Отидете към основна версия

16 173 18

Колосално поскъпване на имотите

  • швеция-
  • жилища-
  • цени

Швеция с бум на цените при частните жилища

Снимка: Shutterstock

Със 17% поскъпнаха еднофамилните къщи в Швеция през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата, отчитат от агенция Svensk Maklarstatistik. Това е най-силното поскъпване от 2005 г. насам, откакто се води и подобна статистика. Цените на жилищата за периода януари-март на тази година спрямо миналата отчитат ръст от 8%.

Пазарът на жилища в Швеция е сред най-големите проблеми, които властите се опитват да решат през последните близо две десетилетия. За този период населението на скандинавската държава нарасна бързо, предимно в градове като Стокхолм и предлагането не успяваше да догони търсенето, особено като се отчетат ниските лихвени проценти по ипотечните заеми.

Пандемията не успя да укроти темпа на поскъпване, но икономиката се справяше с това относително добре, отчасти и поради факта, че Швеция въведе строги мерки на изолация. Но като се има предвид, че страната се намира по средата на третата вълна от пандемията, неопределеността остава висока.

Какво ще се случи? Централната банка на Швеция обяви, че за момента основният лихвен процент няма да се променя, но поради нарастващата инфлация не е изключено това да се случи в бъдеще. Освен това анализатори на банката заявяват, че в края на 2021 г. ще бъдат въведени по-строги правила за погасяване на ипотечните заеми, които бяха спрени в началото на пандемията.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини