3 Август, 2021 21:25 6 258 1

Швеция отново с изненада

  • швеция-
  • цени-
  • жилища

Премина 20-годишният пик на поскъпване при жилищата

Швеция отново с изненада - 1
Снимка: Shutterstock

Последните над две десетилетия цените на жилищата в Швеция непрекъснато растяха. Тенденцията се запази дори по време на световната икономическа криза, когато в цял свят стойността на квадратен метър жилищна площ намаля на половина. Сегашната криза, предизвикана от пандемията, като че ли по-скоро се яви катализатор за цените и жилищата през последната година отчитат значителен ръст. Швеция обаче не следва тази тенденция. Максимумът на цените в тази скандинавска държава достигна пика си през юни 2021 г. По данни на държавната кредитна институция SBAB, през юли цените на апартаментите са спаднали във всички региони, с изключение на Голям Малмьо. В Стокхолм те отчитат спад от 2.6%.

Въпреки че цените на жилищата по традиция отчитат лек спад през летните месеци, този път той не се дължи на сезонност. „Става все по-очевидно, че влизаме в по-спокоен период на пазара на недвижими имоти, казва главният икономист на SBAB Робърт Бойе.

Обезценяване се наблюдава и при частните жилища. В Голям Гьотеборг понижението е 3.4%, а в Голямо Малмьо – 4.4%. Очакванията на специалисти са, че до края на текущата година пазарът на жилища се остане спокоен.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sieg

    4 0 Отговор
    Толкова е скъпо там, че е колкото изкуствено надутите цени в България. 😄 А лихвите там в пъти по ниски.