Last news in Fakti

5 Декември, 2023 16:37 3 195 138

Броят на ипотечните заеми достигна 14-годишен връх

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • размер-
  • бнб-
  • георги ангелов

Това трябва да е "червена лампа" за БНБ

Броят на ипотечните заеми достигна 14-годишен връх - 1
Снимка: Shutterstock

Ипотечните кредити растат с 19,2%, което е най-високият темп на растеж от над 14 г. насам. Това би трябвало да е червена лампа за регулатора (БНБ), коментира икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. Още повече че високият растеж на ипотеките преди десетилетие и половина не завърши добре – след бума на ипотеките последва бум на лошите кредити.

БНБ също предупреждава, че тенденцията на вдигане на лихвите ще влоши финансовото състояние на кредитополучателите и съветва банките “да се придържат към консервативна политика при осъществяване на кредитната си дейност". Явно обаче банките не се съобразяват с тези съвети. Което е логично – не е работа на банките да управляват макроикономически и системни рискове. Това е работа на БНБ.

Прекалено висок растеж на кредитирането може да създаде нов източник на инфлация. Имаме такъв пример през 2007-2008 г., когато инфлацията в България беше изключително висока, докато в еврозоната беше ниска. По онова време точно бързият растеж на кредитирането в България помпаше инфлацията.

Прави впечатление, че кредитирането не е равномерно. Кредитите за бизнеса растат едва с около 7%, докато потребителските кредити се увеличават с близо 11%, а ипотечните кредити растат с 19,2%. Банките дават приоритет на заемите за домакинствата и отпускат по-малко кредити за реалната икономика. Обаче по този начин се помпа еднократно потреблението, а инвестициите остават на заден план.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Черноземски

    30 4 Отговор
    Теглете, че не останаха апартаменти. И да не обръщате внимание на това, че 40% от жилищата са празни, а страната намалява с 70 000 души на година. Винаги е по-добре да набуташ парите в тухли с кредит за 20 години, от колкото да си инвестираш в облигации или акции.

    Коментиран от #5

  • 2 БнНБ

    28 0 Отговор
    Ние сме политкоректни и пазим бизнеса на мафията , която инвестира в строителството
  • 3 хикс

    32 3 Отговор
    Много имат да изплащат .Кредита винаги има знак минус отпред , така че трябва да се връща .Имотите са огромен балон и вече всички разбраха .Сега въпроса е колко бързо досетливите ще се отърват от имота и съответно кредита , който иначе тежи 20 години .Банките си закачиха на кукичката рибките и сега само ше прибират парички .Акъла на много народ ще дойде късно . Вече има спад на цените , в Пловдив е 20 % засега . Прочутия Тонкин , не знам дали се откачи , но беше много я закъсал с кредитите .В Банско върви реклама на апартаменти за по 22 000 евро , желаещи няма .

    Коментиран от #6, #134

  • 4 фАНТОМасс

    8 2 Отговор
    С какво ли купува бат Бойко ? С кюлчета или с пачки !
  • 5 Оракулът от Омаха

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Владо Черноземски":

    Рискът идва от това, когато не знаеме какво правиме
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 "Кредит Маркет ООД"

    4 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 8 Всеки гледа да не изтърве келепира

    12 3 Отговор
    Зема бетон с идеята по натам да го продаде на друг баламурник за повече пари🤪🤣
  • 9 инвеститор

    7 4 Отговор
    Повечето българи са си собственици на панелките без кредити. Наследство от социализма. над 85 %. Другите не ги знам какви ги вършат ама постоянно мрънкат.

    Коментиран от #11

  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    18 2 Отговор
    Празника на банкерите и рибарите е на една дата !

    познайте защо ?

    Ловят шарани (по нашемо балъци)
  • 11 Вуй

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "инвеститор":

    Мрънкячи и неудачници винаги е имало и ще има/наш ривере плачков/.Честит празник на именяците които празнуват днес и на всички позитивни хора само хубави неща

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аз Кочо

    15 3 Отговор
    Това се нарича кредитен балон.
    Браво, сега освен жилищен балон има и кредитен.
    Това е добре защото се очертава черен петък за много кандидат купувачи
  • 14 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Вуй":

    Тук в обедната ли го измисли?
  • 15 Аз Кочо

    21 4 Отговор
    Празните имоти в София са 239 000 от 700 000 единици или около 30 пр
    В бг празните имоти са 43 процента.
    През последните години в София са построени 130 000 единици и още толкова са в строеж. Населението на София е намаляло с 20 000 човека за последните 3 години.
    89 процента от българите притежават един имот а 9 пр. повече от един имот. България е на второ място в света по най бързо намаляващо население. В бг няма имиграция и дори афганистанците минават транзит. 80 пр живеят в панел.
    Но ентусиазирани инвеститори все още не липсват.
    Те обаче намаляват прогресивно от март 2022.
    Сделките в София се сриват с 20 процента сумарно за третото тримесечие на 23 спрямо третото тримесечие на 21. За останалите градове сривът е още по голям.
    Влоговете в някои банки носят 3 пр годишна лихва докато доходността от наеми е 2 пр. чисто, при положение че има постоянно наематели.

    Коментиран от #17

  • 16 Инвеститор

    21 3 Отговор
    Именно това е изкривяването на пазара на имоти в България. Набълбукаха куцо и сакато със пари и понеже финансовата култура на повечето е никаква и ги нагърмяха във строежи. Отделно играчите. Следват гърмежи на балони и така. София става гето , вместо да е европейски град. Банките не вдигат лихвите и балона се надува още. Ще гледаме сеири.
  • 17 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Аз Кочо":

    Я кажи колко са празните имоти и лоши кредити, че не сме разбрали

    Коментиран от #19, #21

  • 18 12345

    17 3 Отговор
    Ако се доверите(не ви препоръчвам) на стъкмистиката, то тогава излиза че, доста народ е безимотен или малоимотен и едвам оцелява в тази държава и единствената възможност за него е да тегли кредит с много трудни заробващи условия! Което е факт! При условие че, над 50% от жилищата са празни в БГ, при условие че, прогресивно намаляваме като население, при условие че, раждаемостта е на командно дишане(тоест почти никаква или минимална), при условие че, за последните 35 години над 3000 по-големи населени места изчезнаха, за по-малките да не говорим, за мен просто друга логика няма, а това са реални факти, стига човек да иска да ги види! Другото е лов и риболов на кредитни шаранчета! Честит празник на рибарите!

    Коментиран от #22

  • 19 Аз Кочо

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Можеш ли да скролваш, ако не не си за тук, ако да, дай малко надолу и прочети, ако можеш да четеш хахаха
  • 20 Мунчо

    7 2 Отговор
    Специално за България международните банки, с присъствие в страната, очакват през следващите шест месеца повишаване на лихвените проценти в страната, което да влоши качеството на заемите в България, т.е. ръст на проблемните заеми, както при кредитите за домакинствата, така и при тези за бизнеса. В момента те са на многогодишно дъно след тенденцията за спад в последните седем години.

    Коментиран от #23

  • 21 умен

    1 10 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    той само това знае. Ето под статия за пик на ипотечните кредити пак пише за "срив" на сделките. Две неща, които си противоречат напълно. И примери да му даваш от ежедневието си пак не вдява. И да му обесняваш, че 30% са празни по статистика а реално има наематели от години(частни лица или фирми) пак няма те разбере и ще каже, че това е официална статистика, която и той не знае как се води(какво ще рече празен имот?). Задължително ще ти каже и за щатите как паднали цените даже се разпродават сгради от инвеститор(фалирал) на 20% от себестойността. Тука щяло така да стане само дето вече от почти 1 година(може би и повече) пише за сривове а цените не мърдат. Ще се оправдае, че предишната криза цените падали плавно в продължение на 7-8 години, докато ударели дъно. Само дето в щатите вече са паднали тука още не мърдат цените. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще спомене и апартамента ми, който уж не го интересувал.

    Коментиран от #25

  • 22 умен

    0 7 Отговор

    До коментар #18 от "12345":

    върви да развиваш бизнес в Тутракан.
  • 23 умен

    3 9 Отговор

    До коментар #20 от "Мунчо":

    и аз го чакам това повишение на лихвите за следващите 6 месеца вече 8 (осем) години. Можеш сам да провериш новините преди ковид как щели да вдигат лихвите и после няколко месеца след това как го отлагат.

    Коментиран от #26

  • 24 умен

    3 5 Отговор
    За да не съм голословен.

    Коментиран от #27, #69

  • 25 Аз Кочо

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "умен":

    Празните имоти са ПРАЗНИ имоти.
    НЯМА СМЕТКИ ЗА ТОК И ВОДА.

    Има домоуправители навсякъде и вече никой не си затваря очите за нелегални наематели.

    Да има 19 пр. ръст на ипотеките за ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ГОДИНАТА

    Но трябва да четеш между редовете, което ти не правиш. Има РЪСТ НА ОБЕМА НА ИЗТЕГЛЕНИТЕ КРЕДИТИ И СПАД НА БРОЯТ ИМ. Тоест по малко балъци, но пък големи балъци .

    За щатите каквото съм казал може да се провери, но ти си много далеч от тези неща.

    От една година сделките се сринаха при положение че лихвите почти не са мръднали в бг, а като мръднат?!

    Цените още миналата година бяха с 2.5 пр надолу, номинално пак са надолу и има отстъпки от 10 -15 пр при сделка поне за сега.

    За твоят апартамент си мисля ежедневно, и се дерзая как си могат да купиш 100 м2 по документ които са реално 70м2, но пък с две бани.

    Също не ми дава мира мисълта дали е с кредит и ако да, докога ще имаш работа, защото Европа вече е в рецесия а тя рано или късно ще дойде на изолирания остров наречен България.
  • 26 Мунчо

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "умен":

    В бг всичко идва с закъснение от 8 до 12 месеца, няма да чакаш още дълго, а дори без повишение на лихвите сделките се запътиха надолу.

    Коментиран от #39

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 умен

    4 5 Отговор
    ето още един експерт преди 5 години (почти 6) кво е врачувал(кочо да не си бил ти?)

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Банкерче

    11 5 Отговор
    Панелките старо строителство са почти вечни като живот. Изплатени. Имат собственици и няма кой да ги бутне. Защо строите ново строителство със гипскартон и итонг и го продавате скъпо и прескъпо след като няма кой да купува ? Афганите няма да ви купят имотите. Следователно сте се набълбукали със бетон за нищо. Банките не си ли търсят парите е интересно.

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 умен

    3 8 Отговор

    До коментар #31 от "Банкерче":

    Ако питаш кочо, цената се определя от купувача т.е. за да е толкова скъпо има кой да купува. А панелките са остарели морално най-малкото. Това е като да караш каруца и да викаш за какво ми е мерцедес.

    Коментиран от #40, #44, #51

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 умен

    1 6 Отговор

    До коментар #26 от "Мунчо":

    статията прочете ли? Имаш ръст в БРОЯ и обема на ипотечните кредити.

    Коментиран от #48

  • 40 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "умен":

    Той се радва,че са го пуснали по рано от работа и затова пише щуротии

    Коментиран от #47, #60

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Аз Кочо

    12 3 Отговор
    цените в Канада са паднали с 15,6%,

    Сащ

    Продажби в сравнение с предишни октомври (исторически данни чрез Y Charts
    От 2022 г.: -14,6% от вече сринатите продажби
    От 2021 г.: -38,8%.
    От 2019 г.: -26,8%.
    От 2018 г.: -29,9%.
    Цени на нови къщи: -18% от пика (октомври 2022 г.), $409 300
    Цени на съществуващи къщи: -6% от пика (юни 2022 г.), $396 100
    Амстердам – 14%, в Лондон – 14%, в Мюнхен – 14%, в Сан Франциско – 11%, във Ванкувър – 11%, в Сидни – 11%, във Варшава – 9%. Стабилни дестинации като Хонконг също имат 7% спад“, за Швеция да не говорим

    Нашето правителство заема на 4.75-5 пр. .а търговските банки раздават ипотечни кредити на 2.6 пр.
    Същевременно потребителският кредит е на 8 пр.
    Защо, защото при неизпълнение по този кредит трудно ще си приберат парите обратно ако сте безработен, при неизпълнение на ипотечният кредит ви вземат имот и го прехвърлят на съдя изпълнител. Той от своя страна го продава на половин цена, както къщата на Милко Калайджиев, защото не му пука и им апще.много такива за продан. Банката обаче не е свършила с вас защото не си е прибрала цялата сума. Така че вие сте без имот и длъжник.
  • 44 Архитекта

    14 2 Отговор

    До коментар #37 от "умен":

    За панелките се бъркаш. Живея в панелка над 60 годишна. Изолация вътрешна. ТЕЦ. Топла вода и отопление без лимит. Устояла на Рихтер 7-ма степен. Разходите са нормални към ниски за отопление. Железобетон без компромис. При добро състояние на ВИК и елинсталации няма грижа. Новото строителство дали е проверено от времето както панелките ?

    Коментиран от #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 умен

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "Аз Кочо":

    т.е писал си въздух и си се надявал да хванеш дикиш.

    Коментиран от #53

  • 47 Адвокат

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Ма те неговите щуротии нямат край
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Мен

    6 2 Отговор
    Лихвите по депозитите които ЕЦБ налага важат за търговските банки които държат парите си в ЕЦБ на лихва. Това са лихвите които използват търговските банки за да определят лихвата по кредитите които отпускат

    2018 имаше вдигане на лихвите навсякъде по света но в бг те бяха по високи отколкото на запад Ти обаче пак не си разбрал

    Коментиран от #67

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дано мЪ разбереш

    6 0 Отговор

    До коментар #46 от "умен":

    Лихвите по депозитите които ЕЦБ налага важат за търговските банки които държат парите си в ЕЦБ на лихва. Това са лихвите които използват търговските банки за да определят лихвата по кредитите които отпускат

    2018 имаше вдигане на лихвите навсякъде по света но в бг те бяха по високи отколкото на запад Ти обаче пак не си разбрал
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 умен

    4 5 Отговор

    До коментар #51 от "Мен":

    цената се определя от производителя, под нея той просто фалира!

    Коментиран от #57, #65

  • 56 умен

    1 4 Отговор

    До коментар #48 от "Аз Кочо":

    прочети първата статия под тази статия!

    Коментиран от #58, #92

  • 57 Мен

    12 2 Отговор

    До коментар #55 от "умен":

    Точно така през 2009 фалираха "хиляди" производители по света и у нас.

    Купувача не се интересува от себестойност и от желанията и мечтите на продавача.
  • 58 Мен

    9 2 Отговор

    До коментар #56 от "умен":

    Ако не можеш да продадеш фалираш или си държиш имотчето за теб. Това е пазарната икономика.
  • 59 Мен

    5 2 Отговор
    Чудя се що ли се занимавам с теб?! ти не знаеш дори какви са видовете лихви на централните банки и коя на какво влияе.

    Коментиран от #61

  • 60 До вуй

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Интересно е ти откъде пишеш, да не са те съкратили. Няма да се учудя, това вече започна с ит-тата, скоро и с вас по обектите.
  • 61 умен

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "Мен":

    как да не знам кат сам завръшил УНСесето ве , аз да не се казвам Кочо

    Коментиран от #62, #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Тръпчо

    5 4 Отговор
    На Кочо му се разсърдиха че пише истина и го БАН. На ха
  • 65 Аз Кочо

    9 3 Отговор

    До коментар #55 от "умен":

    "цената се определя от производителя, под нея той просто фалира!"

    Цената се формира от различни фактори.
    Те се делят на две групи: себестойност и марж на печалба.

    Когато един голям производител е затруднен поради неблагоприятни фактори на пазара той има два варианта.

    1 да си намали печалбата (маржа на печалбата)
    както правят в момента строителите в сащ или
    2 да направи дъмпинг, губейки част от себестойността но елиминирайки конкуренцията и печелейки пазарно пространство

    Малка фирма може да си позволи само първото
    Ко не може тя фалира и на нейно място идва друга.

    Това се случи през 2009 до 1017.

    Това е икономическият цикъл.

    Сега пак ще случи, след години пак и пак и пак.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "Ти не си":

    Пед е срът си ти. Ще го повтарям под всяка повтаряща се статия за това как цените щели само да растат
  • 69 Аз Кочо

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "умен":

    Точно така, това е вярно, пак не разбираш как се оплиташ в твоите мечти и желания
    Да, през 2019 ЕЦБ каза че ще вдигне лихвите и го направи.
    От -0.5 пр. сега лихвата е на 4.5.пр.

    Освен това, нещо което сигурно не знаеш е че ЕЦБ си сви баланса с 1 трилион и 700 мл. За 1 година и продължава да тегли пари от обръщение и да ги изпраща като дом през комина.

    Дано разбираш какво се случва.

    Коментиран от #70, #76

  • 70 Спас

    4 5 Отговор

    До коментар #69 от "Аз Кочо":

    Димът ти е в главата Кочо

    Коментиран от #71, #73

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Нели

    4 2 Отговор
    Спасе ти еле си пиина шльокъ ицата ай мола ти съ иди си уегни
  • 73 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #70 от "Спас":

    Там има вятър,по скоро буря

    Коментиран от #74

  • 74 Костенур

    4 2 Отговор

    До коментар #73 от "Гост":

    При теб, между ушите темето и брадата няма нищо,това в най страшното
  • 75 @@@

    12 3 Отговор
    Който няма жилищен проблем статията е за забавление..По темата, в момента някои икономисти чакат срив на имотите, като този в БГ през 96 когато собственик беше държавата и някои хорица си закупиха ведомствените жилища с една заплата, ясно е че при новата реалност с банките и регулациите няма да е точно така.Но в света, примерно в САЩ 2009 имаше къщи по долар, стрували по 200 хиляди преди година, справка Детеойт.В БГ комбинацията от лоша демография+липса на закон за фалит на лицата+ яка финансова криза може да доведе, според мен до корекции от порядък 50-60%.

    Коментиран от #77

  • 76 Плачко

    3 4 Отговор

    До коментар #69 от "Аз Кочо":

    Най добрия начин да предвидим бъдещето, е като го създадем

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Приготви се за срив

    7 4 Отговор

    До коментар #76 от "Плачко":

    Мога да ти кажа и точната дата със спад около 80 %. Ще бъде рязко , а не както Кочо прогнозира. Дори той ще се изненада. Жалко за истеглилите кредит , лихвите ще се покачат с около 40-60% още в рамките на 01.01.2025 г. Жалко и за тези , които имат да продават, загубата им ще е огромна

    Коментиран от #79, #87

  • 79 Христо Стоичков

    6 4 Отговор

    До коментар #78 от "Приготви се за срив":

    Да злобееш срещу някого,значи не си постигнал нищо.Ти ривере се злобееш и се радваш някой да се провали.Ти само повтаряш едно и също и се радваш да има сривове и апокалипсиси,ти си продавач на страхове и негативност.За мен - от 25г. съм финансово независим и искам само здраве,колкото и да е клише.А тебе ще ти мине животеца в злоба и негативизъм

    Коментиран от #80, #82, #86

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 не скъпи В у й

    4 2 Отговор

    До коментар #79 от "Христо Стоичков":

    човека просто открехва широко затворените очи на Убразованите

    Коментиран от #85

  • 83 от околовръстното

    2 2 Отговор

    До коментар #81 от "Многострадалната Геновева":

    знаем знаем че изкарваш добри пари , халал да са ти
  • 84 Инфлуенсър в ютуб

    7 2 Отговор
    Кредитен консултант , активно препоръчващ набутването в имоти , това е нашето Вуйе
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Аз Кочо

    7 2 Отговор

    До коментар #79 от "Христо Стоичков":

    Защо мислиш че хората със спестени пари за покупка на имот на децата им или за тяхното образование, които са събирали с години трябва да платят цената за мизерията която сътвориха централните банки и правителствата които печатеха пари в продължение на 30 години за да поддържат изкуствено цените на активите?

    Защо мислиш че някой толуп който случайно е купил имот през 2012 на нормални цени трябва да се смята за гении в инвестирането, само защото е имал късмет Ане защото е имал познания.
    Как ти би се чувствал ако ти и обезценят спестяванията само за да поддържат търговииката на определен кръг хора.

    Знаеш ли колко би струвал един коптор ако централните банки си гледаха задължения а не манипулираха пазара?

    Защо един кредитор трябва да финансира безплатно един кредитополучател?

    За да ни говориш за справедливост трябва да влезеш под кожата на двете страни а не да гледаш от твоят камбанариика и да съдиш само в твоя полза.

    Коментиран от #88

  • 87 Банкер

    9 2 Отговор

    До коментар #78 от "Приготви се за срив":

    Вероятно сме колеги , и аз се чудя защо не казват истината на хората , че след задължителното ни приемане в еврозоната моментално се приравняват лихвите по кредитите с тези на ЕЦБ. Така или иначе това ще стане известно , поне да се предотврати ново "закопаване" на наивни душици
  • 88 Вътре в нещата

    7 2 Отговор

    До коментар #86 от "Аз Кочо":

    Многоуважаваният от нас В...... дали е наясно , че тия десетки милиарди в банката отдавна са раздадени като кредити. Отделно от това , смята ли този кредитен консултант, че хората с милиардите са толкова глупави , че ако беше изгодно да се купуват имоти , нямаше да са го направили до сега. Просто хората с парите не се подават на внушенията и манипулациите , които масово заливат по-недоучилите индивидуалности в нашето брутално лъгано "общество"

    Коментиран от #89

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Аз Кочо

    8 3 Отговор
    Целта да влезем е еврозоната е да може правителството да тегли кредит на ниски лихви, но си правят грешно сметката. Бг икономиката е далеч от тази на която и да е европейска страна
    Това което ще постигнат е да теглят на 4 пр. вместо на 4.75-5.
    Също така лобитата на ДС няма да чакат по границата техните тирове. Ще има и повече субсидии. На никой не му пука за ипотеките. В случай на фалити банките ще си прибират имоти.
    Ако обаче някой с потребителски кредит е безработен няма какво да приберат. Ит там и разликата в лихвите по потребителските и ипотечните кредити
  • 91 Аз Кочо

    7 3 Отговор
    Да иде В... да попита за Бъфет защо ли държи 157 млд. в кеш и бързо ликвидни активи а не купува имоти?

    За лихвите, дори да не влезем скоро в ЕЗ те няма да се задържат ниски. Рано или късно ще тръгнат нагоре
    Но дори на това ниво сделките падат както и броят на новоотпуснатите кредите.

    Коментиран от #93, #103

  • 92 До Умен

    7 1 Отговор

    До коментар #56 от "умен":

    Lupa bg

    28 ноември 2023

    През третото тримесечие на 2023 като брой новоотпуснатите жилищни кредити обаче намаляват с 2%. Това се случва на фона на продължаващото намаление на броя на имотните сделки. През третото тримесечие например годишният спад, регистрирани от Агенцията по вписванията, е стигнал 13% и броят им почти съвпада с този през същия период на 2011 г.

    Спадът на сделките е много по-голям от този на новоотпуснатите ипотечни кредити, защото от имотния пазар се изтеглиха хората с по-скромни възможности и останаха само онези, които разполагат с пари и с обезпечения за кредитите.

    Това което казах сто пъти.

    По малко глупаци но пък големи глупаци
  • 93 Свирчо

    2 4 Отговор

    До коментар #91 от "Аз Кочо":

    Стария Вуй добре е оградил нещата и не го интересува/но интересепа/ дали ще има спад и/или срив в имотите.Той добре е диверсифицирал нещата и само сгъва и слага в Жопчето

    Коментиран от #94, #100

  • 94 Вълкът от Волфстриит

    5 2 Отговор

    До коментар #93 от "Свирчо":

    Много инвеститори бяха добре диверсифицирани през 2008.
    От тогава Жопчетата им са още скъсани.

    Коментиран от #95

  • 95 Свирчо

    2 4 Отговор

    До коментар #94 от "Вълкът от Волфстриит":

    Точно в тия години не си знаех кинтите

    Коментиран от #96, #97

  • 96 Умрях от смях

    4 2 Отговор

    До коментар #95 от "Свирчо":

    В тия години баща ти ти е давал по два лева да си купиш снакс в училище, хахах
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 хикс

    6 2 Отговор

    До коментар #93 от "Свирчо":

    Многоуважаваният от нас В...... дали е наясно , че тия десетки милиарди в банката отдавна са раздадени като кредити. Отделно от това , смята ли този кредитен консултант, че хората с милиардите са толкова глупави , че ако беше изгодно да се купуват имоти , нямаше да са го направили до сега. Просто хората с парите не се подават на внушенията и манипулациите , които масово заливат по-недоучилите индивидуалности в нашето брутално лъгано "общество"
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Цензурата в бг

    1 3 Отговор
    Хахахаха
  • 103 Вуй

    3 4 Отговор

    До коментар #91 от "Аз Кочо":

    Айнщайн - сложната лихва е осмото чудо на света.Този,който я разбира - печели от нея,който не я разбира - я плаща.....ееехх дечкоо

    Коментиран от #104, #105, #106

  • 104 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #103 от "Вуй":

    Умен, прави ми впечатление че когато ти задам неудобен въпрос или ти отговоря на някоя глупост като например за ипотечните кредити твоето никче изчезва и започваш да пишеш под други такива.
    Кога още започнеш да ми отговаряш на въпросите без да се измъкваш като змиорка ни чул ни видял?

    Коментиран от #107

  • 105 Акциите също са хазарт

    6 2 Отговор

    До коментар #103 от "Вуй":

    Мога да ти кажа и точната дата със спад около 80 %. Ще бъде рязко , а не както Кочо прогнозира. Дори той ще се изненада. Жалко за истеглилите кредит , лихвите ще се покачат с около 40-60% още в рамките на 01.01.2025 г. Жалко и за тези , които имат да продават, загубата им ще е огромна

    Коментиран от #108, #109, #110

  • 106 Ей така питам, разхождайки се

    3 2 Отговор

    До коментар #103 от "Вуй":

    сложната лихва за твоите акции ли я броиш, май не си падал от високо , само катериш , но .... от високо най-лошо се пада, акциите са по-голям балон и от имотите
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Свирчо

    2 4 Отговор

    До коментар #105 от "Акциите също са хазарт":

    Ако още не си разбрал - аз не продавам, аз купувам.......

    Коментиран от #111

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #109 от "Свирчо":

    сега пък купувал ха ха ха , а бе ти наистина не си сам в главата
  • 112 и кво купуваш ?!

    4 2 Отговор

    До коментар #110 от "Вуй":

    чушки ?!!!
  • 113 До умен

    4 2 Отговор
    Вуй, прави ми впечатление че когато ти задам неудобен въпрос или ти отговоря на някоя глупост като например за ипотечните кредити твоето никче изчезва и започваш да пишеш под други такива.
    Кога още започнеш да ми отговаряш на въпросите без да се измъкваш като змиорка ни чул ни видял и започваш нова тема от глупава по глупава?

    Коментиран от #114

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Вуй

    1 5 Отговор

    До коментар #114 от "Вуй":

    И ако изкаж да знаиш , сам завръшил унцецето и сам ногу умен

    Коментиран от #117, #118

  • 117 Даскал

    4 2 Отговор

    До коментар #116 от "Вуй":

    Не зная колко сте умен господине, не ви познавам , но грамотността ви е нулева
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Аз Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #118 от "Вуй":

    Кой са правилните активи, които не са в балон?
    Защо Бъфет държи 157 милиарда в кеш?

    Коментиран от #122, #130

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Умен. Кога ще ми отговориш на това?

    7 2 Отговор
    Lupa bg

    28 ноември 2023

    През третото тримесечие на 2023 като брой новоотпуснатите жилищни кредити обаче намаляват с 2%. Това се случва на фона на продължаващото намаление на броя на имотните сделки. През третото тримесечие например годишният спад, регистрирани от Агенцията по вписванията, е стигнал 13% и броят им почти съвпада с този през същия период на 2011 г.

    Спадът на сделките е много по-голям от този на новоотпуснатите ипотечни кредити, защото от имотния пазар се изтеглиха хората с по-скромни възможности и останаха само онези, които разполагат с пари и с обезпечения за кредитите.

    Това което казах сто пъти.

    По малко глупаци но пък големи глупаци
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #122 от "Серко":

    Добре, а кои са правилните активи?

    Коментиран от #124, #131

  • 124 Вуй

    1 6 Отговор

    До коментар #123 от "Гост":

    Имотииииииииииииии , не го ли разбра до са , кво ме ядосваш

    Коментиран от #125

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Гост

    5 1 Отговор
    Хахахахахахаххаахахах
  • 127 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #122 от "Серко":

    А Бъфет що не купува имоти и акции СЕГА? За какво му е кеша? Сигурно ще претапицира имението или не му понася тоалетната хартия....
  • 128 Язе Сам

    6 0 Отговор
    Процентите всеки може да ги сметне, дайте брой ипотеки и обем на всички ипотеки, а не ми пускайте този линк в който пише кой колко пари търси.
    Ами напишете на пазара имотът седи от седем години.
    Това го има в САЩ.
  • 129 Работя

    4 1 Отговор
    във фирма която строи. На моя шеф - инвеститор, му излезе строежа на 660 евро за кв.м. Парцела е на обезщетение. Продава на 2000 евро на кв.м. Става въпрос за кв. Кр. вада. Като качество е средна хубост дори с материали от левчето.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Балък

    1 0 Отговор

    До коментар #123 от "Гост":

    не се отвара, ..гльо
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 любопитен

    0 2 Отговор
    130+ коментара.
    Явно много хора се вълнуват как жилищата ще поевтиняват. Според някой - внезапно.
    Но да погледнем и под друг ъгъл: Какво би станала ако парите поевтинеят? Внезапно?

    Коментиран от #137

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 внезапен отговор

    2 0 Отговор

    До коментар #133 от "любопитен":

    няма как да стане, дори и продавачите не искат тухли , а пари

    Коментиран от #138

  • 138 банкер

    2 0 Отговор

    До коментар #137 от "внезапен отговор":

    само Вуеко яде туули