Last news in Fakti

15 Май, 2022 10:11 8 833 15

Имот превърна запустяло място в туристически център

  • кърпатево-
  • мелница-
  • туризъм

Старата мелница на Кърпатево

Една лична история. Ива става снаха в Кърпачево и освен в мъжа си се влюбва и в неговото село. Така заедно с приятели решават да направят достояние на повече хора невероятно красивото място, като изработват нова туристическа карта на Деветашкото плато.

В нея, освен всеизвестните Крушунски водопади и пещери, допълват още десетки забележителности от селата наоколо, уточнява БНТ.

За свой туристически център задружната група от ентусиасти избира запустяла мелница, която съживяват и превръщат в селска академия.

„Направихме нова карта на Деветашкото плато, на която имаше много повече забележителности в областта. Това по някакъв начин започна да помага на хората да предлагат, да развиват туристически услуги, защото се повиши търсенето. Хората започнаха да търсят това място като туристическа дестинация“, казва Ива Таралежкова.

Мелницата в Кърпатево е уникална. Тя обаче е била в окаяно състояние. Работил около 30 години след създаването на кооперациите. След национализацията спира работа. Водени са преговори с общината. В следствие мелницата е отдадена под наем за 10 години. „Успяхме да намерим финансиране, с което започнахме реконструкцията на мелницата. Концепцията е на млади архитекти, които се заселиха в селото. Идеята е да запазим максимално автентичния вид. Всичко, което може да се ползва – греди, камък, стени, кирпич, да се запази, като бъде в автентичния си цвят, а всяка нова намеса да е решена в бял цвят“, допълва Таралежкова.

В новия си вид мелницата отваря преди дни. Идеята е тя да бъде едно многофункционално място. От една страна, да се използва като информационен център за туристите, а и като пространство за културни събития.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И сега

    16 20 Отговор
    като се юрнат хора към някаква мелница , стой та гледай !

    Коментиран от #8

  • 2 ГОЛАТА ИСТИНА

    16 15 Отговор
    За жалост, тази държава се обезлюдява все повече. Младите работят навън и подобни проекти са обречени.
    Всичко това в комбинация с инфлацията и намалялата покупателна способност, прави начинанието - лудост.
  • 3 сила

    28 11 Отговор
    кви села бе,елате всички в София да станете 6 000 000 селяндури на едно място за да не се разпилява простащината излишно из страната......а останалите като нас истински софиянци ще се изнесеме и ще колонизираме обезлюдените територии......то се е видяло,че този град вече не става за обитаване от нормални,образовани и интелигентни хора

    Коментиран от #7, #14

  • 4 МНЕНИЕ

    17 5 Отговор
    Ллюзорна представа,... пълно е с такива изоставени кираджейки из страната,.. какво ще ги правят селски МОЛове
    Интусиазма идва пак чрез средствата по няккоя измислена програма, за едни пари...
  • 5 бай пешо

    10 6 Отговор
    Аха,.. нека да е,.. ама като знам моите деца как работят в чужбина, как спетяват за нормалем живот там, едва ли ще заделят средства да реставрират стара мелница и да чакат полза от инвестициите си, докато сега могат и обикалят по света

    Коментиран от #9

  • 6 Студопор

    17 1 Отговор
    Всичко е прекрасно. Не разбрах само две неща:
    -защо Факти не си наемат редактор;
    - селото Кърпачево ли се казва или Кърпатево?

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реалист

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "И сега":

    10 души на година ше минат покрай нея докато върят към близкия шубрак дъ пуснът една вода:/
  • 9 няма лошо

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай пешо":

    "едва ли ще заделят средства да реставрират стара мелница и да чакат полза от инвестициите си, докато сега могат и обикалят по света" Въпрос на вкус. Eдни се забавляват с консуматорство, други с творчество. Хората сме различни.

    Коментиран от #12

  • 10 aнтифен

    4 2 Отговор
    Ако е за същото село, ами то има едва 106 жители, какъв тур.център ще става.. нещо бизнес плана на тези хора да не се е объркал
  • 11 така е

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Студопор":

    Търсих из нета,...все едно село със 106 жители,... даже колега го е писал по-долу, освен това ще е център на нещо си, ами дайте коордоината, разстояние до него, поне от София, или,.. Летница
  • 12 бай пешо

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "няма лошо":

    Да хората сме различни,.. но твоите деца какво биха направили,.. инвестиция в нищото или да се насладят на съществуващото...защото моите са си го измислили
  • 13 Пачо

    5 0 Отговор
    Селото е Кърпачево и се намира на 6 км. от Крушуна,12 км.от Летница.Има няколко къщи за гости,а старото училище е хотел.
  • 14 От провинцията

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Отпуснете някой лев и за село де...
  • 15 15 09 2022

    1 0 Отговор
    Нормално е така да е!