Отидете към основна версия

4 950 13

И общините ще влизат в частни имоти без решение на съда

  • закон-
  • отчуждаване-
  • метро-
  • път-
  • частен имот

Общините вече ще могат да стават собственици на частни имоти, без да чакат заповедите за отчуждаване да влязат в сила. Това предвиждат промени в Закона за общинската собственост, гласувани в парламента на второ четене вчера. Съкратената процедура ще се прилага за обекти от "първостепенно значение". Според гласуваните текстове такива са "общински пътища, метрополитени, трамвайни трасета, улици, сметища, заводи за третиране на отпадъци, гробищни паркове и др. обекти - публична общинска собственост".

И в момента законът позволява частни имоти да се отчуждават в името на общински нужди, но сега процедурата значително се съкращава. Вече дори и да се жалва в съда, собственикът няма да може да спре багер, който разчиства място за важен проект. Общинските съвети само трябва да определят в годишните си програми за управление кои обекти са първостепенни и ако има подробен устройствен план (ПУП), който предвижда да се гради такъв обект, работата по него веднага може да започне, което означава и незабавно отчуждаване на имоти.

Така собственици на имоти няма да могат да спират строителство на сметище, шосе или ново гробище от първостепенно значение, ако обжалват размера на обезщетението. Работата по проекта ще си върви успоредно със съдебното дело, а ако Темида постанови, че искът е основателен, общината ще плати допълнителна компенсация.

Промените предвиждат засегнатият собственик да получи обезщетение за времето от отнемането на имота му до влизането в сила на заповедта за отчуждаване. Подобно на Закона за държавната собственост е предвидена и методика за изчисляване, по която ще се определи компенсацията. Например, ако става въпрос за земеделска земя, потърпевшият ще бъде обезщетен с толкова, колкото би получил, ако продаде продукцията си. При горите пък сумата ще е равна на тази, която собственикът би взел от продажба на дървесината.

Възможно е обезщетението да е не в пари, а с равностоен общински имот в същото землище. Това ще става само когато се отчуждават незастроени земеделски земи и гори. Ако общината се забави с обезщетяването повече от 6 месеца, собственикът има право да поиска отмяна на заповедта за отчуждаване. Законът обаче праща ощетения да си търси правото в съда.

Миналата година депутатите приеха подобни поправки и за държавната собственост. Те позволяват на държавата, когато е инвеститор, да влиза предварително в имоти, когато там ще се изграждат магистрали, далекопроводи или други обекти от национално значение. Мотивът е, че иначе работата много се забавя, защото недоволни от отнемането или от размера на обезщетението собственици атакуват заповедите за отчуждаване в съда.

 

ОБЯСНЕНИЕ
Юристи обявиха, че приемането на текстове, според които инвеститорите могат да влизат във владение на имота, преди да е приключила процедурата по отчуждаване, е много спорно. Миналата година зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева увери, че мярката не противоречи на конституцията. "Самото право на частна собственост не е абсолютно. Фактът, че е предвидено отчуждаване, показва, че това не е сред абсолютните права така, както правото на здраве, на труд, личната неприкосновеност и т.н.", коментира тогава тя.

БЪРЗАНЕ
Промените в законите за държавната и общинската собственост имат за цел да ускорят усвояването на средства от еврофондовете при строителството на големи инфраструктурни обекти. Още в Закона за държавната собственост миналата година се приеха текстове, които да ускорят процедурите. Например, ако става въпрос за имоти - частна общинска собственост, те ще стават безвъзмездно собственост на държавата веднага след като решението на МС бъде обнародвано в "Държавен вестник". Собствениците, чиито имоти подлежат на отчуждаване, пък няма да се уведомяват лично, както досега, а чрез съобщение в "Държавен вестник" или на място в общината.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини