Last news in Fakti

8 Април, 2021 15:21 16 171 18

Колосално поскъпване на имотите

  • швеция-
  • жилища-
  • цени

Швеция с бум на цените при частните жилища

Колосално поскъпване на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Със 17% поскъпнаха еднофамилните къщи в Швеция през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата, отчитат от агенция Svensk Maklarstatistik. Това е най-силното поскъпване от 2005 г. насам, откакто се води и подобна статистика. Цените на жилищата за периода януари-март на тази година спрямо миналата отчитат ръст от 8%.

Пазарът на жилища в Швеция е сред най-големите проблеми, които властите се опитват да решат през последните близо две десетилетия. За този период населението на скандинавската държава нарасна бързо, предимно в градове като Стокхолм и предлагането не успяваше да догони търсенето, особено като се отчетат ниските лихвени проценти по ипотечните заеми.

Пандемията не успя да укроти темпа на поскъпване, но икономиката се справяше с това относително добре, отчасти и поради факта, че Швеция въведе строги мерки на изолация. Но като се има предвид, че страната се намира по средата на третата вълна от пандемията, неопределеността остава висока.

Какво ще се случи? Централната банка на Швеция обяви, че за момента основният лихвен процент няма да се променя, но поради нарастващата инфлация не е изключено това да се случи в бъдеще. Освен това анализатори на банката заявяват, че в края на 2021 г. ще бъдат въведени по-строги правила за погасяване на ипотечните заеми, които бяха спрени в началото на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    26 3 Отговор
    Олелееее, да тичам да купа и тука няколко бунгала от фазер и летви, за по 100 бона всяко, че сигурно и тукашните ще скочат.
  • 2 един там

    38 7 Отговор
    Това са пълни глупости! Някой се мъчи да помпи цените и да надува имотния балон с подобни фалшиви новини за други пазари. Имам познат, който преди много години купи апартамент в Стокхолм, но преди няколко години си купи къща в покрайнините на града и сега живее там. Апартамента го отдава под наем, а с наема си изплаща къщата. Много е напред с пазара на недвижимите имоти в Швеция и ми каза, че това са глупости. Цените са паднали и изобщо не са се показвали, както се твърди в статията. Сделки почти нямало и някои може с фалшиви обяви да манипулира по някакъв начин цените, но реалните стойности на имотите са по-ниски. От Факти да си проверят инфото преди да пущат такива откровени лъжи.
  • 3 Обама

    24 2 Отговор
    Тази авторка няма спирачки при бълването на статии нямащи нищо общо с действителността.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Некъв

    23 1 Отговор
    И тука по села и паланки станаха като в Швеция.Всеки иска майка си и баща си и се моли за балъка с чувала.
  • 6 Беден

    32 3 Отговор
    Докато има балъци да купуват имоти в София, ще има и тарикати които да си продават тъпите панелки за по 300 хиляди лв
  • 7 Един

    15 2 Отговор
    Истината е в самостоятелната къща Другото с разни подръжки и ортаци е купуване на ядове с много пари

    Коментиран от #15

  • 8 Баба Яга

    8 8 Отговор
    Имотите поскъпват защото валутите се обезценяват.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Брокер

    5 10 Отговор
    Нещо да кажете?Цените се вдигат навсякъде,а тука си ревете дежурни 10 човека.

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Цървул

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Брокер":

    Ти по-добре се ориентирай към сметосъбирането,че ще умреш глад с тази професия!
  • 12 Фермерът.

    8 1 Отговор
    Продавам къща 165 м,всички екстри + 1,3,дка,парцел , вода,питейна,сонда,ток ..Дръвчета,хасма, ограда бяла,тухлена.Стопснсканпостройка..За фермери...55 000 евро...Изгодно..Купих я 1997 ,За 200 долара..Имам и друга..

    Коментиран от #17

  • 13 Фермерът.

    4 3 Отговор
    Разполагам със селски имоти,Чакам ,колосалното,,поскъпване и продавам..Доставям до всяка точка на територията..
  • 14 Гост

    5 2 Отговор
    До коментара горе: младите ги мързи да работят и бягат в големия град.В селата остават възрастните хора и орките.Така ,че това което продаваж,няма кой да го купи
  • 15 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Един":

    Разходите по самостоятелна къща не са като на апартамент. Ще ти коства двойно на година. В къщата нямаш апартаменти навсякъде около тебе да те топлят.
  • 16 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Брокер":

    Ревете само вие брокерите. Обявите ви седят едни и същи а клиенти няма.
  • 17 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фермерът.":

    Дай телефон бе, как смяташ да я продаваш без контакти?
  • 18 хамериканец

    1 0 Отговор
    Много евтини имотите в България ? Що така ? Къща с двор за един биткойн ? Тарикатите ще ви изкупят и гащите бре серсеми. Много сте смешни с тези цени. :-)