Отидете към основна версия

5 265 20

За средната класа България остава номер 1

  • романенко-
  • ваканционни имоти-
  • пазар-
  • русия-
  • лужков

- Господин Романенко, колко време ще отнеме възстановяването на пазара на недвижими имоти в световен мащаб?

- Мога да изкажа само субективното си мнение, което се базира на проведените през последните месеци пътувания в САЩ, Бразилия, Колумбия, Ирландия, Украйна и България, разбира се. Следващите две години може да ги охарактеризираме като бурни времена.

В Бразилия и Колумбия наблюдаваме висока инвестиционна активност, независимо че бразилският пазар много наподобява този на Русия, дори в някои случаи и на България, от гледна точка на финансовите инструменти и лихви по кредитите. До момента инвестициите в Бразилия надвишават тези за цялата 2009 г. В Ирландия ситуацията е по-различна. Там всичко се продава наполовина. Независимо че пеят и тандуват, местният пазар не е в добро състояние.

В Русия се наблюдават положителни тенденции. В Москва покупко-продажбите вече достигнаха до критичното си ниво. Рязко се увеличи количеството на сделките в бизнес сегментът. Пазарът на бизнес и луксозно строителство все още е слаб.

- Какъв е профилът на руския купувач на недвижими имоти в България?

- Когато говорим за представителите на средната класа, България остава държава номер 1 от гледна точка на достъпност и комфорт за руския потребител. Статистически 80% от руснаците, които придобиват имоти в България, са на възраст над 40 години и повече от 80% имат или собствен бизнес, или заемат длъжността „топ мениджър” в дадена компания. България се явява добра дестинация, защото позволява на представителите на средната класа, купувайки имоти, да решат няколко важни задачи. Първата е възможността да почиват на морския бряг, което в Русия недостига. Второто е шансът дадената инвестиция да се капитилизира след време, особено след влизането на България в Шенгенската зона. Последното, но може би най-важното е, че страната ви предлага най-добрите условия на руснаците независимо от тяхната възраст. Необходими са минимални изисквания, за да могат пенсионерите да живеят в България. Затова е естествено, че дори хора от средната класа, купувайки имот, мислят и за своите деца, които да прекарат там лятото, и за родителите си, които да живеят постоянно. Нито една страна не може да предложи подобен пакет.

Смятам, че с течение на времето количеството на хората, които ще купуват имоти, не само по морето, но и в други райони на страната, също ще се увеличава. Места, които предлагат балнеология например, все още не са достатъчно оценени и маркетирани в Русия.

- Какви фактори трябва да са налице, за да купува руският клиент имоти в България с цел инвестиция?

- Три са ключовите фактори за всеки предприемач. Първият е за колко време ще се възвърне инвестицията. Вторият е какви са гаранциите и третият е степента на комфортност. В случай, че става дума за инвестиция в размер над 500 000 USD е необходимо допълнително проучване. Що се отнася до големите проекти, то те се решават на политическо и икономическо ниво.

- И един по-страничен въпрос. След свалянето на Лужков от кметския пост, руските анализатори се разделиха на два лагера по отношение на чуждестранните инвестиции – едните считат, че те ще намалеят, а другите – че ще се увеличат. Вашето мнение? И как това ще повлияе на цените на имотите в Москва?

- Мисля, че със смяната на кмета на Москва инвестиционната активност ще се увеличи. Не е тайна, че за да излезеш на московския пазар, трябваше да имаш доста добри контакти и това се отнасяше не само за руските, но и за чуждестранните бизнесмени. Така че смяната дава големи надежди на много инвеститори.

По отношение на цените – Москва е държава в държавата. До началото на кризата равнището на свободните офис площи беше не повече от 1%. По време на кризата достигна 18%. Сега се върна на нива 7-8%, което е добре.

Текст и снимки:
Милена Богданова
milena_7@bulinfo.net

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини