19 Октомври, 2024 09:00 981 9

Реселешкият лук гони всички вируси

  • реселец-
  • лук-
  • вируси

Другото му име е „реселешко сирене“

Реселешкият лук гони всички вируси - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Днес в село Реселец организират празник на прочутия у нас и по света с уникалните си вкусови качества реселешки воден лук. Той е изключително сладък и може да се яде не само като добавка към салата, а и като основна храна, разказва бТВ.

Другото му име е "реселешко сирене". Освен това, казват, че е много лековит. Тази година реколтата е повече от богата.

В момента е времето да се сплита реселешкият лук. С какво е прочут у нас и по света? С това, че като го ядеш, ревеш, но не защото е люто, а защото е толкова сладък, че може да се хруска като ябълка.

„Лукът ни е много сладък, използваме го най-вече за лучници, за мръвки, кой каквото иска, Сега ще го омешаме с домашните мръвки и ще направим малко друсано“, казва местна жителка.

Лукът се отглежда само в село Реселец. От незапомнени времена. Добра почва, чиста вода и много, много труд се иска, за да стане баш лук. Но най-важното е всеки ден да се полива за големи и сочни глави. Копае се с миниатюрни мотички.

„Първо се сее семето и се сее на лехички пролетта и вече на първи юни го садим, става на разсад, навели сме се доста и си копаем лука, два или три пъти се копае, с тия мотички, но мен са ме учили и с лъжица“, казва Цветана Маринова.

„Това са моите мотичета, ще уча с тях и моите снахи да копаят“, показва Боянка Христова.

Най-хубавият лук се сплита в оранжерията, преди да стигне до пазара.

„Вземаме три връзки от сезал и с тия връзки имаме дясно, средно и лево и слагаме главичката“, коментира Иванка Тодорова.

„Една сплитка тежи девет-десет килограма, ако я прави баба Донка, може и 15 да стигне“, допълва още тя.

Цената на едро и дребно е като миналогодишната - 4 лева за килограм сплетен лук, и 3,50 лева, ако е насипен. По-скъп е от обикновения заради трудоемкостта.

„Трябва да бъде навън на проветриво място и си го имаме и до април месец, даже някой път и до май. Но ако не го съхраняваш правилно, е до Нова година“, посочва Наташа Тотова, производител.Цветана Пенкова показва реселешки лучник с прочутия реселешки воден лук, чушка и всякакви видове подправки. Всички го ядат и за мезе, и за наяждане.

„Тази година сушата не ни обърка реколтата, защото ние го поливаме с изворна вода, затова той е най-сладкия лук в цялата държава. Освен това той е с много витамини, така че той действа антигрипно, може да го ядете като ябълка, като лимон, защото той гони всички вируси“, коментира Полина Крачунова, кмет на село Реселец.

Тази вечер на площада в селото с прочутия реселешки воден лук ще се вдигат наздравици, ще се пее, ще се опитват вкусни манджи и ще вия кръшни хора. Празникът се провежда за 16-а година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    2 7 Отговор
    Могу сиган в туй рИселец.
  • 2 Хм,

    7 3 Отговор
    Яжте денонощно лук и чесън и никакви вируси и хора няма да ви доближат!
  • 3 Град Козлодуй

    2 2 Отговор
    Благодаря
  • 4 Последния Софиянец

    5 8 Отговор
    По време на измислената пандемия, от СЗО забраниха яденето на чесън и пиенето на ракия първак. Защо ли? Питайте Пфайзер
  • 5 иванчо

    3 2 Отговор
    Яжте лук за да ви е здрав като чук.
  • 6 Хари

    3 1 Отговор
    Тоя лук става евентуално само за салата и за нищо друго. При готвене (топлинна обработка) става на слуз/пихтия заради голямото си водно съдържание. Вкусовите му качества са никакви и въобще не може да се сравнява с класическия кромид лук, оня с плоските глави. Не бол лютял ... ми затова е ЛУК, за да люти. А не да мирише на блато и тиня като водния лук.
  • 7 Пешо Кюстендилецо

    2 1 Отговор
    Тва е ашлама бе утманье, не е кромид лук. Луко се сади от арпаджик. Като пукаш яко лук и смръдиш сичко бега на два метра от тебе. Нема как да се заразиш от вируси.

    Коментиран от #9

  • 8 любопитен кръшкач

    3 0 Отговор
    Ако ям толкова лук,ще мириша на кош за отпадъци. Женките ще странят от мене.
  • 9 ИЯДУСАНУ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо Кюстендилецо":

    Абе арпаджик, все е кромид лук. Водния е една от разновидностите на кромид лук. Както вече писах - става само за салата. Затова някои му викат и салатен лук. За никакъв друг чеп не става. Аз и за салата не го използвам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове