Отидете към основна версия

18 248 9

Цените на имотите повлияни от валутния борд и коронавируса

  • imot.bg-
  • цени-
  • жилища-
  • сделки-
  • валутен борд-
  • коронавирус
Снимка: М. Богданова ©

Темата за падането на валутния борд и влизането на страната ни в еврозоната продължава да провокира редица дискусии. Логично е евентуална промяна да доведе до ръст на инвестициите в недвижими имоти. „Не мисля, по-скоро спестяванията се обръщат в eврo, както и продажната цена. От години цените на недвижимите имоти се обявяват в евро, но често продажната цена се изплаща в лева по фиксинга на БНБ, който е 1,95583. Напоследък просто се наблюдава тенденцията продажната цената да се изплаща в евро, но тaкa или инaчe бизнecът прoдължaвa дa гeнeрирa лeвoвe. Кoнфликт би ce пoявил при един пo-виcoк вaлутeн курc, кoйтo би oбeзцeнил лeвa, но не набюдаваме тенденциия за финансова несигурност. Пазарът за недвижими имоти към момента е стабилен, а задачата на медиите е да ни плашат”, каза за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Даниела Грозева, пазарен експерт и управителна агенция „Веда Корект”.

Друг въпрос, който за момента няма пряко отражение върху пазара на имоти, но може да очакваме такова, е епидемията от коронавирус. Мнозина се питат какво ще се случи? „Днес един клиент за покупка на 3-стаен ново строителство се отказа от сделка поради съвети на негови близки, че заради коронавируса, може би ще се срине икономиката и най-добре е да изчака с покупката до юни”, казва Грозева.

“Около тази болест се създава егрегор и сега тя вече е навсякъде, или по-точно – по заглавията на медиите. Да, има карантина, затварят границите, държавата е принудена да отговори на тези слухове. Но това е толкова краткотрайно и моментно в сравнение с пазара на недвижими имоти, където има много дълги цикли, че отговорът ми е: коронавирусът няма да се отрази на пазара на недвижими имоти.

Хората ще продължат да се раждат и умират, да се женят и да се развеждат, ще се преместват в други градове в търсене на работа и обучение и т.н. и съответно ще се продават, купуват и наемат недвижими имоти. Скоро четох коментар на потребител под статия за цените на новото строителство: ”Не купувайте ново строителство, ако не искате да се разболеете от коронавирус, строителите доставят много материали от Китай”?!”, допълва тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Свързани новини