Днес в село Реселец организират празник на прочутия у нас и по света с уникалните си вкусови качества реселешки воден лук. Той е изключително сладък и може да се яде не само като добавка към салата, а и като основна храна, разказва бТВ.
Другото му име е "реселешко сирене". Освен това, казват, че е много лековит. Тази година реколтата е повече от богата.
В момента е времето да се сплита реселешкият лук. С какво е прочут у нас и по света? С това, че като го ядеш, ревеш, но не защото е люто, а защото е толкова сладък, че може да се хруска като ябълка.
„Лукът ни е много сладък, използваме го най-вече за лучници, за мръвки, кой каквото иска, Сега ще го омешаме с домашните мръвки и ще направим малко друсано“, казва местна жителка.
Лукът се отглежда само в село Реселец. От незапомнени времена. Добра почва, чиста вода и много, много труд се иска, за да стане баш лук. Но най-важното е всеки ден да се полива за големи и сочни глави. Копае се с миниатюрни мотички.
„Първо се сее семето и се сее на лехички пролетта и вече на първи юни го садим, става на разсад, навели сме се доста и си копаем лука, два или три пъти се копае, с тия мотички, но мен са ме учили и с лъжица“, казва Цветана Маринова.
„Това са моите мотичета, ще уча с тях и моите снахи да копаят“, показва Боянка Христова.
Най-хубавият лук се сплита в оранжерията, преди да стигне до пазара.
„Вземаме три връзки от сезал и с тия връзки имаме дясно, средно и лево и слагаме главичката“, коментира Иванка Тодорова.
„Една сплитка тежи девет-десет килограма, ако я прави баба Донка, може и 15 да стигне“, допълва още тя.
Цената на едро и дребно е като миналогодишната - 4 лева за килограм сплетен лук, и 3,50 лева, ако е насипен. По-скъп е от обикновения заради трудоемкостта.
„Трябва да бъде навън на проветриво място и си го имаме и до април месец, даже някой път и до май. Но ако не го съхраняваш правилно, е до Нова година“, посочва Наташа Тотова, производител.Цветана Пенкова показва реселешки лучник с прочутия реселешки воден лук, чушка и всякакви видове подправки. Всички го ядат и за мезе, и за наяждане.
„Тази година сушата не ни обърка реколтата, защото ние го поливаме с изворна вода, затова той е най-сладкия лук в цялата държава. Освен това той е с много витамини, така че той действа антигрипно, може да го ядете като ябълка, като лимон, защото той гони всички вируси“, коментира Полина Крачунова, кмет на село Реселец.
Тази вечер на площада в селото с прочутия реселешки воден лук ще се вдигат наздравици, ще се пее, ще се опитват вкусни манджи и ще вия кръшни хора. Празникът се провежда за 16-а година.