Last news in Fakti

16 Август, 2023 14:35 4 721 1

Крупни чуждестранни инвеститори купуват евтини хотели

  • виетнам-
  • инвеститори-
  • хотели-
  • курорти-
  • туризъм

Повечето са разположени в курортните комплекси на Виетнам

Крупни чуждестранни инвеститори купуват евтини хотели - 1
Снимка: Shutterstock

Чуждите инвеститори се възползват от ниските цени на хотелите във Виетнам, за да купуват този тип имоти в курортите. През юли американският хотелиерски гигант Marriott International подписа споразумение за управление на 7 хотела и курорта с виетнамската фирма Vinpearl. Комплексът включват 3 съществуващи хотела в трите централни града Nha Trang, Hoi An и Da Nang, както и четири имота с повече от 1200 стаи, планирани за завършване до 2028 г.

През февруари базираната в Сингапур инвестиционна платформа за хотелиерство Lodgis Hospitality Holdings се обедини с южнокорейската Hanwha Group, за да инвестира в хотелски проекти в няколко азиатски страни, включително Виетнам. Lodgis Hospitality Holdings се надява да управлява 10 000 стаи до 2025 г. спрямо сегашните 1950 под марките Maia Resort, Ixora и Hiive във Виетнам и Камбоджа. В момента притежава 11 хотела и курорта.

Според експерти засиленото присъствие на чуждестранни фирми в хотелиерството във Виетнам се дължи не само на сегашните добри цени на хотели в курортите, но и на потенциала за възстановяване и развитие на туризма в дългосрочен план.

Чуждестранните хотели печелят по-високи приходи от местните си конкуренти. Докладът на консултантската компания Savills показва, че през втората половина на 2022 г. управляваните от Pullman, Novotel и Grand Mercure хотели са имали 40% по-високи средни цени на стаите и 8% по-висока заетост в сравнение с хотелите, управлявани от собственици или виетнамски марки.

Дългосрочните перспективи за възстановяване и растеж на туризма се смятат за добри. През 2022 г. броят на местните туристи надхвърли нивото отпреди пандемията и възлезе на над 101 милиона души. Тази година туристическата индустрия очаква 102 милиона души, както и 8 милиона чуждестранни посетители.

Въпреки глобалната икономическа несигурност, чуждестранните туристи все още планират да посетят Виетнам, според хонконгската платформа за резервации на пътувания Klook. Нгуен Хай Хоанг, управляващ директор на Klook Vietnam, очаква 2023 г. да бъде година на бум за международни пътувания.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдията Дред

    3 1 Отговор
    Смело, още повече, че във Виетнам като завали, спира след 6 месеца. През дъждовния сезон няма туристи, но има разходи за поддръжка, иначе хотела може и да не оцелее.