Last news in Fakti

5 Януари, 2020 16:21 5 347 7

Възхвала на грозотата: югославският архитектурен брутализъм

  • югославия-
  • сърбия-
  • архитектура-
  • дизайн

За едни той е великолепна архитектура, за други - истинска катастрофа: в годините след Втората световна война стилът архитектурен брутализъм завладява също и Титова Югославия

Зигзагообразни бетонни чудовища

Тези бетонни чудовища се намират в Конярник, предградие на Белград. Заради зигзаобразната им форма ги наричат "тестера" (в превод "трион"). Подобно на повечето сгради в Югославия в стил брутализъм и тези са строени през 1950-те и 1960-те години при управлението на Тито. Фотографът на Ройтерс Марко Джурица е автор на тази фотосесия.

Възхвала на грозотата: югославският архитектурен брутализъм

Летяща чиния от стъкло и бетон

Йосип Броз Тито поема управлението в Югославия през 1945 и три години по-късно успява да извади страната от съветската сфера на влияние. Същевременно той се заема да възстанови разрушените през войната сръбски градове, залагайки едновременно на представителна и предизвикателна архитектура. Тази бетонна летяща чиния е построена през 1969 г. от архитекта Иван Щраус за музей на авиацията.

Възхвала на грозотата: югославският архитектурен брутализъм

Декор за фантастичен филм

С ръста на населението нуждата от жилища в социалистическа Югославия нараства. Навсякъде в страната могат да се видят високи бетонни сгради, устремени към небето. Най-известни са кулите "Генекс", наричани още "Западната порта". Едната е висока 124 метра, има 30 етажа и 184 апартамента, а по-високата е на 39 етажа. Днес тя е необитаема, но по-ниската все още се използва като жилищна сграда.

Възхвала на грозотата: югославският архитектурен брутализъм

Сграда или машина?

През 2018 г. Нюйоркският музей за модерно изкуство посвети собствена фотоизложба на бруталистичната архитектура, реабилитирайки по този начин един стил в архитектурата, който мнозина биха предпочели да не съществуваше. Клиниката "Дубрава" в Загреб, днес столица на Хърватия, прилича на голяма машина. Днес студентите от медицинските факултети ходят там на практика.

Възхвала на грозотата: югославският архитектурен брутализъм

Умерена бруталистика

Музеят за съвременно изкуство в Белград е открит през 1965 година. Двамата архитекти Иван Антич и Иванка Распопович печелят публичния конкурс за проектирането на новата сграда. Музеят се намира сред зеленина и е един от по-умерените примери за бруталистична архитектура.

Възхвала на грозотата: югославският архитектурен брутализъм

Възхвала на грозотията

Този жилищен комплекс в квартал "Нов Белград", на северния бряг на река Дунав, се намира недалеч от стария град на сръбската столица, където някога е живял Тито. По онова време проектът за тази сграда предизвиква истинска сензация - не само в Югославия.

Възхвала на грозотата: югославският архитектурен брутализъм


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    39 12 Отговор
    В караваните е по хубаво.
  • 2 dynamo

    43 5 Отговор
    То пък у нас една красота.... Само дето сме много модерни
  • 3 авто фен

    23 7 Отговор
    Много модернистична архитектура, но човек трябва да има сетива и естетична култура.
  • 4 авто фен

    17 5 Отговор
    Снимката под самоувереното заглавие" Възхвала на грозотията" е снимана след много години от построяването на блока и много далеч от оригиналния му замисъл.Представено е битовото преустройство с остъклени балкони, промяна на обемите с поставяне на абсурдни дограми като форма и цвят и т.н. Това загрозява оригиналната архитектура,която е много идейна, красива и модерна, дори на първо място нестандартна, но по принцип модерното бяга от стандарта,иначе не би било модерно.

    Коментиран от #5

  • 5 Хаджи хаджи Българин

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "авто фен":

    След война чиче, какво можеш да построиш! Дворци или покрив за семейството! Питай как стават тези неща! Експерти много като теб! Знаеш ли колко хора,са се радвали, " от стената да потече топла вода!

    Коментиран от #6

  • 6 авто фен

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хаджи хаджи Българин":

    Това за експертността е твое виждане. Но като че ли този стил се утвърждава 20-30 години след войната,а не непосредствено след война, след войната са строени сгради в далеч по-класически стил и консервативен такъв. Нямам нищо против мнението ти, но то е неточно,а още по-малко информативно. А дворец пък не е символ на модерна архитектура през 20-ти век.
  • 7 БОЛНИ СРЪБСКИ МОЗЪЦИ

    3 5 Отговор
    ПОДОБНИ НА РУСКИТЕ...ИЗМИСЛЕН СВЯТ ОТ ОТКАЧАЛКИ...