Last news in Fakti

10 Ноември, 2010 09:58 5 259 20

За средната класа България остава номер 1

  • романенко-
  • ваканционни имоти-
  • пазар-
  • русия-
  • лужков

- Господин Романенко, колко време ще отнеме възстановяването на пазара на недвижими имоти в световен мащаб?

- Мога да изкажа само субективното си мнение, което се базира на проведените през последните месеци пътувания в САЩ, Бразилия, Колумбия, Ирландия, Украйна и България, разбира се. Следващите две години може да ги охарактеризираме като бурни времена.

В Бразилия и Колумбия наблюдаваме висока инвестиционна активност, независимо че бразилският пазар много наподобява този на Русия, дори в някои случаи и на България, от гледна точка на финансовите инструменти и лихви по кредитите. До момента инвестициите в Бразилия надвишават тези за цялата 2009 г. В Ирландия ситуацията е по-различна. Там всичко се продава наполовина. Независимо че пеят и тандуват, местният пазар не е в добро състояние.

В Русия се наблюдават положителни тенденции. В Москва покупко-продажбите вече достигнаха до критичното си ниво. Рязко се увеличи количеството на сделките в бизнес сегментът. Пазарът на бизнес и луксозно строителство все още е слаб.

- Какъв е профилът на руския купувач на недвижими имоти в България?

- Когато говорим за представителите на средната класа, България остава държава номер 1 от гледна точка на достъпност и комфорт за руския потребител. Статистически 80% от руснаците, които придобиват имоти в България, са на възраст над 40 години и повече от 80% имат или собствен бизнес, или заемат длъжността „топ мениджър” в дадена компания. България се явява добра дестинация, защото позволява на представителите на средната класа, купувайки имоти, да решат няколко важни задачи. Първата е възможността да почиват на морския бряг, което в Русия недостига. Второто е шансът дадената инвестиция да се капитилизира след време, особено след влизането на България в Шенгенската зона. Последното, но може би най-важното е, че страната ви предлага най-добрите условия на руснаците независимо от тяхната възраст. Необходими са минимални изисквания, за да могат пенсионерите да живеят в България. Затова е естествено, че дори хора от средната класа, купувайки имот, мислят и за своите деца, които да прекарат там лятото, и за родителите си, които да живеят постоянно. Нито една страна не може да предложи подобен пакет.

Смятам, че с течение на времето количеството на хората, които ще купуват имоти, не само по морето, но и в други райони на страната, също ще се увеличава. Места, които предлагат балнеология например, все още не са достатъчно оценени и маркетирани в Русия.

- Какви фактори трябва да са налице, за да купува руският клиент имоти в България с цел инвестиция?

- Три са ключовите фактори за всеки предприемач. Първият е за колко време ще се възвърне инвестицията. Вторият е какви са гаранциите и третият е степента на комфортност. В случай, че става дума за инвестиция в размер над 500 000 USD е необходимо допълнително проучване. Що се отнася до големите проекти, то те се решават на политическо и икономическо ниво.

- И един по-страничен въпрос. След свалянето на Лужков от кметския пост, руските анализатори се разделиха на два лагера по отношение на чуждестранните инвестиции – едните считат, че те ще намалеят, а другите – че ще се увеличат. Вашето мнение? И как това ще повлияе на цените на имотите в Москва?

- Мисля, че със смяната на кмета на Москва инвестиционната активност ще се увеличи. Не е тайна, че за да излезеш на московския пазар, трябваше да имаш доста добри контакти и това се отнасяше не само за руските, но и за чуждестранните бизнесмени. Така че смяната дава големи надежди на много инвеститори.

По отношение на цените – Москва е държава в държавата. До началото на кризата равнището на свободните офис площи беше не повече от 1%. По време на кризата достигна 18%. Сега се върна на нива 7-8%, което е добре.

Текст и снимки:
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 манипулация

    25 13 Отговор
    МАНИПУЛАЦИЯ, МАНИПУЛАЦИЯ и пак МАНИПУЛАЦИЯ, Ало тук да не е манипулационна."За средната класа България остава номер 1" , че то в България има ли въобще средна класа, според мен има 5% богати и 95% бедни.....

    Коментиран от #4

  • 2 много харесваме рускините

    49 5 Отговор
    Бедни хорица са руснаците които купуват в България, няма какво да се лъжем. Качествения руснак бяга от всичко бившо съветско а ние си оставаме 16 -та республика советовь. Тоя приказва глупости и лъже като селки кръчмар щото така му отърва. Явно в русия обаче има хора дето му се връзват на акъла.
  • 3 манипулация

    31 4 Отговор
    Малка грешка съм допуснал, то ставало въпрос за средната класа в Русия, закъдето нямам кой знае какви наблюденим ,но като се има впредвид че е меката на комунизма и соц-а се съмнявам да има средна класа. Който е с партията е богат, другите се делят на бедни и много бедни.Преди две години бях в Москва за седмица и по това което видях в метрото и по улиците на този колкото богат, толкова и беден град-столица силно се съмнявам че има средна класа. Хората приличаха на зомбита, сиви безизразни физиономии, всеки си гледа в земята и бърза за някъде.
  • 4 qwerty

    4 26 Отговор

    До коментар #1 от "манипулация":

    има руската средна класа
  • 5 Я стига

    30 2 Отговор
    Държава в държавата ,която всеки месец екзекутират по един свой журналист ???! Каква класа , каква средна ? Това е гнусна пошлост /
  • 6 Геновев

    23 5 Отговор
    Дорогие минипулирующие!...
    Бегайте другаде, ние тук ще ви предлагаме само високи цени. За вас евтино само в Туркие и Испаниата, а некои руси си купуват и по гръцко и хамериканско...
    Тук има болни хора които продават на цени като в Малибу.
    Вие ако държите все пак можете да се нахендрите, на слаба държава с прости управляващи, остатък от българи и скоро преобладаващи мургавели.
    Честито на всички печеливши!
  • 7 bubblehead

    7 26 Отговор
    Тук се е събрала представителна извадка от българската лудница за резил да се покажем на руснаците... нямало средна калса ни в България ни в Русия... комунизъм имало още па тука па там... давайте все така другари и ми се обадете след 10-20 години ако тоя начин на мислене не ви докара до финансовата крива круша, щото капитализма не прощава толкоз глупост... за разлика от комунизма които по мое скромно мнение изчезна яко като дим и тука и там ама не знам може и да вирее още по някои кратуни и тук и там...
  • 8 до горното заблудено

    20 3 Отговор
    Ти не си много умен нали, знаеш си го.
  • 9 таваришь

    3 18 Отговор
    яжте ми кура ха ха ха шибани, комплексирани и продажни българи ха, ха , ха
  • 10 paralax

    29 3 Отговор
    Какви руснаци, дядовци и внучета бълнувате уважаеми господа строители. Със съзнанието, че моето скромно мнение ще ви дойде като безплатна консултация, ще ви кажа, че вашите упражнения върху кратък разказ представлявят един сън в лятна нощ, нищо повече и ще ви кажа защо. Това лято за пореден път почивах в слънчев бряг. За 10 дни така и не чух руска реч. Какво ми беше чудно, независимо че се считаме за исторически свързани нации, особено когато се касае за рускините, с изненада установих, че те твърдо са сменили дестинацията. За какво става въпрос? Последните 2 години работих в Кипър и ще ви кажа,че там през лятото от руснаци не можеш да се разминеш, 30% вече от градовете са руски, има руски фирми , руски ресторанти, руски хотели, банките назначават с изричното условие - да знаеш руски език, а кипърците бързат да научат руски език (знаете че са бивша английска колония), а отношението към руснаците е като към богове, не мога да кажа същото за англичаните и по-късно ми стана ясно защо, англичаните се тълпяха пред ресторантите и упорито изчисляваха по табелите с менютата по-евтината оферта и се бутаха на 2-3 места, където цените бяха с по 10 цента по-евтини, а обикновените рускини не подбираха и оставяха сметки с минимум 2-3 водки и както се хвалеха келнерчета с бакшиши над 50Е. Тук е мястото да си зададем въпроса - Защо нашите туристически и строителни "Корифеи" останаха с пръст в гъз?
    Не е трудно и аз ще отговоря вместо тях, защото моето мнение се базира на личните ми наблюдения и в същото време аз нямам интерес да манипулирам когото и да било. Първото нещо е сезона - тука е 3 месеца , в кипър - 6. Второ - транспорта - Докато Москва и Лондон - София е около 200-250 Е билета, то "тъпите кипърци" са си уредили билети на самолетните линии по 80Е през сезона ( а наште пичове през сезона вместо да намаляват цените на транспорта ги вдигат ха-ха-ха).
    Трето: Ще кажете - Да ама тука цените на имотите са по-евтини.
    Моля? Аз не чух добре. Един колега си купи тристаен апартамент в Никозия, не точно в центъра - около 1000м, ама Лозенец ряпа да яде и на каква цена мислите - 80 000Е за 120 кв.м. с огромна тераса. Ще кажете - да ама тука кредитите са по-добри.
    -Моля повторете, че пак не чух. Кредита, който той получи беше с 4.7% лихва от Cyprusbank. Няма грешка - 4.7%- някой да е сънувал тука такава лихва? Това са само някои щрихи, които нахвърлям тука. Така че... проблема си е ваш , вие можете да си пишете... но дали някой ви вярва е друг въпрос и това, което тука описах е само върха на айзберга.
  • 11 Bai Ivan

    25 1 Отговор
    Bravo Paralax ,ce nameri sili i turpenie da im go
    obiasnis i opises cvetisto na balamurite.
    Naposleduk si povredix psixikata da ceta maloumni
    pisania i psevdoteorii v zastita na NEOPRAVDANO
    VISOKITE ceni na imoti v nasata mila socialisticeska
    tatkovina.Kazval sum go ,no ste povtoria pak--
    brokeri ,xvastaite se na realna rabota..
    Rozovia film svursi..ide Baba-zima i glad ste mori
    dobituka..
  • 12 Брокер у Атрес

    5 16 Отговор
    Нее верно че таа година нема русняци у наз. Има даже ногу, яз бех кумандировка у Кранево до Албена това лето оти там продавааме два апартамента у затворен кумплекс. Купиа ги ени рускини младички таквиа и они си каниа цело лето некви цигани там и си пиаха и си изкараа ногу убаво и викат тука ногу ни аресва и па че додем у друго лето. Начи тава що пишеш номер 10 не е верно и пажеш. Яз са се прибрах у Софеа и тука има ногу зделки от нажте рода от Брезник и Трън и даже от целио Перник си купуваа апартаменти у Лулин оти цените паднаа и стана ногу изгодно да купете апартаменти.Я знам повече от теб от сам завръшил унесесето а ти само си одил насам натам.
  • 13 инжинер

    5 7 Отговор
    да бе да. 80 к евро за апартман в никозия? 4.7% лихва? ми то аз тогаз да продавам тук и да хода там?
    ДА БЕ ДА!
    и не забравяйте, господа, САМО НОВО СТРОЙТЕЛСТВО с качествена локация, развита инфраструктура трябва да се купува. да не се излъжете да купите в старите квартали с градинки площадки и паркинги.
    друго си е НОВОТО строителство, дето отстоянията са макс 2 метра, с по 1-2 квадрата райграс пред входа, без тротоар, но затова пък няма къде да си оставиш колата. че детето няма къде да играе- дреме ти, важното е да НОВО строителство.
  • 14 bubblehead

    4 11 Отговор
    Ако не изскочи някои Паралах , да заобяснява как в Кипър е по-евтино , па в Берлин също, ама да знаш само точно в центъра до бранденбургската порта се намират ампартаменти по-евтини от Люлин... Е няма да го бъде ако не изскочи някои такъв....и после що не сме сериозни!? Амчи дръжте се по-сериозно и вие бе другари!? Ама-ха!
  • 15 абв

    2 11 Отговор
    Морето не в София нито в Дупница.Бил той 5 дни на море и видял руснаци или не видял. Много важно.Тук и по време на кризата се строи и се продава предимно на руснаци.Руснаци който не са от най бедните руснаци които и бизнеса си искат да прехвърлят в България защото и на тях им е омръзнало от путин и от путкини работи.Да сте живи и здрави.
  • 16 до абв

    5 0 Отговор
    и на теб това ти харесв ?! Да си заобиколена/о от руснаци ?! Ужас и то в 21 век. потвърждение че във \варна хората са пирамидосани в главите.
  • 17 eba4

    0 3 Отговор
    Лижи ми гъза.
  • 18 М. Х.

    3 1 Отговор
    До номер "13". 4.7% лихва е напълно вероятно. Това че в България го няма, не означава че го няма и в други държави. Например в Швейцария средната ипотечна лихва е 2.25% до 3% за жилища. До колкото за ново строителство в Б-я до някъде си прав, но само визуално ката се погледне. 80% от новите сгради са построени от неквалифицирани стоители, т.е. общаци от пътя, които казват че са МАЙСТОРИ. Напр. познат ми е един от едно село, мъж който преди 4г. замина за Варна да строи кооперации. Човекът няма никакви знания в областта на строителството, но строи ката хваща 19-20г. ромски пишлемета, които сега се учат. Накрая се продаваха ап. на кв.м. от 1200€, добър външен вид, но некачествена работа. А за строителя, това беше Джак-пота!
  • 19 юя

    1 1 Отговор
    До 17 Май на тебе по лесно ти влиза в гъза отколкото в главата
  • 20 A

    2 0 Отговор
    Балонче, стига се пъна да не стане - пук - като с големия балон. :-) Паралакса си дава мнението а ти се заяждаш.

    Иначе коментарите ти ме развеселяват. Да взема да направя едно изследване базирано на теб как надеждата крепи човека.