Last news in Fakti

15 Март, 2024 20:37 7 124 13

Новият най-голям музей в света

  • египет-
  • музей-
  • архитектура

Снимах го от високо в навечерието на откриването му

Дългоочакваният Голям египетски музей от дъблинското студио Heneghan Peng Architects беше заснет преди планираното му откриване в Гиза, Египет.

На снимките, споделени от Международната финансова корпорация (IFC), колосалната сграда, известна още като Музея в Гиза, е в рамка и е точно срещу пирамидите в Гиза.

Heneghan Peng Architects' проектът за музея обхваща 90 000 кв.м площ от 50 хектара, което го прави най-големият музей в света.

Той се строи за египетското Министерство на културата, за да приюти повече от 100 000 фараонски артефакта от Древен Египет и, наред с изложбеното пространство, ще има детски музей, конферентен център, аудитория, пространства за консервация и градини.

Плановете за дългоочаквания музей започнаха през 1992 г.

Плановете за Големия египетски музей бяха разкрити за първи път през 1992 г., когато бившият президент Хосни Мубарак отдели място на около два километра от трите пирамиди в Гиза за проекта.

Строителството започна едва през 2012 г., девет години след като дъблинското студио Heneghan Peng Architects спечели международен конкурс за проектиране на сградата с инженерство на британските фирми Arup и Buro Happold.

Студиото завърши бетонната конструкция на Големия египетски музей през 2015 г. и по това време откриването беше предвидено за 2018 г. Редица политически и икономически спънки обаче означават, че музеят остава неотворен.

Текущото очаквано отваряне е края на пролетта на 2024 г., според сайт на трета страна, документиращ напредъка на музея.

Снимките са публикувани от IFC, клон на Световната банка в частния сектор, след получаването на IFC EDGE Advanced Green Building Certification за сградата.

Това е първият музей в Африка, получил сертификат от програмата за награди, която отпразнува сгради, предназначени да гарантират ефективност на ресурсите.

Според IFC, Големият египетски музей го е получил за своя "ресурсно ефективен и климатично интелигентен дизайн и конструкция".

„Проектът е проектиран да отговаря на спецификациите за екологично строителство, което води до над 60% икономия на енергия и 34% намаление на потреблението на вода в сравнение с конвенционална сграда от същия размер и тип,” каза IFC.

„Музеят е предприел мерки за устойчивост, включително отразяващ покрив, външно засенчване за топлинен комфорт, ресурсно ефективно осветление и водни тела, в допълнение към използването на интелигентни измервателни уреди за консумация на енергия."

Музеят ще съдържа над 100 000 антики

След като бъде завършена, огромната колекция на музея от фараонски артефакти от Древен Египет ще включва антики от гробницата на цар Тутанкамон, показани изцяло за първи път от откриването им през 1922 г.

Ритуален кораб или "слънчева баржа" наречен корабът на Хуфу, който е бил заровен до Голямата пирамида през 2500 г. пр.н.е., също ще бъде показан.

Много артефакти ще бъдат изложени в 4000 кв.м постоянно изложбено пространство, което според Heneghan Peng Architects се равнява на "почти четири футболни игрища по размер".

Забележителна характеристика на проекта включва колосален входен атриум с голямо стълбище и 3200-годишна скулптура на египетския фараон Рамзес II.

Визуалните връзки с пирамидите в Гиза ще бъдат приоритетни навсякъде, докато проход с дължина два километра и ширина 500 метра ще води директно до комплекса.

След като бъде завършен, музеят ще вземе титлата на най-големия музей в света, по-голям от Лувъра в Париж, Франция, който обхваща 73 000 кв.м.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    2 5 Отговор
    Тези са болни.... египетски мумии... Ходете ги рекламирайте на някого другиго.

    Коментиран от #12

  • 2 "Кредит Маркет ООД"

    8 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 3 еуро - жидо - атлантик

    4 0 Отговор
    Авторката би ли обяснила какво значи "фараонски артефакта"? Защото според 10-те топ египтолози в света, титла на владетел "Фараон" в Египет НИКОГА НЕ Е ИМАЛО! Те са били Царе.

    Коментиран от #6

  • 4 Хахохи

    2 1 Отговор
    Добре, че миналата година бях в стария музей. Като от филмите за Индияна Джоунс беше вътре.
  • 5 тиквенсониада

    1 3 Отговор
    Тоз музей ще го призная само , ако го посети бат Бойко от Банкя ! Щото той не е много по музеите , а и по културата като цяло. Всъщност единствения му досег с КУЛТурата е , ако тя е ФИЗкултура - нещо със спорта / футбол и тенис / !
  • 6 Зайо Байо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "еуро - жидо - атлантик":

    Ами може би става дума за предмети свързани с ФАРАОНИТЕ в България , от началото на демокрацията , през 90-те години на 20-ти век. Тогава толкова ФИНАНСОВИ пирамиди се нароиха , барабар с фараоните си , които обираха парите на заблудените хора !
  • 7 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    България се превръща в най големият музей на празни имоти в света. На първо място в света сме с 39 процента празни жилища!
    Веднъж и ние да сме на първо място в света заедно с приза за най бързо изчезваща нация!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Щот лувъра загива

    0 1 Отговор
    Ми така е с макароните.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.