Last news in Fakti

12 Декември, 2022 13:21 12 763 5

Ускорява се темпът на поевтиняване

  • швеция-
  • жилища-
  • цени

Цените на жилищата в Швеция отчитат спад от 6%, а на къщите – 3%

Ускорява се темпът на поевтиняване - 1
Снимка: Shutterstock

Поевтиняването на жилищата в Швеция се е задълбочило през октомври на фона на опасенията от по-високите лихвени проценти и страховете от покачване на цените на енергията. Всичко това намаляват търсенето, според последните данни от брокери.

С един от най-горещите пазари на недвижими имоти в света по време на пандемията, скандинавската нация в момента е изправена пред двуцифрен спад, както и други страни като Австралия и Канада. Докато пазарът се охлажда (бел. ред. процес, който започна от март, когато Riksbank направи исторически завой в паричната политика), нараства опасението, че евентуален скок в цените на електроенергията тази зима може да влоши спада.

Цените на апартаментите са спаднали с 6% на годишна база. Обемите на сделките за октомври и цялото трето тримесечие са "значително" намалели от съответните им нива през последните 2 години, се казва в доклада. „В момента доста купувачи очакват по-нататъшни спадове на цените, така че се въздържат от покупка“, казва Хелена Борневал, старши икономист в Svenska Handelsbanken, добавяйки, че не смята, че пазарът е напълно спрял. „Това е по-скоро ситуация на изчакване“, заключи тя.

Данните показват, че годишният спад на цените на апартаментите вече е най-бързият от август 2018 г., когато скандинавската държава за последно отбеляза корекция в цените на имотите. Спадът дойде на фона на увеличение с един процентен пункт на основната лихва от Riksbank, най-голямото от почти три десетилетия при настоящата политика, както и историческо увеличение на цените на електроенергията в скандинавската страна.

По-осезаем е спадът в цените на частните къщи в трите най-големи града в Швеция - Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг - с 6-9% спрямо миналата година. Въпреки това има ранни признаци, че спадът в столицата може да намалее, пишат икономисти от SEB AB. „Интересно е обаче да се отбележи, че темпът на поевтиняване в Стокхолм се забавя, което обикновено е водещ индикатор за останалата част от страната“, се казва в изявление на SEB. „Твърде рано е да се говори за обръщане на тенденцията, но във всеки случай това е тенденция, която трябва да се наблюдава.“


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    36 2 Отговор
    6% спад на годишна база е много ! Това предполага, че спада от пиковите цените е около 15-20% !!!
    Но в наше село нокога няма да паднат цените, защото всички сме инвеститори и всеки мечтае да живее тук !!!
  • 2 И по тази тема сме различни!

    28 4 Отговор
    В Швеция падат цените на жилищата,в България се вдигат...!
  • 3 Ами хайде де...!

    19 5 Отговор
    От години чакам и в БГ да паднат цените ,че белким най-накрая си закупя собственото мечтано жилище...!
  • 4 Данчо

    8 6 Отговор
    Живея в Швеция в къща която наричам дом.В България имах гипскартонен кашон който наричах имот
  • 5 Софянец

    6 6 Отговор
    Бил съм в Швеция и знам,че много от местните живеят под наем защото цените на имотите са жестоки.Ти като в БГ си живял в кашон,като знам цените там,много ме съмнява да живееш в къща.