Отидете към основна версия

10 Февруари, 2022 19:30, обновена 10 Февруари, 2022 19:30 4 818 116

Радев: Въпросът защо закъсняват изтребителите от САЩ е към Борисов

  • румен радев-
  • президент-
  • емил ефтимов

Ангажиментът на държавното ръководство към развитието на въоръжените сили трябва да е постоянен и целенасочен, а не да се изчерпва с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение, заяви президентът

Снимка: Пресцентър

Трябва веднъж завинаги да спрем да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев в отговор на журналистически въпрос по повод предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Държавният глава се запозна днес с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г., който беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите на президента най-голямата заплаха за националната сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили и оттук на съюзните ни ангажименти.

Ангажиментът на държавното ръководство към развитието на въоръжените сили трябва да е постоянен и целенасочен, а не да се изчерпва с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение. „Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече върху хората в армията, върху новите технологии и иновациите“, каза още Румен Радев. Декларацията на новото правителство, че националната ни сигурност ще се гради върху конституционните задължения на Българската армия да бъде подплатена с ясни ангажименти, ясни виждания и подкрепа как точно ще бъдат развивани и осигурявани въоръжените сили, призова президентът.

Кризата в Украйна създава заплаха за сигурността не само на България и нашия регион, а на цяла Европа. Това е криза с глобални измерения. Там диалогът се води на най-високо ниво между САЩ и Русия, НАТО и Русия, Европейския съюз и Русия, заяви президентът в отговор на въпрос и открои позицията на България като част от международните усилия за намаляване на напрежението. Румен Радев посочи, че всички трябва работят така, че да се избегне военното решение и да се търси такова по дипломатически път, където са фокусирани и усилията на международната общност.

Помолен да коментира идеята за създаването на батальонна бойна група под българско командване в НАТО, държавният глава отбеляза, че това няма да реши проблемите на сигурността ни, но изграждането ѝ е важно, защото показва, че можем заедно да работим с нашите съюзници и да демонстрираме способност за реакция в случай на криза.

Помолен да коментира информацията, че доставката на първите осем изтребителя Ф-16 за българските ВВС ще закъснее, президентът отбеляза, че това поставя на изпитание не само личния състав, но и създава рискове България да загуби въздушен суверенитет и възможност да охранява сама въздушното си пространство, което е и част от въздушното пространство на НАТО. „Въпросът ще закъснеят ли и защо, може да зададете на министър-председателя Борисов и неговото правителство, при какви условия и с какви клаузи са сключвали този договор“, допълни Румен Радев.

Държавният глава поздрави военнослужещите и цивилните служители във въоръжените сили за постигнатото през годината в предизвикателна обстановка: „Проблемите продължават, но хората работят при изключително напрежение, за да компенсират липсата на достатъчно ресурси, все още със остарялата морално и физически техника, остават и проблемите с липсата на достатъчно личен състав“, заяви Румен Радев. Президентът призова и за продължаване на предприетите действия за повишаване на мотивацията и за издигане престижа на военната професия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 107 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове