Отидете към основна версия

5 352 7

Възхвала на грозотата: югославският архитектурен брутализъм

  • югославия-
  • сърбия-
  • архитектура-
  • дизайн

За едни той е великолепна архитектура, за други - истинска катастрофа: в годините след Втората световна война стилът архитектурен брутализъм завладява също и Титова Югославия

Зигзагообразни бетонни чудовища

Тези бетонни чудовища се намират в Конярник, предградие на Белград. Заради зигзаобразната им форма ги наричат "тестера" (в превод "трион"). Подобно на повечето сгради в Югославия в стил брутализъм и тези са строени през 1950-те и 1960-те години при управлението на Тито. Фотографът на Ройтерс Марко Джурица е автор на тази фотосесия.

Летяща чиния от стъкло и бетон

Йосип Броз Тито поема управлението в Югославия през 1945 и три години по-късно успява да извади страната от съветската сфера на влияние. Същевременно той се заема да възстанови разрушените през войната сръбски градове, залагайки едновременно на представителна и предизвикателна архитектура. Тази бетонна летяща чиния е построена през 1969 г. от архитекта Иван Щраус за музей на авиацията.

Декор за фантастичен филм

С ръста на населението нуждата от жилища в социалистическа Югославия нараства. Навсякъде в страната могат да се видят високи бетонни сгради, устремени към небето. Най-известни са кулите "Генекс", наричани още "Западната порта". Едната е висока 124 метра, има 30 етажа и 184 апартамента, а по-високата е на 39 етажа. Днес тя е необитаема, но по-ниската все още се използва като жилищна сграда.

Сграда или машина?

През 2018 г. Нюйоркският музей за модерно изкуство посвети собствена фотоизложба на бруталистичната архитектура, реабилитирайки по този начин един стил в архитектурата, който мнозина биха предпочели да не съществуваше. Клиниката "Дубрава" в Загреб, днес столица на Хърватия, прилича на голяма машина. Днес студентите от медицинските факултети ходят там на практика.

Умерена бруталистика

Музеят за съвременно изкуство в Белград е открит през 1965 година. Двамата архитекти Иван Антич и Иванка Распопович печелят публичния конкурс за проектирането на новата сграда. Музеят се намира сред зеленина и е един от по-умерените примери за бруталистична архитектура.

Възхвала на грозотията

Този жилищен комплекс в квартал "Нов Белград", на северния бряг на река Дунав, се намира недалеч от стария град на сръбската столица, където някога е живял Тито. По онова време проектът за тази сграда предизвиква истинска сензация - не само в Югославия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини