Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 09:21 61 426 48

Цените на имотите след падането на валутния борд

  • imot.bg-
  • имоти-
  • жилища-
  • цени-
  • валутен борд
Цените на имотите след падането на валутния борд - 1
Снимка: М. Богданова ©

Темата за премахването на валутния борд и влизането на България в еврозоната през последните седмици е обект на широк коментар. Анализи се правят главно от финансисти и от неколцина икономисти. Обсъждат се различни варианти. Чертаят се сценарии как преобразуването ще се отрази на икономиката като цяло, по сегменти и най-вече върху джоба на българина. Какво обаче ще стане с цените на недвижимите имоти?

„Цените на недвижимите имоти в България се обявяват в Евро от много години. От тази гледна точка пазарът е презастрахован. По-скоро външно-политически са факторите, които влияят на ценовите нива на имотите и то в глобален план, като част от тази глобалност е и финансовата сфера и политиките на банките и фондовете, които контролират разпределянето и концентрацията на капитала”, казва за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Конфликт би се появил между спестяванията в лева и един по-висок валутен курс, който би обезценил лева. „Очакваме стресът от евентуалното падане на валутния борд в изчакване за навлизане в Еврозоната да накара много хора да инвестират в недвижими имоти, а други да обърнат спестяванията си в евро. Но така или иначе бизнесът продължава да генерира левове. Заплатите се изплащат в левове, т.е. ежемесечният приход ще продължи да се движи в левове и ако и ежедневно очакваме курсът евро-лев да се променя, това ще предизвика голяма финансова несигурност до тоталната смяна на валутата”, прогнозира инж. Перфанова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нормален

    116 30 Отговор
    Левовете в Евро, другото не е важно. Не чакайте последния момент!
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    58 26 Отговор
    България , на 6 морета .Бойко Борисов, Аспарух , Симеон 1 , Васил Левски ....и 6 милиона мишлета
  • 4 честито

    196 26 Отговор
    За бога братя, купувайте! Преди година позната си купи апартамент с 2 спални във Валенсия за около 120 000 евро при това доста набързо, тоест с малко гледане можеше да намери доста по-добра оферта. Скоро ще купува втори, с 3 спални за под 150 000 евро. От техните оферти съм забелязал следното - площта която цитират обикновенно е светлата площ на апартамента, а не таван, покрив, мазе, стълбища и идеални части. Цената е доста по-ниска от тази в София. Също така като излезеш от сградата има улици без дупки, паркове, градинки, чист въздух, училища, детски градини, широки тротоари и тнт, това на запад го имат за даденост. До няколко години и аз ще взема апартамент там, защото реших, че получавам много повече за парите си. Пък който иска може да живее в мизерия за по 1500-2000 евро на квадрат (това е реалната цена на чистата площ която брокерите и строителите ви убеждават, че е адекватна). На печелившите честито.

    Коментиран от #6, #16, #26, #27, #45

  • 5 Смях

    125 7 Отговор
    Инженер, не знам си коя, дава акъл по финанси, банкови курсове, валутни бордове и прочее. До кога у нас всеки ще прави това, което не му е работа? Като почнеш от най-горе...
  • 6 Инж.Ганев

    40 119 Отговор

    До коментар #4 от "честито":

    Изказваш се неподготвен. Покриви, тавани и мазета НЕ влизат в площта на продаван апартамент. Освен площта на апартамента, а това са помещенията, стените и терасите, се включва идеална част от стълбищната и асансьорната клетка. Не подвеждай хората.

    Коментиран от #8, #25, #39

  • 7 Брокер

    115 38 Отговор
    Хич не ми пука в какво са цените. Аз лапам в проценти от купувача и продавача! Взимам си от двамата за нещо, което не е мое, а работата дето върша я върши ВСЯКА адвокатска кантора за фиксиран хонорар и си залага името. Малко хора знаят, че ще платят 5 пъти по- малко на адвоката. Аз просто ще ви кажа, че това е имота, който ви трябва, нали трябва да одумкам будалите. Аз по-добре знам какво ви трябва, аз ще кажа кое да купите и ще разкажа такава история, че с кеф да скочите и двамата от 3 до 5% ВСЕКИ )))) ама така е- аз съм професионалист минал курс за манипулация, а адвокатите са някакви юридически факултети в университети. Друго си е да те хванат от автомивката, да ти изрежат ноктите, да те изкъпят и облекат и да те пуснат да ловиш шарани

    Коментиран от #19, #31

  • 8 Хахах

    103 13 Отговор

    До коментар #6 от "Инж.Ганев":

    Познат си купи Апартамент 104км получи реални 67 с вкл. Тераси...реална цена обявената + некви си 40% от горе...честито.....

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    97 15 Отговор
    Хайде сега всички бързо да си обърнете спестените левове в имот,че видите ли ще изгубите много ако не го направите.Всичко това е спеколации и ако някой им се хване ще е голям наивник.Да си купиш имот на висока цена с цел инвестиция вместо да си превалутираш спестените пари е голяма глупуст.Имотите се търгуват в евро и на всичко отгоре са с много завишени цените,а качеството никакво.Отделно има застой и спад на места така , че това не е момента за покупка.
  • 10 Майна

    59 10 Отговор

    До коментар #8 от "Хахах":

    Купих 102кв.м.Получих 67...ИДобре,че на 500€беше в Пловдив тогава.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Димитър Захариев

    71 13 Отговор
    "Гърция, България, Дания, Германия, Румъния и Обединеното кралство са страните, в които семействата са най-натоварени от разходите за жилище, докато тези в Малта, Кипър, Финландия, Ирландия, Естония и Франция са най-добре в рамките на ЕС."
    Бойкотирайте високите цени за коптори и кимизарници в София! За какво се плащат тези трудно изкарани пари?

    Коментиран от #29

  • 13 цв. и цач

    72 8 Отговор
    Всичко негативно взехме от развитите капиталистически наций ,от обезценяване на валута до телефонни и имотни измами горене на боклук в тец.
    Защо не взехме да препишем от конститицийте на Германия,Дания положителните неща.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 яна

    50 1 Отговор

    До коментар #13 от "цв. и цач":

    защото не знаем да пишем (напр. й)
  • 16 Кандидат софианец от стара загора

    56 21 Отговор

    До коментар #4 от "честито":

    Чакам балона да се спука от 2001г. но както е тръгнало в този живот това май няма да се случи

    Коментиран от #18, #28

  • 17 Супер

    47 8 Отговор
    Купувайте във Видин, цените започват от 30 000 лева за апартамент. Скоро ще поскъпнат.
  • 18 балон

    30 8 Отговор

    До коментар #16 от "Кандидат софианец от стара загора":

    повечето хора са така, запълват времето с писане по форумите колко е скъпо и колко е надут балона
  • 19 Минувач

    22 25 Отговор

    До коментар #7 от "Брокер":

    Глупост... Адвокатите нито предлагат, нито рекламират имоти, нито преговори водят. И други неща също не правят. И не са и наясно с пазара... Изобщо си в грешка и за едната и за другата дейност. Не си никакъв брокер
  • 20 Да да

    47 8 Отговор
    В България инфраструктурата е на африканско ниво. Какви квадрати в евра?!? Грозни квартали, градски транспорт и улици ...
  • 21 Pepe

    35 5 Отговор
    Е колко по скъпи да станат. Аде спрете се Европейци.
  • 22 Balgarin

    8 43 Отговор
    V Balgaria efin miliion raboteshti,znaeshti I mogeshti polucavat ot 7000 do 15000 lv.na mesez I kopuvat normalno gilishte,a neznaeshtite,nekadarnik I. Nemoogeshti govoryat za baloni.2025--2030 Zena na gilishte 2000--3000 metar kvadraten.

    Коментиран от #30

  • 23 PlimP

    40 5 Отговор
    щом ще затриват и Лъва, не е на добре работата
  • 24 Ха ха ха ха ха ха ха

    16 21 Отговор
    Само Евро, с лева може да се бърше отзад...
  • 25 До инженера с общ. Част

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Инж.Ганев":

    Ето за това сме така от профани инженерчета да вкарват сичко ....
  • 26 Испанията

    25 12 Отговор

    До коментар #4 от "честито":

    Би ли ми показал обява за тези пари в самия град Валенсия? Че аз ги следя обявите и под 2000 Евро много трудно излизат жилища там. Най-често 80 кв са 200+ к в Евро.
    Май за друга Валенсия става дума :)

    Коментиран от #35

  • 27 Испанията

    15 10 Отговор

    До коментар #4 от "честито":

    Би ли ми показал обява за тези пари в самия град Валенсия? Че аз ги следя обявите и под 2000 Евро много трудно излизат жилища там. Най-често 80 кв са 200+ к в Евро.
    Май за друга Валенсия става дума :)
  • 28 Tomorrow

    27 5 Отговор

    До коментар #16 от "Кандидат софианец от стара загора":

    Странно как си пропуснал последното пукане 2008-2012. Или явно не ти е изгодно хората да си спомнят/информират за това че има и тенденции на спад.
  • 29 Така е

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Димитър Захариев":

    само че Обединеното кралство не е в ЕС...
  • 30 Тия цени

    29 9 Отговор

    До коментар #22 от "Balgarin":

    са за имоти с роми или без роми във входа? Защото през 2035г болшинството от младите българи ще бъдат леко мургави и не виждам сила която да спре посевместната циганизация.

    Коментиран от #32

  • 31 Отегчен

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Брокер":

    Много си кух, да знаеш.
  • 32 като

    30 6 Отговор

    До коментар #30 от "Тия цени":

    пример за демографската ситуация мога да дам едно китно градче, в което не живеят роми. Та преди точно 10 години бе много трудно човек да намери свободно място в което и било заведение. Преди 5 години вече всичко бе доста запустяло, в центъра хора никакви, заведенията празни. А сега...Сега вече заведенията се посещават от роми живеещи в съседните села. та, след 15 години не виждам причина този процен да не се пренесе и в столицата.
  • 33 Опа

    24 0 Отговор
    Иии въобще не разбрах цените на имотите ще се вдигат ли или ще падат
  • 34 Агент

    38 5 Отговор
    Ама много сме податливи на манипулации това българите!
    Платят си предприемачите, медиите пишат как цените растат и ще растат. Брокерите си слагат няколко хилядарки отгоре за себе си, а гражданите търчат сбират кинти, теглят заеми и купуват скъпите и престъпи, маломерни жилища, и къде?!
    В София, този грозен, мръсен, неуютен град с тесни и разбити тротоари, и каруци по улиците, отровен въздух, липса на места за паркиране и т.н. Не, мерси, ще си платя, но за да видя красотите на Света! Няма да платя на алчните строители и инвеститори в сектора.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 700 лева

    11 2 Отговор
    Бойко каза - няма страшно. Аз, обаче, не че не му вярвам, но за по-сигурно ще си обърна заплатата в рубли. Така ще съм на далавера.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Не се залъгвайте

    11 3 Отговор
    На запад има данъци, яки и данъчните гонят до дупка. То не е само да го купиш...
  • 39 Пешо мистиката

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Инж.Ганев":

    Средно от апартамент плащаш 15 20 квадрата общи части по 1500 евро да ви е честито новодомци
  • 40 Alfa Romeo 159 TI

    18 4 Отговор
    Общо взето пак е без промяна мнението на хората (за коментиращите говоря, статията е без никаква информация). Тия дет чакат да купят плюят колко е скъпо в сф. и си хвърлят прах в очите за да се обосноват пред себе си за проспаното време. Говори се постоянно за цени по 1500-2000 евро, а нищо не се казва за цените от по 800-1000 евро. Лъжете себе си господа, един здраво стъпил на земята човек, няма как да се подведе по вашето мнение, което всъщност не е мнение, а просто избиване на комплекси!
  • 41 Alfa Romeo 159 TI

    20 4 Отговор
    А за тези, които твърдят, че след 15-20г. София ще е пълна с цигани, ще им кажа, че бъркат! София ще е пълна тогава с евреи, американци, канадци, турци и т.н. За добро или за лошо не цигани ни изкупуват територията! Мислете, недейте само да лаете...

    Коментиран от #44

  • 42 пост

    3 6 Отговор
    Щом има продажви на дадени равнища значи цените са такива, като има хора готови да платят дадена цена, това определя пазара. Другото са глупости, няма как всеки да си купи имот в добрия център, Изток, Иван Вазов или Лозенец. Сори, братя.
  • 43 гост

    17 3 Отговор
    Цените в София, Варна, Пловдив и Бургас ще растат още, навсякъде другаде ще падат сериозно. Вижда се отсега. И така ще е докато всеки който може се пресели в тези 4 града. Тогава ще има затишие пред буря :))))
  • 44 така е

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Alfa Romeo 159 TI":

    ромите не купуват, те само се увеличават в геометрична прогресия...Докато един момент залеят цялата страна, като цунами...

    Коментиран от #48

  • 45 Калоян Гроздев

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "честито":

    Живял съм цели осем години във Валенсия.
    Кажи ми в кой квартал на Валенсия са купили твоите познати?
    Направи сравнение със столица и столица : Мадрид - София.

    Коментиран от #47

  • 46 Viktor

    4 1 Отговор
    Като погледнете Флууд мап ще видите как България все пак остава повече извън потопа. Като следствие недвижимото ще поскъпва. И то много.
  • 47 От Валенсия

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Калоян Гроздев":

    Не знам колко време си живял във Валенсия,но за 60 хиляди евро + можеш да си купиш жилище годно за живеене с две-тре спални,а това да ми сравняваш София с Валенсия е просто смешно...София с разбитите плочки и кал или Валенсия с палмите,плажовете,морето и хубавото време.
  • 48 да ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "така е":

    рома не се разлива, а се пие. нема страшно - природата се грижи за всичко и най вече за нашето добро настроение. 😀