24 Декември, 2020 09:33 5 831 19

Студенти плащат наеми и докато не ползват общежития

  • студенти-
  • общежития-
  • наем-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • онлайн обучение

Искат месечната рента да се намали с 50%

Студенти плащат наеми и докато не ползват общежития - 1
Снимка: БГНЕС

Студенти плащат наеми на общежития и когато не живеят в тях по време на онлайн обучението. Настояват това да се промени. От март месец досега хиляди студентски стаи останаха празни. Учащите напуснаха столицата и временно се върнаха по родните места. Така се породи казусът нужно ли е да плащат целия наем. Оказа се, някои университети промениха правилата, но само през пролетта. „Студентите, които не работят и са извън София, нямат финансовата възможност това да го правят. Не всеки разчита на родителите си, много не им помагат“, споделя Георги Стаматов, студент от УНСС, цитиран от bTV.

Още в началото на декември студентските съвети поискаха наемите да се намалят наполовина и то за студенти, които не обитават общежитията. „Тези, които продължават да ползват общежитието, те ще плащат целия размер. Предвид това, че те изобщо не са на територията на целия град, мисля, че е задължително наемът да е редуциран“, смята Даниел Парушев, НПСС.

„Ще водим преговори и вследствие на тях ще мога да ви кажа какъв процент намаление можем да извоюваме“, каза проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор на УНСС. "От началото на зимния семестър няма промяна на обичайния наем и консумативи за студентските общежития, тъй като разходите по охрана, почистване и т. н. не са намалели. Студентите на Софийския университет не са се обръщали към ректора с подобни искания."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ценности

    11 6 Отговор
    Студентски съвети , искат , а нещо дали ли са?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шопев

    34 9 Отговор
    Няма такива работи - плаща се цял наем или стаята се отдава на други под наем, това е положението! Цената е от 40 до 100лв. на легло, а ако искаш цялата стая за себе си е 300лв./месечно и НЕ ПЛАЩАШ ТОК И ВОДА! Значи младите чалгарчета могат да друсат в чалготеките по 100лв. на вечер, а не могат да си платят леглото за месец?! Аре да им проверите и с какви телефончета за по 1000+лв. се фукат, 50% от студентите са със собствени автомобили - Ст. град е забит от таратайки. Чалготеките в Ст. град се пръскат по шевовете всяка вечер - бъдещите интелигенти прескачат от един кучкарник на друг и така до сутринта, а сега "намалете наемите" - от къф зор?

    Коментиран от #5, #6, #12

  • 4 човек от народа

    12 4 Отговор
    ректорите са гнусни далавераджии !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бачо Киро

    15 8 Отговор

    До коментар #3 от "Шопев":

    Ти чел ли си въобще? Ако я ползва, да си плаща. Иначе е баят нагло държавата да те праща у вас да учиш онлайн, а да ти иска пари за наем. Искаш ли да ти дам вилата под наем? Ще ми даваш по два бона на месец, но ще си седиш у вас. Как ти се вижда сделката?

    Коментиран от #7

  • 7 Никой не ги

    19 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    държи насила!!! Щом тоя символичен наем им е много има хотели,и частни квартири! Не съм съгласен с моите пари,да"обучават" неграмотници! За отличниците напълно безплатно,и стипендия!!!
  • 8 Аналогия

    13 3 Отговор
    Взел си кола под наем. Не я караш. Плащаш. Наел си хотелска стая. Не я ползваш. Плащаш. Какво тогава? От вятъра, пари искат да правят. Или строят вятърна мелница или ... повод за протест
  • 9 Ана

    18 1 Отговор
    Ние плащаме за дъщеря ни, от пролетта в пъти по-голям наем за квартира + неизменните сметки за парно, въпреки, че не живее там в момента. Но сме принудени, разбираме, че няма как и не протестираме. Нейният университет няма общежития. Опитахме се да се договорим за лятото с хазаина за намален наем, но ни отряза. И си е прав за себе си. Така че, техните малки разноски са нищо, в сравнение с тези на много други. Защото има много такива като нас вероятно

    Коментиран от #11, #18

  • 10 Я се скрий!

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Абе теб пак те изтърваха! Няма ли купони в махалата, та се занимаваш с несвойствени за вас занимания?
  • 11 Даа

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "Ана":

    Точно това заслужаваш щом обричаш децата в бг . Още много ще плащаш! Нека ти е
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чужденеца

    13 0 Отговор
    Тук в България е рай, плащаме 30-40 евро за общежитие на месец и всички други пари харчим- 300-500 евро на месец по дискотеки барове, ресторанти и жени и живеем добре докато вие български данъкоплатци ни плащате от вашите парички реалните разхиди за настаняване. При нас на запад в Европа плащаме наем 500 евро и имаме 100 евро за храна и за по една бира на седмица живеем като скотове студенти но тук е РАЙ. Щастливи сте българи. Пак бих дошъл тук , само алкохол секс и мацки , никъде другате месечния наем не струва колкото една вечеря за двама. Поздрави от един западняк студент в БГ
  • 14 леле КАКО

    2 1 Отговор
    Бравос ! Студентите плащат , че не живеят . А на ББ му плащат , че чука проститутки / вижте му шкафчето / . Ако не вЕрвате , питайте Мата Хари ? Майтап и сеир да става , хора !
  • 15 Bossman

    1 0 Отговор
    Това е така,защото никой не знае,кога всичко ще тръгне по старому.За един студент е важно да плаща колкото се може по-малък наем нищо че ще е с още двама в стая.Все пак разходите не включват само наема за общежитието а и цената която плаща за семестъра и храната и забавленията.Тези,които имат по-големи възможности в началото на следването си купуват апартамент,който след като завършат го продават ако решат да се върнат в родното си място или го дават под наем ако решат да го запазят.Предимства има и в общежитието и в частната квартира.
  • 16 ТОВА Е

    1 0 Отговор
    БОЙКО ЯДЕ И СПИ БЕЗПЛАТНО ЦЯЛ ЖИВОТ НАЧИ СТУДЕНТИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ! А СКОРО И ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО ЧЕ ТОЙ ОСМЕН ДА КРАДЕ ДРУГО КВО ДА ПРАВИ !
  • 17 КРАДЦИ

    1 1 Отговор
    Цвeтaн Цвeтaнoв
    Вътрeшният миниcтър oбяcнявa нa дeпутaтитe cитуaциятa в cтрaнaтa:
    Нaй-гoлямoтo бeдcтвиe в cтрaнaтa прeз пocлeднитe 20 гoдини нe e зeмeтрeceниeтo в Пeрник и вcички ocтaнaли, a бeзoтгoвoрнoтo, бeзхaбeрнo упрaвлeниe нa БC И ГЕРБ + ДПС И ПАТРЕОТИТЕ ."
  • 18 Роси

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ана":

    кой университет няма общежитие
  • 19 Човек

    0 0 Отговор
    Защо се плаща таксата за семестрите,когато всички са онлайн?Няма разходи за почистване,отопление,няма амортизация на учебната част!Да се намали таксата