Last news in Fakti

4 Февруари, 2011 11:44 4 946 13

И общините ще влизат в частни имоти без решение на съда

  • закон-
  • отчуждаване-
  • метро-
  • път-
  • частен имот

Общините вече ще могат да стават собственици на частни имоти, без да чакат заповедите за отчуждаване да влязат в сила. Това предвиждат промени в Закона за общинската собственост, гласувани в парламента на второ четене вчера. Съкратената процедура ще се прилага за обекти от "първостепенно значение". Според гласуваните текстове такива са "общински пътища, метрополитени, трамвайни трасета, улици, сметища, заводи за третиране на отпадъци, гробищни паркове и др. обекти - публична общинска собственост".

И в момента законът позволява частни имоти да се отчуждават в името на общински нужди, но сега процедурата значително се съкращава. Вече дори и да се жалва в съда, собственикът няма да може да спре багер, който разчиства място за важен проект. Общинските съвети само трябва да определят в годишните си програми за управление кои обекти са първостепенни и ако има подробен устройствен план (ПУП), който предвижда да се гради такъв обект, работата по него веднага може да започне, което означава и незабавно отчуждаване на имоти.

Така собственици на имоти няма да могат да спират строителство на сметище, шосе или ново гробище от първостепенно значение, ако обжалват размера на обезщетението. Работата по проекта ще си върви успоредно със съдебното дело, а ако Темида постанови, че искът е основателен, общината ще плати допълнителна компенсация.

Промените предвиждат засегнатият собственик да получи обезщетение за времето от отнемането на имота му до влизането в сила на заповедта за отчуждаване. Подобно на Закона за държавната собственост е предвидена и методика за изчисляване, по която ще се определи компенсацията. Например, ако става въпрос за земеделска земя, потърпевшият ще бъде обезщетен с толкова, колкото би получил, ако продаде продукцията си. При горите пък сумата ще е равна на тази, която собственикът би взел от продажба на дървесината.

Възможно е обезщетението да е не в пари, а с равностоен общински имот в същото землище. Това ще става само когато се отчуждават незастроени земеделски земи и гори. Ако общината се забави с обезщетяването повече от 6 месеца, собственикът има право да поиска отмяна на заповедта за отчуждаване. Законът обаче праща ощетения да си търси правото в съда.

Миналата година депутатите приеха подобни поправки и за държавната собственост. Те позволяват на държавата, когато е инвеститор, да влиза предварително в имоти, когато там ще се изграждат магистрали, далекопроводи или други обекти от национално значение. Мотивът е, че иначе работата много се забавя, защото недоволни от отнемането или от размера на обезщетението собственици атакуват заповедите за отчуждаване в съда.

 

ОБЯСНЕНИЕ
Юристи обявиха, че приемането на текстове, според които инвеститорите могат да влизат във владение на имота, преди да е приключила процедурата по отчуждаване, е много спорно. Миналата година зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева увери, че мярката не противоречи на конституцията. "Самото право на частна собственост не е абсолютно. Фактът, че е предвидено отчуждаване, показва, че това не е сред абсолютните права така, както правото на здраве, на труд, личната неприкосновеност и т.н.", коментира тогава тя.

БЪРЗАНЕ
Промените в законите за държавната и общинската собственост имат за цел да ускорят усвояването на средства от еврофондовете при строителството на големи инфраструктурни обекти. Още в Закона за държавната собственост миналата година се приеха текстове, които да ускорят процедурите. Например, ако става въпрос за имоти - частна общинска собственост, те ще стават безвъзмездно собственост на държавата веднага след като решението на МС бъде обнародвано в "Държавен вестник". Собствениците, чиито имоти подлежат на отчуждаване, пък няма да се уведомяват лично, както досега, а чрез съобщение в "Държавен вестник" или на място в общината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кампании

    9 1 Отговор
    Юридически понятия? Процедурите, възможно и юридическите термини в Европа са по-различни... Но не става въпрос само за този пример. което е най-тъжното във всичките кампании...
  • 2 ИРАКЛИ

    13 1 Отговор
    Ако става въпрос за важни строитилни неща и то да се
    усвоят европейски пари,ДА !,но така написано заглавие,
    че "общините ще влизат в часни имоти без решение на
    съда",какво може да разбере обикновенния човек!!!
    Ами, ще Ви го напиша:МАМЕНЦЕТО ВИ И КОМУНЯГИ МРЪСНИ
    ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СЕЕТЕ МИЗЕРИЯ.
    Да прощават организаторите на форума.
  • 3 БГ

    11 1 Отговор
    И после като идат в Страсбург ще има пак ние да плащаме за глупостите на държавата.
  • 4 Крушето

    10 0 Отговор
    Само през трупа ми ще си ми вземат имотеца в гробищен парк Варна-Запад!
  • 5 ИРАКЛИ

    8 0 Отговор
    Как можахте да сложите тази снимка.Къща на средно
    нахранения българин и гръмкия форум"общините ще властват"........Няма да обиждам пак наследниците
    на гадната партия,ама поне мъничко се ориентирайте
    вече е 2011 г.отдавна мина масовизацията и другите
    Ваши термини: На доизживяване,отчуждаване трябва
    сериозно да изчистите от речника Ви !
  • 6 А в Америка...?

    9 4 Отговор
    Дали има запознати когато трябва там да се прокарва магистрала от щатско значение дали държавна институция може да се пребори със собственика на земята и да му я отчужди.... Защото строяща се магистралата както е права от много километри изведнаж трябва да заобиколи съответното ранчо и пак да продължи права много километри. Защото в закона им е написано че собствеността е неприкосновенна.Значи държавата не е над човека,и не може законите да се пишат в угода само и единствено на държавния администратор.Но какво да се прави там едни юристи са писали законите тук други.Иначе и двете държави са правови...Но нашата изглежда че е по-правова.И до колко държавата служи на човека или човека служи на държавата с така приети закони в двете държави,може да сравните всеки за себе си? Там има и други "нелицеприятни" правови случаи сравнени с нашия правов ред.Бабичка живееща в кооперация под наем в Манхатън да плаща символичен наем за днешно време защото има дългосрочен договор с наемодателя да живее до края на живота си при такава цена на наема... И няма сила която да може да я изхвърли законно или да и увеличи наема,било тя съдебна,държавна,общинска,мутренска или комунистическа...няма!Какво ли би станало ако там въведем нашите юридически и икономически закони,дали ще издържат колкото нас? И какво би станало със собственика на ранчото по пътя на магистралата и бабичката наемател? Какво би станало с държавата им?
  • 7 Весел Патилан

    5 0 Отговор
    Сан Суси - дворцов ансамбъл в стил рококо, който се намира в Потсдам, Германия.През 1745 г. архитектът Георг Венцеслаус фон Кнобелсдорф започва работа по поръчка за лятна резиденция. Името "Сансуси" (безгрижност) е лайтмотив на кралските желания. През 1747 г. проектът е завършен.В един от ъглите му се намира останалата от това време вятърна мелница. Кралят искал да я купи от собственика и да я разруши за да не нарушава идеалната форма на парка на двореца. Мелничарят не се съгласил и пруския съд защитил тогава неговото право на частна собственост.Сега там се пие бира и гражданите на Берлин с гордеят със законите си.
  • 8 Daniela

    3 2 Отговор
    Е, щом става въпрос да се вземат европейските пари - няма как! Нали от тези пари си купуват мутрите, които ни управляват имотите и колите, пък и бизнеса им върви. Пък народа - той както винаги просто мълчи...
  • 9 ss

    2 3 Отговор
    ГЕРБ = на комунизъм
    който още не е разбрал това е пълен кретен
  • 10 Просто

    12 0 Отговор
    Народа не просто мълчи, той просто говори глупости, просто прави глупости, просто вярва на глупости и просто си измисля глупости, защото просто е прост.
  • 11 аслан

    0 2 Отговор
    Е, Борисов е комунистическа подлога, то това е ясно, както и цялата ГЕРБ.
    Мизерията с отчуждаването е не толкова във факта, че принудително ти отнемат имота, а че това с което те компенсират не покрива изобщо продавната стойност на имота ти. Преди доста години на един познат му отчуждиха къща на Тодор Александров заради метрото, като го "компенсираха" с две двустайни панелки в Обеля.
  • 12 По-добре мъртъв

    2 0 Отговор
    Според гласуваните текстове такива са "общински пътища, метрополитени, трамвайни трасета, улици, сметища, заводи за третиране на отпадъци, гробищни паркове и др. обекти - публична общинска собственост".-Такъв закон дори при тоталитарния комунизъм нямаше. И понеже предходните кметства, общини и правителства ошушкаха всичко-за да има за днешните т.н. политици се хвърлят на купената с честен труд земя.
  • 13 DIV

    0 0 Отговор
    Zashto ne si spretnem edna grajdanska voina. Mnogo mi e meraka da si postreliam po gadove