Отидете към основна версия

4 618 14

Как се живее в кралството на щастието

  • бутан-
  • живот-
  • туризъм

Бутан, малкото кралство в Хималаите със 770 000 поданици, е известно с това, че тук щастието е основно право, гарантирано по конституция

В долината на Пунакха

Зеленият цвят е може би най-характерният за пейзажите в Бутан. Както тук, в долината на Пунакха, където се отглеждат ориз и зеленчуци. Благодарение на отчасти субтропическия климат земеделците прибират реколта до три пъти годишно. Всички те работят предимно за задоволяване на собствените си нужди. Всеки жител на Бутан има право на парче земя, която да обработва.

Столица без нито един светофар

Със своите над 100 000 жители столицата Тхимпху е най-големият град в страната. Но тук няма нито един светофар - движението се регулира от полицаи с бели ръкавици.

Всички в Бутан ядат люти чушки

Зелените люти чушки са една от най-търсените стоки на пазара в столицата Тхимпху. Лютите чушки са на голяма почит в Бутан - консумират се при всяко ядене. Дори най-малките деца са свикнали с тях.

Значението на традициите

Жителите на Бутан обличат народни носии не само по празници. И в свободното си време, например когато се отдават на националния спорт Куру, те с охота носят традиционните бутански одежди.

Водата като бестселър

Със своите високи планини, безброй реки и глетчери Бутан е идеалното място за водни електроцентрали. Централата Чукха с нейните 336 мегавата мощност дълго време беше най-голямата в страната. Днес номер едно е централата Тала с 1020 мегавата. Изграждането ѝ е финансирано от Индия, където отива и цялата електроенергия. Една трета от държавните приходи на Бутан са от износа на ток за Индия.

В Бутан не искат масов туризъм

Дорджи Драдхул е на практика министър на туризма на Бутан. А това означава, че отговаря за втория по важност източник на приходи. Всяко туристическо пътуване в страната задължително е предварително организирано, като на ден от туристите се изисква такса в размер на 250 долара, която включва нощувка, транспорт и екскурзовод. Така Бутан предотвратява масовия туризъм.

Леговището на тигъра

Кулминацията на всяко пътуване до Бутан е посещението на храма Такцанг, разположен на над 3000 метра височина. "Леговището на тигъра" представлява комплекс от свързани помежду си сгради и е най-известният будистки храм в Бутан.

Златният Буда

Позлатената статуя на Буда в бутанската столица Тхимпху е място за поклонение на будисти от цял свят. Статуята с височина 50 метра е издигната по случай 100-годишния юбилей на управляващата династия Вангчук. В постамента на статуята се намира просторна молитвена зала със 100 000 позлатени миниатюрни статуи на Буда.

Модерното лице на Бутан

В тази страна мистиката среща модерността. Децата носят тениски с ликовете на Барби и Батман, възрастните сърфират в интернет, ядат пица и пият произведената в Бутан драконова бира. А на Запад тази многонационална страна, в която се говорят 20 езика, е провъзгласена за кралство на щастието.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.

Свързани новини