Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 13:21 6 473 4

Цените на жилищата падат, заради поскъпването на тока

  • швеция-
  • цени-
  • имоти

След 25-годишно непрекъснато поскъпване на имотите в Швеция, започна ера на поевтиняване

Цените на жилищата падат, заради поскъпването на тока - 1
Снимка: Shutterstock

През септември 2022 г. индексът на цените на жилищата HOX Sweden е спаднал с 0,2% спрямо предходния месец, според Valueguard. Спадът е по-малък от последните месеци, като цените на апартаментите са се повишили с 0,6%. Именно с толкова поевтиняха имотите в този сегмент по време на пандемията.

Данните идват ден след като централната банка на Швеция обяви рекордно високо увеличение на лихвените проценти, което ще увеличи разходите за кредитополучателите. Още по-голямо главоболие през следващите месеци могат да се окажат цените на електроенергията, които се очаква да скочат до безпрецедентни нива през зимните месеци. Това развитие може да повлияе на търсенето на еднофамилни къщи.

„Дори ако Riksbank повиши лихвата още повече, за много собственици на жилища електричеството ще бъде дори по-скъпо от ипотечните лихви“, казва Маркус Сванберг, главен изпълнителен директор на Lansforsakringar Fastighetsformedling, една от най-големите агенции за недвижими имоти в Швеция.

Септември е традиционно силен месец за шведския пазар на жилища, като сезонно коригираните цени като цяло отчитат понижение от 1,2%, а еднофамилните жилища - с 1,8%. Докладът на Valueguard е малко по-различен. В него се посочва, че цените на апартаментите в Стокхолм са се възстановили, докато тези в Малмьо – третият по големина град в страната, продължават да падат.

Прогнозите са цените на жилищата да спаднат с около 15% от пика им в началото на текущата година. Данните на Valueguard показват спад от 8,7%. Riksbank във вторник прогнозира по-дълбок спад от преди, с 18%.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер

    4 4 Отговор
    Нееееееееее ..
  • 2 хххх

    3 2 Отговор
    падат заради некадърието на новите управляващи.

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    1 5 Отговор
    В тази страна много малко хора имат собствено жилище,защото цените са брутални.Ама Ганчо все реве,че у нас е скъпо.
  • 4 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    Е ,и! Хората са в Шенген , няма да чакат още 100 години за да влязат.Имат собствена валута, тяхното "БНБ" не чака да им се унищожат парите и тогава да се сети , че не трябва да са последната страна в Европа с нулеви лихви.Долу валутния борд- нека изядем спестяваното 20 години за 2-3 .Мразя тази държава !