Отидете към основна версия

9 881 33

Силно поскъпване на ремонтираните жилища

  • бургас-
  • жилища-
  • цени

"Меден рудник" един от най-предпочитаните квартали в Бургас

Снимка: М. Богданова ©

Поскъпването на "направените" жилища в Бургас може да достигне и 15% през текущата година, прогнозират посредници. Има търсене, но винаги, когато наблюдаваме по-голямо търсене предлагането намалява. "Така например, един апартамент пуснат за продажба през лятото на 2020 г. вече се продава през февруари 2021 г. и след това много малко предлагане от подобен тип имоти излизат на пазара. В момента средно един брокер разполага с по 10-12 купувача, на които не може да намери подходящ имот", казва брокерът Рая Велчева, цитирана от БНР.

Най-атрактивен за покупка остава центърът на морския град. "Морската градина е бижуто на града. Силен интерес се наблюдава и в "Меден рудник", тъй като през последните години инфраструктурата и начинът, по който изглежда квартала, е много различен. Кварталът е един от най-предпочитаните за младите семейства", добавя посредникът.

Най-предпочитани остават панелните блокове, тъй като този вид строителство дава голяма функционалност на семействата. Един 2-стаен апартамент спокойно може да се превърне в дневна с две спални, което в новото строителство отговаря по квадрати. Така че в момента панелът е доста активен, но задължително саниран с добра локация.

Наблюдава се обратната миграция - от центъра към периферията на града. Позиционират се в Сарафово и много голям интерес имаме за парцели и къщи в района на град Бургас в радиус над 30 км.

При луксозния сегмент се наблюдава интерес. Става дума за имоти от 150 000 EUR и нагоре. Това са по-големи жилища, в по-хубави сгради, с добра локация. Купувачите са предимно хора, чийто бизнес е бил стабилен през последните години и не са пострадали от пандемията и оценяват, че могат вече да си позволят подобно жилище.

Руснаците продават имотите си. "Важно е обаче да се отчете те не ги продават на всяка цена. Идеята за продажба не е защото са финансово притеснени, а защото не можеха да ги посетят през последната една година или в бъдеще идването им ще бъде по-трудно. Вече този имот не им е рентабилен", допълва Велчева.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.

Свързани новини