Last news in Fakti

30 Юни, 2024 06:55 734 18

НСО въведе мерки за сигурност в София заради избора на патриарх

  • нсо-
  • полиция-
  • сигурност-
  • патриарх

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места

НСО въведе мерки за сигурност в София заради избора на патриарх - 1
Снимка: НСО

Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в центъра на София днес за тържествените събития, свързани с Патриаршеския избирателен църковен събор и интронизацията на новоизбрания българския патриарх. Това съобщиха от пресцентъра на НСО, цитирани от БТА.

Интронизацията с лития от Синодалната палата до Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се състои от 15:00 часа. От 18:00 часа с военен церемониал на пл. „Св. Александър Невски“ на новоизбрания и новоинтронизиран български патриарх ще бъдат отдадени държавни почести.

От 12:00 часа зона за сигурност ще бъде обособена в периметъра между бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Раковска“ и ул. „Московска“.

От НСО посочиха, че достъп на граждани до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след пристигането на поканените за интронизацията делегати и официални лица и след преминаване на проверка за сигурност.

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ няма да бъде достъпна за граждани. Желаещите да наблюдават тържествените събития могат да го направят на обособени за целта позиции при северния и при южния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски“, където също ще бъдат организирани пунктове за проверка, информираха от службата.

От НСО подчертаха, че гражданите и гостите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 13:00 ч. до 22:00 ч. се въвежда забрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 метра и с център пл. „Свети Александър Невски“.

На 20 юни т.г. Светият синод на своето заседание определи тримата кандидати - Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил за български патриарх, от които днес на Патриаршеския избирателен църковен събор в София ще бъде избран новият български патриарх, който е и Софийски митрополит.

От Столична община (СО) информираха за организацията на движението за провеждане на Патриаршеска интронизация, както и първата Патриаршеска литургия. Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятията, на ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Г.С.Раковски“, както и до приключване на мероприятието на паркинга на пл. „Николай Гяуров“, на паркингите на пл. „Св. Александър Невски“, на ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Св. Александър Невски“, на ул. „15-ти ноември“, ул. „Дунав“ между пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“, ул. „11-ти август“ между пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“, ул. „Париж“ между ул. „Московска” и ул. „Врабча“, ул. „Московска” между ул. „11-ти август” и ул. „Г.С.Раковски”.

От 8:45 ч. до 9:15 ч. днес организацията на движение около църква „Света Неделя” се осъществява по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР. От 11:00 ч. до приключване на мероприятието днес по ул. „15-ти ноември, по ул. „Оборище“ между ул. „11-ти август“ и бул. „Васил Левски, по ул. „11-ти август“ между ул. „Врабча“ и пл. „Св. Александър Невски“, по ул. „Дунав” между пл. „Св. Александър Невски” и ул. „Врабча”, по ул. „Париж” между ул. „Московска” и ул. „Врабча”, по ул. „Московска“ между ул. „Дунав“ и ул. „Г.С.Раковски“.

До 20:00 ч. на 1 юли се закрива базарът за художествени произведения при пл. „Св. Александър Невски“.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места, информираха още от СО.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    15 1 Отговор
    Какви мерки за сигурност нали Господ ги пази.
  • 2 дядото

    19 1 Отговор
    за съжаление,това са глупости-драконовски мерки за сигурност,кордони и безсмислици.тях нали господ ги пази.защо не се събраха в един от манастирите си и тихо и спокойно да проведат избора си,вместо в центъра на столицата.нещо става и не може да го скриете.
  • 3 Майло

    19 0 Отговор
    Ще има ли БТР-и и снайперисти ?

    Коментиран от #15, #18

  • 4 Наивник на средна възраст

    12 1 Отговор
    Светата католическа църква е изплатила обезщетение за стореното от нейни служители в размер на над 3 милиарда долара.За нашите отци - нагледали сме се и на коли,и на часовници,легенди се носят за разгулният им живот. Правото да вярва,или не е дадено на всеки човек по рождение.Да вярваш във някаква висша сила не предполага да го демонстрираш в сгради със специално предназначение.Вярата е духовно,вътрешно убеждение,не изисква езически ритуали за да бъде подчерана.Каквато и да е,има такава висша сила,но не съм убеден,че трябва да я свързваме с някакви организации от сорта на православна или католическа църква и тем подобни.които в името на своите убеждения са извършили едни от най-големите и жестоки престъпления срещу човечеството. За мене остава открит въпросът - като най-имотна и увеличаваща имането си с търговска дейност,защо ПВЦ не плаща данъци на държавата,а даже получава огромни субсидии?От там - защо търговците са още в храма,въпреки твърдението,че Господ ги е изгонил от там?За мене избирането на шеф на подобна организация не е някакво събитие от национално значение.Просто е резултат от вековното действие и въздействие от "ефектът на илюзиорната истина".В този аспект - на добрият човек не са нужни закони за да постъпва добре,вярата е убеждения,възпитание и морал...
  • 5 Патриарха ще се казва, ГАВРАИИЛ

    7 1 Отговор
    Отдавна, е избран от Борисов?? Негов Добър Приятел!? Всичко останало е
    Театър с Двама статисти за асистенти на Новия Патриарх! "Той си го Избра" Пунта Мара Избри!!

    Коментиран от #8

  • 6 Наивник на средна възраст

    8 0 Отговор
    Махатма Ганди :" Молитвата не е искане. Тя е копнеж на душата. Тя е ежедневно приемане на нечия слабост. По-добре е в молитвата да имаш сърце без думи, отколкото думи без сърце.
  • 7 Наивник на средна възраст

    9 0 Отговор
    Махатма Ганди:
    Аз бих станал християнин, ако християните живееха по християнски.
  • 8 Така е

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Патриарха ще се казва, ГАВРАИИЛ":

    чакаме белия пушек !

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Наивник на средна възраст

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    И цирка - Той е...Той е....
  • 10 Мерки срещу НЛО

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    Какво ще пушат?
  • 11 Боруна Лом

    4 1 Отговор
    НО ДА СА БЕЗ ОРЪЖИЕ,ЗА ДА НЕ СЕ ИЗТРЕПЯТ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост666

    4 0 Отговор
    Нямам път на там така че няма да имам проблем ,и без това там смърди на тамян и свещи.
  • 14 Хайл

    7 0 Отговор
    Трябва да сложат някой да пази изхода на ада ,че ще вземе да изкочи някой дявол. Макар че по голями дяволи от тези тука няма .
  • 15 Стрелеца

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Майло":

    Ами то БТР и не останаха покрай украинско, а снайперистите пазят тулупа

    Коментиран от #16

  • 16 каска остонали ти

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стрелеца":

    да си вардиш тупарата
  • 17 СЛОНА

    1 0 Отговор
    А ДА ПИТАМ ЩЕ СНИМАТ ЛИ КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ СНИМАХА НАРОДА ЗА ДА ГО УВОЛНЯВАТ ОТ РАБОТА ,ЗА ДА НЯМА ВЯРВАЩИ ИЛИ КУЛМИНАЦИЯТА Е В ТОВА ,ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ВЯРВАЩИ В ТАЗИ ПАРТИЯ ДЕТО ВЪРШЕШЕ ТОВА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД И ТОРМОЗЕШЕ ВЯРВАЩИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД....
    ГОСПОД ДА Я ПРОСТИ ТАЗ ПАРТИЯ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И...
  • 18 Да ще има!

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майло":

    И изтребители и кораби и подводници! Така се правят избори в окупираната ни държава! Все едно ще избират шеф на НАТОто!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове