Отидете към основна версия

14 277 556

Изгодно ли е да купувате жилище с ипотечен заем

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • тошев
Снимка: Shutterstock

Несъмнено понижаването на лихвите беше основният акцент през 2017 г. в сферата на ипотечните заеми. Прогнозата е, че през тази година може да се очаква лек ръст в лихвените нива по този вид кредити. Това обаче не трябва да плаши домакинствата, тъй като на практика ако има такова повишаване,

месечната вноска по заема няма да се увеличи с повече от 20-50 лв.

„Ако се сбъднат прогнозите за покачване, очакванията са то да е минимално в рамките между 0.2 и 0.5 процентни пункта. Т.е. от сегашните нива да има повишение до 3.3% - 4.5%. Това обаче като промяна на месечната вноска по кредита означава между 20-50 лв. Не смятам, че това е сериозно и би застрашило семейния бюджет”, каза за imot.bg кредитният консултант Тихомир Тошев. Според него реално повишаване на лихвените проценти по ипотечните кредити може да има през 2019 г.

Към началото на 2018 г. средната месечна вноска, която плащат кредитополучателите е между 600 лв. и 700 лв. за страната, а за София – между 800 лв. и 900 лв.

Що се отнася до 2017 г. във всичките 28 областни града пазарът на ипотечно кредитиране беше по-добър в сравнение с година по-рано, като от тях 10-те най-големи формираха ръст в броя на отпуснатите заеми за покупка на жилище.

„Най-честият срок, за който се вземаха подобни заеми

през 2017-а, беше между 20 и 25 години. Наблюдаваме обаче и ръст на периода за връщане между 25 и 30 години. От него се възползват по-млади хора, които са в началото на кариерното си развитие. Доходите им не са още толкова високи. Предпочитат да изтеглят за малко по-дълъг срок, но да имат по-ниска месечна вноска, въпреки, че оскъпяването е повече. Разликата при единият и другият срок на изплащане е средно около 100 лв.”, пояснява Тошев.

Безспорно през изминалата година се повиши и процентът на

покупката на жилище в етап на строеж с ипотечен заем

Кредит за такъв имот може да се вземе след като обектът има Акт 14. Много важно е клиентите да отчетат фактора време от вземането на кредита до влизането им в новия имот, особено ако живеят под наем. Причината е, че се получават няколко месеца, в които клиентът трябва да плаща и вноска по ипотечния заем, и наем за жилището, в което живее докато се нанесе в новия си дом.„Този момент е много важен. Повечето пъти съветваме клиентите да теглят и да договарят основното плащане да е след Акт 15, първо за да могат да получат добра оценка, тъй като Акт 15 гарантира това, че е завършен имотът и второ да скъсят периода, в който ще трябва да плащат едновременно и наем и вноска по кредита.

Добрата новина е, че строителните предприемачи са гъвкави и договарят с купувачите схеми, които да устройват и купувача, и строителя.

Рефинансирането остава актуална тема

Близо 15% от новоотпуснатите ипотечни заеми на година са кредити за рефинансиране. Основната причини е сериозният спад на лихвите. Това кара много хора да рефинансират кредитите си при значително по-добри условия. Основно става дума за кредити, теглени в периода 2005-2008 г., макар в последно време да се забелязва, че подобна операция извършват и кредитополучателите на заеми теглени в периода 2010-2013 г., когато лихвените нива бяха около 5.5%. Хората, които плащат лихви над 4.5% е добре да разгледат възможностите за рефинансиране, съветват специалисти.

Две са основните момента

които желаещите да придобият имот с ипотечен кредит през 2018 г. трябва да имат предвид. Първото е да намерят правилния имот, който отговаря на техните финансови възможности и бюджета, който са си определели. Второто е да намерят най-изгодния кредит на пазара, да разгледат повече оферти, да ги сравнят, да преценят плюсовете и минусите на всички допълнителни продукти към всеки ипотечен кредит, касаещ най-вече застраховките и когато се уверят да изберат погасителен план и такава вноска, която да не застрашава семейния бюджет. „За хората с по-ниски доходи, не повече от 30% от въпросните доходи, трябва да отиват за месечна вноска по погасяване на ипотеката. При тези с по-високи доходи процентът може да се повиши до 40% от месечните доходи”, пояснява Тошев.

И 2018 г. може да се прогнозира, че ще бъде много активна по отношение на ипотечните заеми. Това се дължи от една страна на факта, че има много купувачи, а от друга – лихвените нива по този вид кредити остават стабилни, което също е мотивиращ фактор за клиентите да предпочитат да купят имот със заем.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини