Отидете към основна версия

5 865 19

Студенти плащат наеми и докато не ползват общежития

  • студенти-
  • общежития-
  • наем-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • онлайн обучение

Искат месечната рента да се намали с 50%

Снимка: БГНЕС

Студенти плащат наеми на общежития и когато не живеят в тях по време на онлайн обучението. Настояват това да се промени. От март месец досега хиляди студентски стаи останаха празни. Учащите напуснаха столицата и временно се върнаха по родните места. Така се породи казусът нужно ли е да плащат целия наем. Оказа се, някои университети промениха правилата, но само през пролетта. „Студентите, които не работят и са извън София, нямат финансовата възможност това да го правят. Не всеки разчита на родителите си, много не им помагат“, споделя Георги Стаматов, студент от УНСС, цитиран от bTV.

Още в началото на декември студентските съвети поискаха наемите да се намалят наполовина и то за студенти, които не обитават общежитията. „Тези, които продължават да ползват общежитието, те ще плащат целия размер. Предвид това, че те изобщо не са на територията на целия град, мисля, че е задължително наемът да е редуциран“, смята Даниел Парушев, НПСС.

„Ще водим преговори и вследствие на тях ще мога да ви кажа какъв процент намаление можем да извоюваме“, каза проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор на УНСС. "От началото на зимния семестър няма промяна на обичайния наем и консумативи за студентските общежития, тъй като разходите по охрана, почистване и т. н. не са намалели. Студентите на Софийския университет не са се обръщали към ректора с подобни искания."

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини