Last news in Fakti

18 Февруари, 2020 12:45 18 238 9

Цените на имотите повлияни от валутния борд и коронавируса

  • imot.bg-
  • цени-
  • жилища-
  • сделки-
  • валутен борд-
  • коронавирус
Цените на имотите повлияни от валутния борд и коронавируса - 1
Снимка: М. Богданова ©

Темата за падането на валутния борд и влизането на страната ни в еврозоната продължава да провокира редица дискусии. Логично е евентуална промяна да доведе до ръст на инвестициите в недвижими имоти. „Не мисля, по-скоро спестяванията се обръщат в eврo, както и продажната цена. От години цените на недвижимите имоти се обявяват в евро, но често продажната цена се изплаща в лева по фиксинга на БНБ, който е 1,95583. Напоследък просто се наблюдава тенденцията продажната цената да се изплаща в евро, но тaкa или инaчe бизнecът прoдължaвa дa гeнeрирa лeвoвe. Кoнфликт би ce пoявил при един пo-виcoк вaлутeн курc, кoйтo би oбeзцeнил лeвa, но не набюдаваме тенденциия за финансова несигурност. Пазарът за недвижими имоти към момента е стабилен, а задачата на медиите е да ни плашат”, каза за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Даниела Грозева, пазарен експерт и управителна агенция „Веда Корект”.

Друг въпрос, който за момента няма пряко отражение върху пазара на имоти, но може да очакваме такова, е епидемията от коронавирус. Мнозина се питат какво ще се случи? „Днес един клиент за покупка на 3-стаен ново строителство се отказа от сделка поради съвети на негови близки, че заради коронавируса, може би ще се срине икономиката и най-добре е да изчака с покупката до юни”, казва Грозева.

“Около тази болест се създава егрегор и сега тя вече е навсякъде, или по-точно – по заглавията на медиите. Да, има карантина, затварят границите, държавата е принудена да отговори на тези слухове. Но това е толкова краткотрайно и моментно в сравнение с пазара на недвижими имоти, където има много дълги цикли, че отговорът ми е: коронавирусът няма да се отрази на пазара на недвижими имоти.

Хората ще продължат да се раждат и умират, да се женят и да се развеждат, ще се преместват в други градове в търсене на работа и обучение и т.н. и съответно ще се продават, купуват и наемат недвижими имоти. Скоро четох коментар на потребител под статия за цените на новото строителство: ”Не купувайте ново строителство, ако не искате да се разболеете от коронавирус, строителите доставят много материали от Китай”?!”, допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боги

    20 2 Отговор
    Да обясним на неразбралите - който си има собствени жилища, земи, фабрики е собственик. Който няма - иска да има и за това е целия цирк . Само за сведение - собствеността върху земята във Франция се сменя на средно 70 години, във Ирландия - 550 години.
  • 2 Сериозно

    13 5 Отговор
    ли пазарен експерт чете коментари на хора под статиите и от това си изважда каквито и да било изводи?! Моля, не им давайте трибуна!
  • 3 zdravejte

    14 0 Отговор
    в квaртaл нa Coфия близo дo цeнтърa cтaвaт cтрaшни нeрeднocти. Блoк, кoйтo трябвa дa бъдe c 5 eтaжa вeчe e пocтрoил пoчти шecтия - уж ce вoди aтeлиe, нo нямa нищo cкoceнo - имa цял шecти eтaж. Прoвeркa дoceгa ни oт ДНCК имa (мaкaр и тe дa рaзпoлaгaт c гoлeми прaвoмoщия), ни oт oбщинaтa, ни oт oбщинcкия кмeт, кoйтo ce биeшe в гърдитe, чe нямa дa дoпуcнe нeрeднocти прeди избoритe. Cъceднaтa cгрaдa (кoятo e нa кaлкaн c тях) мeжду другo e cкoceнo, нo тoвa нe им прeчи дa cи прaвят шecти eтaж. Дoри мe e cтрaх дa излeзa oт aнoнимнocт дa кaжa кoя тoчнo e cгрaдaтa и къдe. Cтрaхувaм ce зa живoтa cи, зaщoтo други cтрoeжи зa нaй-мaлки нeщa им прaвят прoвeрки и ги глoбявaт. нo нeкa хoрaтa в БГ дa знaят, чe тe нe мoжe дa cи пocтрoят дoпълнитeлeн eтaж нa къщaтa нaпримeр, мaкaр и дa нe прeчи нa никoгo, a блoкoвe мoгaт дa cи прaвят дoпълнитeлни eтaжи и фoрмaлнo дa ги вoдят aтaлиeтa.
  • 4 Емигрирам завинаги от тоз кенеф

    15 5 Отговор
    Иначе живота ви отива напразно
  • 5 toz bil qko praF

    9 5 Отговор
    Благодарим Ви че тази истина лъсна на бял свят най на края !

    Не купувайте ново строителство, ако не искате да се разболеете от коронавирус, строителите доставят много материали от Китай
  • 6 Siriets

    9 4 Отговор
    Ще има голам сриф на цените на имоти при такива цени на стоки всеки втори е емигрант
  • 7 АдвоКамера

    22 4 Отговор
    Скоро балона трябва да се спука. Цените на имотите в България са силно завишени, а качеството на материали и труд е под всякаква критика! Осъзнайте се и За Бога - НЕ КУПУВАЙТЕ , ЧРЕЗ БРОКЕРИ!!!
  • 8 Гелрги

    7 2 Отговор
    Коронавируса ще удари сериозно цените на имотите ще се усети сериозно затруднение при плащането на дължимите вноски по ипотеките стигна цията е неизбежна и цените на имотите ще тръгнат сериозно надолу
  • 9 Балона

    6 0 Отговор
    Много идиоти има с пари тъп и прост народ който купува на 1000 Евро на квадрат проста и спрете да пълните гушите на то народ и на скапаните брокери осъзнаите се