Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 09:23 2 563 3

Продават една от най-известните сгради в бивша Югославия

  • хотел-
  • сърбия-
  • jugoslavija

Първоначалната цена на търга за хотел Јugоѕlаvіја е 27.1 млн. EUR

Продават една от най-известните сгради в бивша Югославия - 1
Снимка: Shutterstock

За продажба е обявен един от най-известните хотели в Белград – Јugоѕlаvіја. Причината имотът да излезе на пазара е, че компанията собственик на имота Dаnubе Rіvеrѕіdе има задължения към държавата.

Началната тръжна цена, обявена от сръбската Агенция за надзор по несъстоятелността, е 27.1 млн. EUR. Оценката на имота е 54.2 млн. EUR.

Строителството на хотел Јugоѕlаvіја започва след войната – през 1948 г. Изграждането му обаче е спряно за години, поради икономическата криза в западната ни съседка и „раздялата“ със СССР. Строежът продължава чак през 1960 г. Пуснат е в експлоатация през 1969 г. и е представен като най-големия и модерен хотел на СФРЮ. Влиза в ТОП 5 на най-модерните и големи хотели в Европа.

През 80-те и 90-те години на миналия век имотът постепенно запада. Част от него е използван от милицията на Аркан, а през месец май 1999 г. сградата е с големи поражения в резултат на две натовски ракети, които попадат в нея.

Реновиран, хотел Јugоѕlаvіја приема гости до 2006 г., когато е приватизиран. Появява се частен инвеститор с амбициозна цел да превърне обекта в модерен хотелски и жилищен комплекс с небостъргач. Това обаче не се случва, а в действителност част от стаите са реновирани и Јugоѕlаvіја се превръща в 3-звезден хотел, в който се отдават под наем и офиси.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    18 8 Отговор
    Натовски ракети?
    Стреляха по цивилни цели, убиваха деца, инвалидизираха майки и бащи. И никой не им потърси сметка.
    Гейфорци на сапун!

    Коментиран от #2

  • 2 Тамерлан

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Абдул от Кабул":

    от тебе ще стане хубава изтривалка
  • 3 ХАМОГИЛО

    3 1 Отговор
    Кой ли ще я купи ? Бойко или Делян ? Може да са взели пример от Цветан Василев , който се скри от НАШЕТО "ПРАВОСЪДИЕ" в Сърбия ! Все пак силно се надяваме скоро , а не някога , те да понесат отговорността за поразиите , корупцията и лъжите , които донесоха !