимати. И апелира фермерите да се включат в инициативата за съхранение на почвите. "Необходими са по-малко обработки на почвата, повече покривни култури, полизащитни пояси и гори. Трябва да създадем запазени марки от определени продукти – ябълки, кайсии с контролиран произход", завърши Ганчева.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове